Opiszę sytuację poniżej:
Auto: Audi A6 C7 2015/2016 LIFT 2.0 190 ULTRA ( radary, matrixy itp wersja bardzo dobrze wyposażona - piszę to bo wiele osób z którymi rozmawiałem pytało o to )
Wczoraj wybrałem się do ASO na aktualizację sterownika skrzyni biegów plus adaptację sprzęgieł. Na miejscu dowiedziałem się że jest akcja serwisowa jeszcze na aktualizację MMI czy tam MIB2 . Soft w skrzynie był xxxx014 a został wgrany xxxx020 najnowszy. Została wykonana adaptacja sprzęgieł statyczna - bo tak wskazał komputer. Gdy oryginalny Odis czy co tam mają w ASO zaczął lecieć po wszystkich sterownikach złapał jedną niezgodność w kodowaniu licznika i wyskakuje teraz błąd którego nie można skasować. Serwisant stwierdził że w liczniku były wykonane jakieś kodowania i system ich TIP online czy jakoś tak wykrył to i wywalił błąd. Cofnięcie do fabrycznego softu całego licznika nic nie dało - błąd pali się nadal. Jeśli chodzi i kodowania czy grzebanie w liczniku związanym z przebiegiem to na pewno odpada ponieważ mam całą historię od początku pojazdu do kwietnia 2019 z ASO. Więc nie wiem czy ktoś jakiś błąd popełnił kodując coś w liczniku czy to w ogóle nie jest z tym związane.
W każdym razie skrzynia pracuje po tym zabiegu rewelacyjnie, pięknie zmienia biegi i jestem mega zadowolony. Miałem po bardzo długiej jeździe na mieście lekkie odczucie że coś "odczuwam z 3 na 2 " ale teraz już kompletnie nic nie odczuwam takiego. Jest super ..... ale ten błąd.
Do rzeczy :
Błąd odczytany oryginalnym Odisem :
U100E00 - Sterownik zestawu wskaźników
Niewiarygodny obwód koła
Aktywne/ statyczne
Status : 10100111
Wydruk z serwisowej "wikipedii" odnośnie błędu U100E00:
Błąd ten jest zapisany w sterowniku skrzyni - zestaw wskaźników niewiarygodny obwód koła ( adres diagnostyczny 02 )
Uzasadnienie techniczne :
Fabryczne nastawy podstawowe zestawu wskaźników zostały zmienione
Rozwiązanie serwisowe :
Zaleca się wymianę zestawu wskaźników .
I tak to wygląda, a na liczniku oczywisćie wywala żółty trybik skrzyni z wykrzyknikiem .
Teraz pytanie który magik w Polsce doprowadzi ten licznik do ładu i składu lub wersje oprogramowań sterowników - w skrzyni musi zostać ta wersja bo skrzynia działa teraz pięknie . Wcześniej było wszytsko ok i wszystko działało i teraz również wszystkie systemy itp działają ale wyskakuję ten błąd. Czekam na opinie i kontakt na pw magików którzy na prawde mają na ten temat duże pojęcie i chcą rozwiązać ten problem który z jednej strony jest mega pierdołą a z drugiej bardzo zagmatwaną sprawą na którą trzeba znaleźć lekarstwo