Alternator Valeo zmiana na Bosch Problem
Alternator Valeo zmiana na Bosch Problem
Witam, potrzebuje fachowej porady a mianowicie, mam audi A6 C5 z motorkiem 1.8 T (APU) i siedzi tam alternator valeo ale padają mi łożyska w nim i postanowiłem założyć sobie Boscha 120A i jest problem taki że przewód wzbudzenia do valeo jest z wtyczką do Boscha jest oczko na śrubke m5 i teraz po założeniu alternatora do auta i przerobieniu wtyczki na kabelek z oczkiem i skręceniu wszystkiego nie ładuje alternator, co się okazało moje audi ma na tym kabelku wzbudzenia takie napięcie jak akumulator a kolega ma A4 z takim alternatorem Boscha i na tym kabelku ma 1,35 napięcie i co jest powodem że on ma takie małe napięcie co bym potrzebował żeby zmienić to napięcie na mniejsze?????
Cos chyba nie tak. we wtyczce powinny byc dwa przewody ale ok. Tak jak podlaczyles po przegazowaniu samochodu powinno byc ladowanie, jesli brak to alternator nie laduje. Srobka o ktorej mowisz slluzy do wzbudzenia alternatora z malych obrotow i informacji o ladowaniu (kontrolka).Aby nie miec problemow kombinacji kup alternator taki jak powinien z wtyczka jaka miales.
Alternator jest ok sprawdzony pod obciążeniem kabelek który dochodzi z auta ma jeden pin a w alternatorze kostka wychodząca ma dwa piny i o teraz oco chodzi w tym wszystkim a audi a4 nie ma kostki tylko ma oczko na śrubke m5 i są inne napięcia kurcze i gdzie jest cwancyk że w a4 jest zmniejszony prąd
Nie rozumiem tego. Nie laduje wcale czy nie wzbudza sie z malych obrotow. Jesli masz podlaczony kabel od akumulatora do alternatora i na ta srobke m5 dolozysz ladunek dodatni powinno nastapic ladowanie, dlatego pisalem o podniesieniu obrotow silnika. Co do tego kabelka jest to sygnal z kontrolki ladowania i jak wiesz w liczniku nie ma zarowki tylko dioda. Jak jest sygnal generowany przez licznik tego nie wiem. Sam zdecyduj czy lepiej kombinowac z tym czy dac alternator z takim regulatorem napiecia zeby pasowal.BafixIV pisze:Alternator jest ok sprawdzony pod obciążeniem
A widzisz kolego obroty czy na wolnych czy na większych jest to samo, ale jest problem z tym kabelkiem wzbudzenia pisałem już wyżej oco chodzi u mnie jest dawany jeszcze sygnał do ECU z tego kabelka a w audi które miały orginalnie oczko m5 tego nie ma jest tylko samo wzbudzenie wolał bym założyć Boscha niż Valeo dlatego że Bosch ma lepsze ładowanie