Praca elektrycznej nagrzewnicy, o której tu mowa, jest zarządzana przez sterownik silnika poprzez dwa przekaźniki. Ta "farelka" (to jest dobre określenie) posiada dwa osobne pod względem elektrycznym obwody grzewcze (dwie osobne spirale). Jej praca możliwa jest pod pewnymi warunkami. Pierwszy to temperatura zewnętrzna równa lub poniżej 5st C.
Drugi warunek, który musi zostać spełniony, to obciążenie alternatora - jeśli jest za wysokie, nie zostanie załączona. Lub załączony jeden jej obwód - zależne od obciążenia alternatora. Grzałka zostaje załączona, po wyłączeniu przez sterownik świec żarowych, które działają jeszcze jakiś(nie za długi) czas, po udanym rozruchu przy pracującym silniku. Działające świece żarowe, to spore obciążenie alternatora.
Sterownik silnika w pierwszej chwili załącza obwód nr 1 potem nr 2, a następnie nr 1 z nr 2. Ten stan (w zależności od innych pracujących/załączanych lub nie, urządzeń elektrycznych w aucie - obciążenie alt.) trwa aż do osiągnięcia 80st przez płyn chłodzący silnik. Przy tej temp. grzałka zostaje wyłączona. Działanie nagrzewnicy przeprowadzone może być na trzy sposoby załączania jej obwodów (spiral) :
-tylko nr 1
-tylko nr 2
-nr 1 + nr 2
W A6 C6 nie ma włącznika "Rozmrażanie", chyba, że piszesz o tym, powodującym wzrost obrotów wentylatora nawiewu, włączenie sprężarki klimatyzacji (sprężarka z kolei nie zostaje włączona przy temp. mniejszej niż 5st.) i skierowanie nadmuchu tylko na przednią i boczne szyby. Ten proces ma za zadanie jak najszybszego pozbycia się wilgoci osadzonej na szybach (tzw. zaparowanie).
Czy nasza elektryczna nagrzewnica służy do rozmrażania. Moja odpowiedź brzmi-nie, nie służy. Czy
może służyć, tak ale nie za pomocą włączenia przycisku, o którym napisałem wyżej. Dlaczego ? Ponieważ :
-przycisk przyporządkowany jest innej funkcji - pozbycia się "zaparowania", a ten proces najlepiej przebiega przy nadmuchu powietrza zimnego (stąd włączenie sprężarki)
-wzrost obrotów (na max 12 lub 11, nie pamiętam...) wentylatora, a przez to wzrost przepływu powietrza przez ewentualnie włączoną grzałkę, spowoduje nieogrzanie tegoż, a przynajmniej ogrzanie w niewielkim, niezauważalnym stopniu. W jakim celu więc miałaby nagrzewnica wtedy działać ? To jedno z drugim się wyklucza.
Wydatek cieplny(efekt działania) elektrycznej nagrzewnicy jest niedostatecznie wysoki, aby przez nią przepływała, duża ilość zimnego powietrza. I dlatego też w codziennym jej użytkowaniu utrzymuję 1-3 stopień działania wentylatora (do momentu, aż temp. płynu nie podniesie się choć trochę), wtedy właśnie jej działanie jest odczuwalne w postaci ciepłego powietrza wydobywającego się z końcówek nawiewów. Przy większych obrotach, powiedzmy stopnia 6 i zimnym jeszcze płynie chłodzącym, odczuwalny efekt (ciepłe powietrze, wydobywające się z nawiewu) jest mniejszy, niezadowalający. Generalnie (i jest to oczywiste), im większe obroty wentylatora, tym chłodniejsze powietrze z nawiewów.
Może służyć ale musisz :
- ustawić obroty went. na st. 1-3, pilnować ich (ponieważ nawet w trybie "nie Auto" (manualnym) sterownik klimatyzacji z uporem maniaka, co jakiś czas będzie starał się i to robi, podwyższać obroty went.
- skierować powietrze w odpowiednie miejsca
-i mieć do dyspozycji sporo czasu...
"
Niestety na wielu forach są totalnie mieszane (używane zamiennie) pojęcia i przyporządkowane do nich funkcje takie jak "rozmrażania", "ogrzewanie dodatkowe" i "ogrzewanie postojowe", więc idzie dostać szału " - Z tych trzech najwłaściwszym jest "Ogrzewanie dodatkowe". Absolutnie nie "ogrzewanie postojowe" (nagrzewnicy tej nie da się włączyć bez załączonego silnika - jeśli o takim postoju mówimy- za duże zapotrzebowanie na energię elektr.)
"
Z powyższego materiału nasuwa mi się wniosek, że "farelek" pełni dwie role.
Jedna to ogrzewanie wnętrza samochodu (funkcja ta jest uruchamiana w MMI). Dla tej funkcji muszą być spełnione warunki opisane w temacie j.w.
Druga rola to wykorzystanie tego samego "farelka" ale już do rozmrażania (funkcja uruchamiana przyciskiem na panelu climatronika)." - Nie, nie służy do rozmrażania(co już wyjaśniłem). Nie, nie jest uruchamiany przyciskiem, uruchomiony zostaje automatycznie przez sterownik silnika (jeśli w menu MMI, w odpowiednim miejscu, nie zaznaczyliśmy opcji "Wyłącz" )
"
Po powrocie auta coś tam się działo w kwestiach j.w. - przynajmniej słyszałem tykanie przekaźników. Po pewnym czasie pewnie coś nabroiłem, bo w czasie skanowania auta wywaliło mi dwa błędy j.n., więc nie za wiele wówczas się zastanawiając z uwagi na odwołania do sterownika J364 - sterującego Webasto wyłączyłem w Gateway komponent 18 - zakładając, że koledzy z sąsiedztwa go włączyli na czas prób i testów.
W tym miejscu proszę Was o weryfikację, czy powinienem jednak włączyć komponent 18, czyli przywrócić stan j.w. na co wskazywałby opis sterowania z wskazanego powyżej linku pomimo że nie mam Webasto ? " - Tak, jeśli w Gateway zaznaczyłeś zainstalowane Webasto, to powinieneś teraz go odznaczyć (powrócić do stanu poprzedniego) - to oczywiste Gateway próbuje nawiązać komunikację ze sterownikiem, którego nie ma, stąd właśnie zarejestrowany błąd.
"
I na sam koniec prośba o podpowiedź jak zdiagnozować czy są spełnione warunki i czy przekaźniki są załączone.
Znalazłem w necie, że informacje te są w blokach pomiarowych w Grupie 16 (odpowiednio w polu 2 i 3)
Mam VCDS-a (ryżowego) w wersji 23.1 z tym, że dla mojego auta po podpięciu bloki pomiarowe są nieaktywne i mam tylko do dyspozycji pomiary rozszerzone." - Dziwne, że masz nieaktywne "Bloki pomiarowe"... I
nie jest to wina Interfejsu ("kabelka").
Czy po wywołaniu "Pomiarów rozszerzonych" wyświetla Ci się lista do zaznaczenia, jakie dane chcesz mieć do dyspozycji (mieć wyświetlone) ?
Grupa pomiarowa w "Blokach pomiarowych", w której znajdują się informacje o ewentualnym załączeniu obwodów grzałki, to grupa nr 16, w pozycji 16.1 i 16.3 (pierwsze i trzecie okno od lewej). Przy niezałączonych obwodach widnieją tam dwa zera w postaci 0.0. Załączony obwód/obwody jest sygnalizowany :
-1.0 włączony obwód nr 1
-2.0 włączony obwód nr 2
-3.0 załączone obwody nr 1 i nr 2
Na marginesie : To co obserwujesz "
przynajmniej słyszałem tykanie przekaźników", to jak słusznie zauważyłeś dźwięki wydawane przez przełączane przekaźniki, właśnie te które podają napięcie na spirale grzałki, a otrzymujące rozkaz załączenia ze sterownika silnika.
Tu
https://forum.vw-passat.pl/topic/39530- ... ent=791678 mój opis działania dodatkowej nagrzewnicy elektrycznej, popełniony 12 lat temu (jak ten czas za...prza...). Tak, Passat b5 fl diesel mógł być wyposażony w taką grzałkę...
A teraz "idę" do działu C5, do tematu, do którego podałeś link, poczytać co tam zostało napisane
Edit : Nic wartościowego, oprócz skopiowanego z zeszytu szkoleniowego opisu działania elektrycznej nagrzewnicy...