Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[c5 1.9 avf] brutalny ASR

Elektryka
ODPOWIEDZ
r_afaello
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

[c5 1.9 avf] brutalny ASR

Post autor: r_afaello » 16 maja 2016, 21:33

Witam.
Nurtuje mnie jeden temat i nie wiem czy wszystko jest ok czy jednak powinienem się martwić.

Mam ESP i w związku z tym takze ASR, który daje o sobie znać przy buksowaniu kół.
Kiedy np. na 2 biegu (deszcz) dam ostro po gazie auto traci na chwilkę przyczepność i w ciągu ułamka sekundy ją znajduje. Efekt jest taki ze zaczyna telepać budą jakbym silnik miał mi wyskoczyć spod maski (pewnie poduchy i 2 mas dostają ostro w d...ę ) z częstotliwością równa częstotliwości gubienia przyczepności (takie odczucie).
Ostatnio nawet od tego telepania spadł mi ten czarny okrągły plastik na ośce obrotomierza.

Jak dla testu zrobiłem to na pęłnym gazie i 1 biegu żeby max uśłizg kół wywołać to wszystko przebiegło łagodniej - migała kontrolka, szarpanie 100x mniejsze system odcinał moc czyli jak w książce pisze.

No i stąd ten dylemat bo wydaje mi się ze skoro koło łapie i traci przyczepnosć to system jest tak szybki (chyba za szybki) że kilka razy na sekundę "zabiera i oddaje mi moc".
Z kolei takie brutalne działanie ni jak mi się ma do komfortu podróżowania.

Uprzedzając pytania. Błędów brak, płyn nowy SL.6

mrporpoise
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Leszek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 163KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mrporpoise » 16 maja 2016, 22:03

Płyn nie ma tu nic do rzeczy, bo moc jest ograniczana poprzez kontrolę przepustnicy a nie hamulcami. Wyłącz ASR/ESP (powinieneś mieć guzik) i zobacz czy przy 'buksowaniu' kół bez zadziałania systemu jest tak samo. Ale ogólnie to raczej mi wygląda na problem w zawieszeniu - amorki - niż w zbyt szybkim ASR/ESP ;)

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Silnik: 1.8T AJL 180KM

Post autor: enduro7 » 16 maja 2016, 22:29

mrporpoise pisze:Płyn nie ma tu nic do rzeczy, bo moc jest ograniczana poprzez kontrolę przepustnicy a nie hamulcami. Wyłącz ASR/ESP (powinieneś mieć guzik) i zobacz czy przy 'buksowaniu' kół bez zadziałania systemu jest tak samo. Ale ogólnie to raczej mi wygląda na problem w zawieszeniu - amorki - niż w zbyt szybkim ASR/ESP ;)
chcąć dezaktywować w 100% esp wyłączenie przyciśkiem nie pomożę system nadal pracuje w ograniczonym zakresie
jedyne wyjście to wyciągnięcie 4 bezpieczników lub prościej wypięcie wtyki od pompy esp
spowoduje to co prawda sporadyczny błąd przekażnika pompy abs ale on po jakimś czasie zniknie i nie ma wpływu na pracę esp
po takim zabiegu cieszymy się w 100% czystą mechaniką

mrporpoise
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Leszek
Rocznik: 1999
Silnik: 2.5TDI 163KM
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mrporpoise » 16 maja 2016, 23:28

Prawda prawda. Jednak już nawet po 'wciśnięciu' powinno być różnica odczuwalna.

damian12759
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 1997
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: FWD

Post autor: damian12759 » 17 maja 2016, 19:36

po wyłączeniu ESP system juz całkowicie nie pracuje (nie zostanie ograniczona moc silnika i brak jakiejkolwiek stabilizacji toru jazdy) ale nadal pracuje EDS i będzie przyhamowywał koło które się uślizguje (w ośce do 40 a w quattro do 80km/h)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja