Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C4] Brak prawego światła stop i dziwny dźwięk

Elektryka
ODPOWIEDZ
storm85-85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C4] Brak prawego światła stop i dziwny dźwięk

Post autor: storm85-85 » 13 sty 2010, 11:15

Witam wszystkich :), nie jestem pewien czy w odpowiednim dziale umieszczam ten temat, więc proszę bez biczowania ze strony moderatorów :), mam a6 c4 2.5 tdi automat, ostatnio zauważyłem taki dziwny objaw, parę dni postała na mrozach nie ruszana no i postanowiłem odpalić auto, odpaliła ładnie pięknie i... (automat) na ustawieniu dźwigni skrzyni biegów w pozycji P gdy nacisnę pedał hamulca słychać takie pykanie i czuć to pykanie na dźwigni skrzyni biegów, dodam że nie mam też prawego światła stop... podczas jazdy auto hamuje normalnie i nie ma tego pykania. Myślałem, że to może czujnik światła stop przy pedale hamulca, ale to chyba by się zaświeciła kontrolka świec żarowych, chyba że się mylę :/... Czekam na jakieś sugestie, może ktoś się już spotkał z podobnym problemem??

Awatar użytkownika
Bulvers
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bulvers » 05 lut 2010, 00:35

To pykanie to blokada dźwigni zmiany biegów. Zabezpieczenie przed niezamierzonym przesunięciem dźwigni. Za każdym naciśnięciem pedału hamulca będzie się odblokowywać, a gdy puścisz pedał zablokuje się ponownie (w pozycji P). Zauważ, że bez naciśnięcia hamulca nie da się przesunąć dźwigni do dołu (to właśnie ta blokada). Jak przesuniesz dźwignię w położenie inne niż P i chyba N ta blokada staje się nieaktywna, więc w czasie jazdy i hamowania nie będzie pykać.
ÂŚwiece żarowe to zupełnie inny rozdział i nie maja nic wspólnego z hamowaniem.
A światło stopu? - Hmm... - a może wymień żarówkę, a?

Ot... i po "dziwnym objawie". :-D Szerokiej drogi.
"Wszystko jest trudne zanim stanie się proste." Fuller

storm85-85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: storm85-85 » 11 lut 2010, 16:45

Ze światełkiem stopu to była żarówka :) od razu wymieniłem i działa... Ale dziwi mnie ten dźwięk, gdyż wcześniej go nie słyszałem... Czy to oznacza, że "coś" uaktywniło tą blokadę skrzyni? :/

Awatar użytkownika
Bulvers
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bulvers » 11 lut 2010, 17:01

To "coś" miałeś od początku tylko nie zwróciłeś uwagi. To dla bezpieczeństwa Twojego i skrzyni biegów. Zacząłeś bawiś się hamulcem trzymając dłoń na dźwigni i dopiero zwróciłeś na to uwagę. Uaktywnia się w pewnych położeniach, by nie wrzucić nieodpowiedniego biegu lub po prostu przypadkiem. Trzymając hamulec zapobiegasz ruszeniu auta, więc wówczas blokada odpuszcza i możesz przerzucać biegi. Tak ma być! - I jest wszystko w porządku.
("Kliknij" - jeśli pomogłem) <ok>
"Wszystko jest trudne zanim stanie się proste." Fuller

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja