Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] DVD lub PS2 pod MMI z Tunerem TV DVB? Jak podłączyć?

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, wzmacniacze, zwrotnice głośnikowe, kondensatory itd.
Zablokowany
davidp
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] DVD lub PS2 pod MMI z Tunerem TV DVB? Jak podłączyć?

Post autor: davidp » 16 sie 2009, 16:57

Wiem że to forum jest na temat audi a6 ale tak myślę że w tym temacie może być podobieństwo do audi A5.

Mam audi A5 z 2007 i chce zamontować DVD lub PS2 w tym aucie. Wiem że podobne tematy na temat audi a6 już były na tym forum ale po przeczytaniu ich dalej nie mam jasnej i klarownej odpowiedzi na moje pytania.

O tuż mam w mym Audi system MMI (z dużym kolorowym wyświetlaczem) + TV DVB + CD6 + AMI (USB) + kamerę cofania.
I teraz gdy wchodzę w guzik MEDIA i menu SOURCE mam do wyboru kilka możliwości:
- CD 6
- AMI
- TV
- AV1
- AV2

Jak zapewne dobrze myślę pod AV1 oraz AV2 można podłączyć np. DVD lub PS2 itp.

Teraz moje pytanie.

Czy podłączenie takiego DVD lub PS2 w tym aucie opiera się tylko na tym że trzeba w bagażniku gdzie jest cały wzmacniacz oraz tuner TV podłączyć tak jak w „kinie domowy” przez np. Chinche do AV1 i potem wybrać w MMI AV1 i wszystko gra?

Czy też podłączenie takich urządzeń jak DVD czy też PS2 wymaga jakiś konwerterów, rozkręcania, lutowania wtyczek-kabli, programowania, dokupowania czegoś itp.?

Czytałem na tym forum iż trzeba jakiś konwerter do Audi A6 ale gdzie bym miał go podłączyć i jak? i czy przy tej konfiguracji taki konwerter jest mi potrzebny?

Pytam się ponieważ zastanawiam się czy w takiej konfiguracji jak ja mam mogę to zrobić sam czy też muszę iść do firmy car-audi? (w ASO zarządzali sobie za to 3 tys...)

Jeżeli uważacie iż sam dam radę to podłączyć to proszę o instrukcji żebym czegoś nie zepsuł :]

Dzięki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2009, 00:38 przez davidp, łącznie zmieniany 1 raz.

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2007
Moje auto: S6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: tmr » 17 sie 2009, 18:15

Nic nie programujesz.
Robisz (za 4,20PLN) albo kupujesz (za 50+koszty wysyłki) kabelek z 3 chinchami, a zakończony pięcioma typowymi 1mm wtykami do małych kabli w audi (k... zapomniałem nazwy... czworokątna na przekroju maleńka wtyczka).
Następnie wyciągasz wtyczkę (20-sto pinową) z TV.
I w ową wtyczkę (po ściągnięciu obudowy) wtykasz owe 5 pinów:

- 9 - ekran audio (łączony z obydwu kanałów audio)
- 10 - sygnał audi lewy (zwyczajowo wtyczka biała)
- 11 - sygnał audio prawy (zwyczajowo wtyczka czerwona)
- 12 - sygnał video (zwyczajowo wtyczka żółta)
- 13 - masa video

Wtyczkę wtykasz w tuner.
Chinche wtykasz w co tam chcesz. Oczywiście bez przesady... :roll:
I na parkingu masz fun. :lol:
No chyba że łamiesz prawo i oglądasz media w trakcie jazdy.... 8-)

Generalnie - proste jak futerał na cepy i jeśli tylko masz choć część palców i nie jesteś po jakiejś ciężkiej lobotomii - dasz radę.

Zapomniałbym - to dotyczy podłączenia do źródła AV1.

Pozdr
_TMr

davidp
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: davidp » 18 sie 2009, 11:28

OK. Więc teraz kolejne kilka pytań :]
tmr pisze:Nic nie programujesz.
Robisz (za 4,20PLN) albo kupujesz (za 50+koszty wysyłki) kabelek z 3 chinchami
1. Znalazłem na allegro jakieś kabelki rzekomo to tego żeby np. podłączyć DVD albo PS2.
O to linki:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=705378679

http://www.allegro.pl/item707633461_ada ... a6_a8.html

Za bardzo nie wiem czym się różni ten droższy kabel...

Czy o takie kabelki chodzi czy też o jakieś inne?
tmr pisze:Następnie wyciągasz wtyczkę (20-sto pinową) z TV.
I w ową wtyczkę (po ściągnięciu obudowy) wtykasz owe 5 pinów

2. Nie wiem jak to wygląda w audi a6 ale u mnie ten tuner jest dość mocno zabudowany a kable wchodzą do niego od tyłu. Za bardzo nie wiem jak go wyciągnąć żeby czegoś nie uszkodzić bo się wydaje przykręcony do tego stelaża czarnego.

Przesyłam foty jak to wygląda u mnie proszę o jakieś rady jak się dostać do tej wtyczki 20 pinowej.

Dzięki za odp :]

Obrazek

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2007
Moje auto: S6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: tmr » 18 sie 2009, 16:20

davidp pisze:Czy o takie kabelki chodzi czy też o jakieś inne?
proponuję taki: http://www.allegro.pl/item713473622_aux ... a8_q7.html
(swoją drogą "NAVIK" ma chyba najlepsze ceny na tego typu bibeloty na allegro)
davidp pisze:Nie wiem jak to wygląda w audi a6 ale u mnie ten tuner jest dość mocno zabudowany a kable wchodzą do niego od tyłu. Za bardzo nie wiem jak go wyciągnąć żeby czegoś nie uszkodzić bo się wydaje przykręcony do tego stelaża czarnego.
W A6 wygląda tak samo ;-) .... spox, to nie jest absolutnie dość mocne zabudowanie...
Trzeba wyciągnąć stelaż - w A6 to (z tego co pamiętam) śrubka na dole z przodu, śrubka na górze z tyłu i śrubka z prawej strony.
Jak wychylisz stelaż - wypinasz czerwoną wtyczkę z TV, rozkładasz obudowę i wtykasz te dynksy z kupionego (zrobionego?) zestawu.

Całość operacji zajmuje jakieś 10 minut.
3000PLN w ASO za te "trudy" to zgięcie pały 8-) ... na maxa... :mrgreen:

pozdr
Wykonane mody :) :
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS

C7:
- ori kamerka, ori hak

davidp
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: davidp » 26 sie 2009, 23:37

Zakończyłem instalacje mojego kabelka sukcesem, więc teraz się podzielę kilkoma spostrzeżeniami które mam nadziej się przydadzą innym :-)

- ÂŚrubek do odkręcenia stelaża jest w a5 cztery. Dwie z przodu na dole (lewo, prawo) oraz dwie z tyłu na górze (lewo, prawo)

- Jak dla mnie ciężko było ten stelaża wyciągnąć ponieważ mieścił się on na styk w tej wnęce więc musiałem się trochę pomęczyć żeby dotrzeć do tej czerwonej wtyczki. Ale udało się bez urywania niczego ;-)

- Kabel który kupiłem na allegro http://www.allegro.pl/ite...r_a6_a8_q7.html
był zakończony Cinchami „męskimi” (nie zwróciłem na to uwagi) więc oczywistą sprawą było że nie podłączę do niego PS2 które kable ma zakończone też Cinchami „męskimi”. Dlatego też musiałem zakupić przejściówkę typu „Cinch żeński na Cinch żeński”. Więc na przyszłość innym polecam znaleźć ofertę z kabelkami które mają Cinch żeński (bardziej praktyczne).

- Co do tego kabla z allegro to i tak będę na własną rękę (kolega elektryk) robił swój kabel który będzie miał Cinch żeński oraz będzie na tyle długi żeby go przeciągnąć do przodu auta. Teraz już wiem że ten kabelek to żadna filozofia :]

To na tyle taki moich spostrzeżeń jeżeli chodzi o montaż takiego kabla :->

Teraz mam jeszcze kilka pytań:

- Gdzie można podłączyć zasilanie od PS2? Teoretycznie można do gniazdka 12V ale słyszałem że trzeba mieć jakiś konwerter? Czy można to zasilanie wpiąć gdzieś tam w którąś kostkę z tego stelaża tak jak ten kabelek AV?

- W które piny trzeba wpiąć kabelek do AV2 w kostce od tunera?

- Do czego służy reszta pinów w tej kostce?

- Czy można jakoś tak zrobić że jak kupie jakieś DVD to będę nim mógł sterować przyciskami od MMI? (Tak jak steruje TV) Ponieważ teraz się domyślam że będę musiał sterować tym za pomocą jakiegoś pilota od DVD.

Dzięki za pomoc tmr z tym kablem AV1 :-D

Zablokowany

Wróć do „Car Audio”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja