remont5 pisze:Cześć, zrobiłem to co napisał mat1324 czyli wypaliłem stacjonarnie przez vcds po czym wyzerowałem czujniki,
Zrobiłem trasę 1000 km i co dziwne dpf nie świrował ani razu
Mat jeszcze raz dzięki za pomoc
Docelowo po powrocie wyciągne filtr, przedmucham kompresorem i wyczyszcze chemicznie
W jaki sposób wyzerować czujniki Pomimo tego ze wypaliłem filtr do 9 g co jakis czas wyskakuje mi dalej dpf na fisie .Mysle ze to wina tego ze nie zrobilem tego ..
Pozdrawiam
Witam.panowie mam problem z DPFem.w zasadzie nie ja tylko mój kolega ale próbuje mu pomóc to ogarnąć.
zapaliła mu sie kontrolka od zapchanego DPFa i migająca spiralka,auto w trybie awaryjnym.
wczoraj przeprowadziliśmy wypalanie DPFa VCDSem i problem jest taki ze zaczyna wypalać i po ok 10minutach chyba przerywa bo obroty spadają.
czytałem ze temperatura przed DPF musi być ok 600*C u nas dochodzi do ok 200 max 300 i przerywa wypalanie.
dodam ze w bloku 104 wartość w 3 oknie jest poniżej 10 a w 2 oknie 64.czy to oznacza se filtr jest zawalony sadzą i trzeba go zdemontować czy wystarczy wyzerowac czujniki sposobem opisanym wyżej??
Przed wyzerowaniem czujników i zawartości DPFa (według mojego opisu) trzeba najpierw sprawdzić dlaczego nie można wypalić filtra. Możliwe, że czujniki temperatury spalin lub czujnik różnicy ciśnienia są niesprawne. Wypalanie robi się na porządnie rozgrzanym silniku (zarówno olej i płyn).
Witam.
Mam takie pytanie, u mnie według kodu auto jest wyposażone w dpf, a gdy wchodzę vagiem w grupę 104 nic nie ma. Co to oznacza? Czyżby poprzedni właściciel wywalił dpf, żaden check mi się nie zapala ani nic. Po czym poznać że dpf jest wyłączony programowo?
Witam wszystkich mam problem ze swoim audi a6 c6 lift z 2009r z silnikiem 3.0 tdi o oznaczeniu CDYC próbowałem wielokrotnie wypalić dpf ale niestety przerywa mi od razu proces wypalania w kanale 104 mam takie wartości 1. 0,30 2. 88,00 3. 21,00 4. 240km z tych wartości wydaje mi się że ten filter jest zawalony ale nie mam pewności może ktoś mi pomoże? A w kanale 102 mam takie wartości 1. 118,00 2. 106,20 3. 31,25 mar 4. 0,00 mbar co wy sądzicie o tym wszystkim jestem już bezsilny nie wiem co mam teraz robić pomocy!!!
W jaki sposób wypalasz DPF? W wersjach poliftowych wypalanie serwisowe odbywa się trochę w inny sposób. Pamiętaj, że wszystkie czujniki temperatury spalin oraz czujnik różnicy ciśnienia muszą być w 100% sprawne.
Witam a więc tak w wchodzę w silnik nastawy podstawowe i wpisuje 226 wyskakuje mi ze mam wcisnąć hamulec po wciśnięciu pedału hamulca wyskakuje mi pełne otwarcie przepustnicy więc wciskam pedał gazu i po chwili wyskakuje że przerwano i lipa ogóle kupiłem to auto uszkodzone silnik był nie ruszony tylko trochę lewy fartuch i po skasowania błędów zostają mi tylko 2 błędy pierwszy 009315 filtr cząsteczek diesel sp a drugi 008194 perticulate trap bank 1 nie posiadam VCDS używam skaner diagnostyczny viaken v-skan Vag 5053 its próbowałem też w opcji coding II dwoma kodami w wersji przed i po lifcie i wogole zero reakcji jedynie w nastawach podstawowych przy kodzie 226 coś się dzieje a nie jestem pewien czy wszystkie czujniki są ok jak je najlepiej sprawdzić?
[ Dodano: 2017-04-17, 13:07 ]
Przeraża mnie trochę w kanale 104 druga wartość 88,00
No bo masz prawdopodobnie uwalone czujniki różnicy ciśnień i temperatury spalin, nie ma szans że uda się filtr wypalić w takim stanie.
