[ A6 C5] Naprawa radia Concert
[ A6 C5] Naprawa radia Concert
Witam,
szukałem na forum tematu o naprawach oryginalnego sprzętu Audi lecz nic nie znalazłem.Zamieniłem w moim Audi ( A6 C5 z 2001 roku )Radio Chorus na Concert,niestety nie był to zakup przez allegro,lecz przypadkowy zakup od nie znanej mi osoby.Do samego radia nie ma zastrzeżeń ale z CD mam kłopot,ma tzw"focha"i raz gra a raz wywala cd error,lub w trakcie odtwarzania wyłącza się.Czy ktoś może polecić jakiś serwis na terenie Warszawy lub innego"magika"co by jakoś zaradził?Skusiła mnie cena tego Concerta (300 pln)na aukcjach widziałem za ponad 500.Za wszelkie sugestie serdeczne dzięki
szukałem na forum tematu o naprawach oryginalnego sprzętu Audi lecz nic nie znalazłem.Zamieniłem w moim Audi ( A6 C5 z 2001 roku )Radio Chorus na Concert,niestety nie był to zakup przez allegro,lecz przypadkowy zakup od nie znanej mi osoby.Do samego radia nie ma zastrzeżeń ale z CD mam kłopot,ma tzw"focha"i raz gra a raz wywala cd error,lub w trakcie odtwarzania wyłącza się.Czy ktoś może polecić jakiś serwis na terenie Warszawy lub innego"magika"co by jakoś zaradził?Skusiła mnie cena tego Concerta (300 pln)na aukcjach widziałem za ponad 500.Za wszelkie sugestie serdeczne dzięki
taki jak wyżej napisałem
tzn czasem po włożeniu płyty jakby zaczyna"cykać"i wywala napis CD ERROR,czasem od razu zaczyna grać bez problemu ale po 2 kawałkach następuje przeskok...i po wyłączeniu na postoju radia po ponownym włączeniu nie staruje tylko CD ERROR mam,też nie zawsze :mrgreen: Szału można dostać :lol:

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Romek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Dzień dobry!
Przepraszam autora wątku że podpinam się pod temat, ale w sumie chodzi o to samo, więc nie wydaje mi się sensownym zakładanie nowego wątku.
Mam Audi A6 C5 z zamontowanym odtwarzaczem audio - video. Razem z autem otrzymałem jednak zepsute radio Concert kasetowe. Poprzedni właściciel twierdzi że uszkodzeniu uległ potencjometr, ponieważ radio po włączeniu zaczyna grać na cały regulator. Wydaje mi się, że wymiana potencjometru nie powinna być bardzo skomplikowana i kosztowna, więc naprawa tego radia ma chyba jakiś sens.
Mam prośbę z tym związaną - możecie może polecić jakiś serwis audio lub dobrego, znającego się na rzeczy elektronika który mógłby się tego zadania podjąć za sensowne pieniądze?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam - Romek
Przepraszam autora wątku że podpinam się pod temat, ale w sumie chodzi o to samo, więc nie wydaje mi się sensownym zakładanie nowego wątku.
Mam Audi A6 C5 z zamontowanym odtwarzaczem audio - video. Razem z autem otrzymałem jednak zepsute radio Concert kasetowe. Poprzedni właściciel twierdzi że uszkodzeniu uległ potencjometr, ponieważ radio po włączeniu zaczyna grać na cały regulator. Wydaje mi się, że wymiana potencjometru nie powinna być bardzo skomplikowana i kosztowna, więc naprawa tego radia ma chyba jakiś sens.
Mam prośbę z tym związaną - możecie może polecić jakiś serwis audio lub dobrego, znającego się na rzeczy elektronika który mógłby się tego zadania podjąć za sensowne pieniądze?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam - Romek
Szukałem na terenie stolicy serwisu który się podejmie naprawy fabrycznego radia Audi Concert,niestety nikt nie chce się podjąć naprawy tłumacząc się brakiem części.A co powiedział serwis Audi ??Oni byli najlepsi :mrgreen: .Zepsute radio trzeba im dostarczyć,oni takie radio wysyłają do Niemiec tam naprawiają i odsyłają.Z tego co zrozumiałem to kosztuje 2 tysie i dają 2 lata gwarancji :mrgreen: Sprzedałem to oryginalne i kupiłem Alpine CDE - 9874 RR,pięknie gra i świeci na czerwono 

Może to będzie bolesne ale serwis Audi zajmuje się naprawa samochodu a nie radia . Dla nich radio to taka sama kupa elektroniki jak komputer pokładowy , moduł zapłonowy czy sterownik zamka . Radio stanowi część zamienną podobnie jak tamte moduły która podlega wymianie i tyle . Oczywiście ich takie radio kosztuje grosze a cena to wszelkiej maści marże . Ja także zmieniłem radio na inne - wstawiłem Blaupunkta MP68 Hamburg . Gra ładnie ale montaż mechaniczny to porażka .elviernes pisze:....A co powiedział serwis Audi ??Oni byli najlepsi :mrgreen: .Zepsute radio trzeba im dostarczyć,oni takie radio wysyłają do Niemiec tam naprawiają i odsyłają.Z tego co zrozumiałem to kosztuje 2 tysie i dają 2 lata gwarancji :mrgreen: Sprzedałem to oryginalne i kupiłem Alpine CDE - 9874 RR,pięknie gra i świeci na czerwono
Ja naprawiam takie radia. Udało mi się kupić trochę tych procesorów z ostatniej partii produkcji. Procesory w radiach wymieniam na nowe, nieużywane. Koszt takiej naprawy razem z przesyłkami wyniesie mniej niż 1/10 tego co w serwisie audi, ale gwarancję daję też na 24 miesiące. Naprawa wykonywana jest przeważnie w dniu otrzymania paczki, a odsyłane jest w dniu następnym. Można się umówić i podjechać osobiście, czas naprawy około 40 minut. Mieszkam około 80 km od Warszawy.
Jestem po naprawie radia Concert w serwisie Elektro Impuls w Węgrowie, forumowicz "fabi". Naprawa wykonana profesjonalnie, radyjko pięknie cyka i się dalej ładnie prezentuje. Przed naprawą nosiłem się z zamiarem włożenia innego radia. Lecz widziałem parę A6 z radyjkami niefabrycznymi, wygląda to fatalnie a i brzmienie nie to samo. Więc decyzja mogła być tylko jedna, naprawa bez wzg. na koszt. Cały koszt przez Allegro zamyka się w kwocie 168 zł (wysyłka i usługa).
Więc polecam naprawę radyjka fabrycznego, bo inne już się tak pięknie nie zestroją.
Więc polecam naprawę radyjka fabrycznego, bo inne już się tak pięknie nie zestroją.
ale ja napisałem ze mnie padł laser w Concert a z tego co zrozumiałem kolega "fabi"zajmuje się naprawą procesora odpowiedzialnego za głośność,to zreszta miałem też walnięte.Jak ktoś sam się bawi w montaż nie fabrycznego radia to możliwe że źle to wygląda,zamiany dokonałem w serwisie car audio i wygląda super, radio co niemal świeci identycznie jak audi fabryczne to Alipne CDE - 9874 RR.Gra rewelacyjnie :mrgreen: