A6 C5 Avant Wymiana seryjnych głosników w drzwiach na inne
- Adriano007
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adrian
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
A6 C5 Avant Wymiana seryjnych głosników w drzwiach na inne
Witam. W swojej A6 C5 Avant posiadam seryjne nagłośnienie nie bose wraz z ori radiem Navigation Plus. Nagłośnienie nie gra mi źle aczkolwiek wydaje się mi, że mogłoby być lepiej. Tak więc wpadłem na pomysł że może wymienię głośniki basowe w drzwiach przednich i tylnych na jakieś markowe Hertz Alpine czy inne tak do 200 zł za jeden komplet. Już nawet na allegro znalazłem dedykowane zestawy do A6 C5 wraz z przejściówką pod ori instalację oraz śruby. Czy według Was taka zmiana głośników poprawi jakość odtwarzanej muzyki no i czy to ma w ogóle sens nie zmieniając przy tym radia, okablowania oraz wzmacniacza. Ewentualnie co bysie mi polecili tzn. jakie głośniki?
Polecam dobre wytłumienie drzwi, co niestety w C5 jest ciężkim zadaniem. Osobiście mam wytłumiony boczek matami oraz zmienione głośniki na powerbass LC60 i gra to lepiej jednak z samych głośników basu nie ma za wiele
Ale jest sub konkretny więc razem dobrze sie to uzupełnia. Więc dać drzwi do wytłumienia, a głośniki pod wzmacniacz, ponieważ na ori radyjku nie będzie efektu (podobno głośniki helix graja najlepiej z samym radiem). 

- Adriano007
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
- yaszczur
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Adriano007 pisze:W swojej A6 C5 Avant posiadam seryjne nagłośnienie nie bose wraz z ori radiem Navigation Plus. Nagłośnienie nie gra mi źle aczkolwiek wydaje się mi, że mogłoby być lepiej.
Jakość może nieznacznie się poprawić, ale wymiana samych głośników bez porządnego wygłuszenia drzwi nie ma większego sensu. Lepszy efekt można uzyskać wymieniając radio na konkretne, ale to nie wchodzi w grę jak zaznaczyłeś.Adriano007 pisze:wpadłem na pomysł że może wymienię głośniki basowe w drzwiach przednich i tylnych na jakieś markowe Hertz Alpine czy inne tak do 200 zł za jeden komplet.
Nie można tak tego generalizować, bo Helix ma różne serie głośników w tym takie, które pod radiem nie zagrają jak trzeba. Pod radio dobrze sprawdza się np. zestaw HELIX B 62C, ponieważ głośniki mają po 50W rms (nie polecam zasilania radiem głośników o większych mocach) i niezłą skuteczność 91dB, ale jak wyżej, pełnię możliwości pokażą dopiero w przygotowanych furtkach.maro88 pisze:podobno głośniki helix graja najlepiej z samym radiem
Pozdrawiam...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
yaszczur pisze:Adriano007 pisze:W swojej A6 C5 Avant posiadam seryjne nagłośnienie nie bose wraz z ori radiem Navigation Plus. Nagłośnienie nie gra mi źle aczkolwiek wydaje się mi, że mogłoby być lepiej.Jakość może nieznacznie się poprawić, ale wymiana samych głośników bez porządnego wygłuszenia drzwi nie ma większego sensu. Lepszy efekt można uzyskać wymieniając radio na konkretne, ale to nie wchodzi w grę jak zaznaczyłeś.Adriano007 pisze:wpadłem na pomysł że może wymienię głośniki basowe w drzwiach przednich i tylnych na jakieś markowe Hertz Alpine czy inne tak do 200 zł za jeden komplet.
Nie można tak tego generalizować, bo Helix ma różne serie głośników w tym takie, które pod radiem nie zagrają jak trzeba. Pod radio dobrze sprawdza się np. zestaw HELIX B 62C, ponieważ głośniki mają po 50W rms (nie polecam zasilania radiem głośników o większych mocach) i niezłą skuteczność 91dB, ale jak wyżej, pełnię możliwości pokażą dopiero w przygotowanych furtkach.maro88 pisze:podobno głośniki helix graja najlepiej z samym radiem
Dobrze prawisz kolego.

- Adriano007
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Witam odgrzeje temat by nie zakładac nowego tematu.Padł mi z tyłu glosnik w drzwiach A6 C5 Avant.Chcialbym wsadzic cos nowego w miejsce oryginalnych glosnikow i pytanie ktore glosniki beda tam pasowac bez zadnych przeróbek. NIe mam BOSE. Z forum wyczytalem ze polecano takie glosniki - HELIX B62C
- POWERBASS S-6C
- ALPHARD HANNIBAL
AUTOTEK A6.2CS
powerbass LC60
i jeszcze FOCAL , Helix B62 lub PB S series.
Które beda najlepszym wyborem ?
- POWERBASS S-6C
- ALPHARD HANNIBAL
AUTOTEK A6.2CS
powerbass LC60
i jeszcze FOCAL , Helix B62 lub PB S series.
Które beda najlepszym wyborem ?