Mat1234 potwierdź proszę
Ochrona komponentu online, także zdalnie.
POLSKIE Menu, lektor i mapy w MMI 2G / 3G Basic, High, Plus / Concert / RMC / MIB2 / Mh2p + konwersja USA na EU, AndroidAuto - Carplay
Naprawa jednostek MMI 3G zielony\czerwony ekran oraz bez reakcji, naprawa BOOTLOADER 2G HIGH
Wszystko możliwe że tak jest muszę zamówić czujnik różnicy ciśnień gdzie najlepiej kupić taki czujnik g450 może najpierw wymienię ten czujnik różnicy ciśnien jak nie pomoże to zamówię czujnik temperatury spalin ale chyba tam są dwa czujniki temperatury spalin? A w jakim kanale sprawdzić zapelnienie Dpf?
Poniżej zamieszczam moje dzisiejsze pomiary . Do porównania swoich pomiarów musisz rozgrzać auto również do ok. 90*C. Trzeba pamiętać, że podwójny układ wydechowy rozpoczyna się dopiero za filtrem. Dlatego mimo silnika V6 mamy tylko jeden katalizator i DPF. Wypalałem DPFa za pomocą VCDS w silniku 4.2 TDI V8 i tam wszystko jest x2 .
Pozycja 102.1 to temperatura spalin za katalizatorem, a pozycja 102.2 to temperatura spalin przed filtrem DPF. Teoretycznie powinny być one jak najbardziej zbliżone. Nie może być takiej sytuacji, że jeden pokazuje np. 130*C, a drugi 500*C. Oznacza to wtedy, że czujnik przed DFPem jest do wymiany, nawet jak nie pokazuje się błąd. Różnica może sięgać nawet do 50*C, ponieważ wszystko zależy od temperatury otoczenia. Pozycja 102.3 jest to różnica ciśnienia przed i za filtrem, czyli słynny czujnik G450. Na podstawie tej różnicy sterownik jest w stanie określić stopień zapełnienia filtra (odpowiedni algorytm). W praktyce do czujnika dochodzą dwa wężyki i przed liftem oba są fizycznie podłączone do filtra, a w polifcie tylko jeden z nich fizycznie doprowadza ciśnienie z układu wydechowego, tzn. ciśnienie przed filtrem. Do obliczenia różnicy brane jest pod uwagę ciśnienie atmosferyczne (pobierane z drugiego wężyka), które w praktyce jest równe ciśnieniu za filtrem. Oczywiście im różnica jest bliższa zeru tym lepiej, ale wszystko zależy jakie obroty ma silnik, ponieważ im wyższe, tym wyższe jest ciśnienie przed filtrem, a co za tym idzie również różnica, ale jest to chyba oczywiste . Kolejna pozycja, czyli 102.4 jest offsetem czujnika, który powinien zawsze na odpalonym silniku mieć wartość 0 mbar. Jeśli jest różny od zera, to na 99% uszkodzony jest czujnik G450. Często jest tak, że czujnik jest sprawny elektrycznie, ale pokazuje fałszywe dane, które oszukują sterownik silnika, co do zapełnienia filtra. Postaram się wytłumaczyć co to jest ten offset. Po włączeniu zapłonu czujnik mierzy ciśnienie przed i za filtrem. Różnicę zapamiętuje jako offset. Po odpaleniu silnika mierzy już na bieżąco różnicę, ale do wyniku dodaje offset, który zawyża pomiar. Chyba już wiadomo dlaczego zawsze musi być on równy zero .
W grupie 104 podane są parametry filtra DPF. Pierwsza pozycja określa ilość popiołu w litrach (gdzieś widziałem przelicznik na gramy ), która powstała w wyniku spalania oleju silnikowego. Dlatego do aut z filtrem cząstek stałych należy używać oleju niskopopiołowego, który spełnia między innymi normę VW 507 00 . Ogólnie parametr ten nie wpływa znacząco (pod warunkiem stosowania odpowiedniego oleju) na zapełnienie filtra i można go pominąć . Pozycja 104.3 jest to zmierzona, czyli rzeczywista ilość sadzy (de facto obliczona na podstawie czujnika G450), która jest efektem nieefektywnego spalania paliwa (oleju napędowego). Natomiast pozycja 104.2 jest tylko obliczoną przez sterownik silnika ilością sadzy i często jest różna od ilości rzeczywistej. Błąd zapełnienia filtra pokazuje się bez względu, która pozycja (104.2 czy 104.3) przekroczyła wartość progową. Ostatnia pozycja jest chyba oczywista . Dla wyjaśnienia, jest to odległość od ostatniej ukończonej procedury wypalania filtra bez względu na sposób jej inicjalizacji.
Przechodząc teraz do Twoich pomiarów z grup 102 i 104 można powiedzieć, że są w miarę prawidłowe . Temperatury spalin są OK (102.1 = 118*C oraz 102.2 = 106,2*C). Czujnik G450 nie posiada offsetu (102.4= 0 mbar). Różnica ciśnienia ma sporą wartość (102.3 = 31,25 mbar), ale jest adekwatna do zapełnienia fltr (104.3 = 21 g). U mnie jest to odpowiednio 19 mbar i 11 g. Filtr wypalał się u Ciebie ostatnio 240 km temu. Jedynie wartość obliczonego zapełnienia filtra (104.2 = 88 g) jest wysoka i dlatego w sterowniku silnika masz błąd.
Przechodząc teraz do samej procedury wypalania serwisowego. Wypalanie należy wykonywać na bezpiecznym podłożu, np. beton, ponieważ układ wydechowy rozgrzewa się do ok. 600*C. Oczywiście auto musi być rozgrzane (zarówno płyn oraz olej). Warto też zaciągnąć ręczny oraz mieć w baku przynajmniej trochę paliwa, aby nie zabrakło . Przed rozpoczęciem wypalania trzeba uruchomić dostęp serwisowy (Dostęp Upoważniony [16]). W tym celu wpisujemy kod 27971 i go akceptujemy. W przypadku aut po lifcie wypalanie wykonuje się w grupie 226 w nastawach podstawowych [04]. Po wejściu w grupę należy ponownie odpalić silnik. Po kliknięciu w górny przycisk [ON/OFF/Dalej] rozpoczynamy procedurę wypalania. Później należy wykonywać polecenia programu, czyli nacisnąć do oporu hamulec. Kolejny etap to naciśnięcie pedału gazu i tu jest pewny problem, ponieważ według programu należy nacisnąć do oporu, ale z własnych doświadczeń wiem, że to nie zawsze działa i możemy od razu otrzymać komunikat o przerwaniu procedury lub błędzie. Po wystąpieniu błędu trzeba ponownie odpalić auto i kliknąć w przycisk [ON/OFF/Dalej]. Zawsze robię tak, że lewą nogą trzymam hamulec, a prawą stopniowo wciskam gaz aż obroty same nie wzrosną i nie rozpocznie się wypalanie. Podczas wypalania mruga kontrolka świec żarowych. Później trzeba cały czas trzymać w danym położeniu pedał gazu, aż program nie wyświetli, że wypalanie się zakończyło z błędem. Zdarza się, że nie trzeba trzymać nóg na pedałach, ale VCDS nie pokazuje dokładnie warunków do spełnienia. Czasami trzeba zrestartować program, wpisać kod i ponownie rozpocząć procedurę wypalania w grupie 226. W jednej A6 przed wybraniem grupy 226 musiałem delikatnie trzymać gaz, ponieważ inaczej nie chciał rozpocząć wypalania . Ogólnie trzeba trochę się pobawić . Jeśli w VCDSie są etykiety do danego silnika, to wystarczy w nastawach podstawowych wybrać opcję wypalania serwisowego. Spróbuj w ten sposób wypalić filtr .
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2020, 23:49 przez mat1324, łącznie zmieniany 4 razy.
Dzięki za tak długą lekturę trochę się naczytalem jutro postaram się rozgrzac auto i zrobić tą całą procedurę wypalania i porobie zdjęcia wartości z kanału 102 i 104 jak zaglądałem do czujnika g450 ten grubszy kruciec jest podłączony do dpf ale ten drugi nie jest nigdzie podłączony tylko jest wezyk o długości 4 cm nie wiem dlaczego tak jest bo posiadam jeszcze audi a4b7 z dpf i są normalnie podłączone dwa być może starsza konstrukcja dpf i tak jest jutro porobie zdjęcia tych wartości iudostepnie na grupie tylko nie posiadam VCDS jak wcześniej pisałem