W ubiegłym roku jedno A8 D4 zamknęło nam się z keylessem i kluczykiem w środku, był spory problem żeby otworzyć auto, więc zostawianie kluczyka w środku to może być loteria.damos pisze:W C7 wystarczy zostawić kluczyk w środku - i masz święty spokój! Nic nie mruga ani nie migadueerre pisze:12. Kiedy myję samochód lancą ciśnieniową - cały czas migają światła. Próbowałem z zamkniętym i otwartym centralnym zamkiem (z pilota)
Jednak C7 nie da się "zablokować" dotykowo, kiedy wykrywa klucz w środku auta - lepiej to sprawdzić w C8
AUDI A6 50 TDI
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: hmm?
- Moje auto: Inne
- Rocznik: 2022
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 4.2 360KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Brak
- Paliwo: Brak
- Kontakt:
do mnie tez... musi byc jakis "workaround" nie wierze, ze nie mozemy umyc samochodu bez "dyskoteki" swiatel...Flank pisze: Ja tez zauważyłem ten problem na myjni bezdotykowej. Co więcej podczas mycia zaczęła się nawet otwierać klapa bagażnika... Ot, sterowanie gestami :-O
Ale pozostawienie kluczyka w aucie do mnie nie przemawia.
niestety nie chodzi tylko o klamki, bo jak myje maske i przednia szybe to tez mam sekwencje, awaryjne - switala led - awaryjne i chwila spokoju... i za moment to samo...
moze to cos z alarmem fabrycznym ?
- Quash
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2012
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Dokładnie, od paru lat tak myje i nigdy nic mi się nie zamknęło.Pietrek78 pisze:Ja za każdym razem zostawiam kluczyk w środku.Nie ma możliwości aby auto samo się zamknęło mając kluczyk w środku.Zawsze przed myciem można wyciągnąć ten metalowy kluczyk i wrazie czego,otworzyć manualnie.
460KM/550NM Compsport Stage 2
Przyznam się, że przejrzałem chyba każdy film na temat audi a6 c8 oraz zobaczyłem kilka video polsko i angielsko języcznych z obsługi nowego systemu mmi- wydawało mi się, że to wystarczy.carlos777 pisze:Wystarczy zostawić kluczyk poza zasięgiem anten keyless.
A autor tematu pewnie czyta ze zrozumieniem instrukcje obsługi auta
Uważam też, że wydając na samochód tyle pieniędzy mam prawo zadać kilka pytań w serwisie .
Samochód już jest w serwisie- na wiele pytań znalazłem w końcu odpowiedź, jednak kilka spraw pozostało dla mnie zagadką, które musi rozwikłać serwis. Jak samochód do mnie wróci zdam relację.
Poniżej wysyłam listę, którą wysłałem do serwisu.
1. Bagażnik- komfortowy dostęp, zamykanie mechanicznie ręką.
a) Gest nogą działa w 20% przypadków. Kiedy już zadziała to do końca bagażnik otwiera się w 20-30%. Zazwyczaj po prostu się unosi na 5 cm
b) Kiedy dojadę samochodem do celu wyłączam silnik (start/stop) i wychodzę z niego i zamykam drzwi. W tym momencie nie mogę otworzyć bagażnika. Muszę zamknąć całe auto i otworzyć lub guzikiem na drzwiach otworzyć klapę- nawiasem mówiąc- tym guzikiem za każdym razem otwiera się klapa do końca. Gestem (jak zadziała czyli raz na 100) otwiera się na 5 cm- z pilota również.
2. Kamera 360
Obraz się zacina, praktycznie niemożliwym jest obrót samochodu o 360 stopni- po obróceniu o 30-60 stopni obraz się zawiesza i wraca do stanu początkowego
3.Awaria
W dniu 26.11.2019 samochód zatrzymał się i wyskoczyła informacja- awaria układu napędowego. Zjechałem na bok, wyłączyłem w auto i włączyłem. Na razie działa- nie mam pojęcia co to może być. Do tej pory nie mam z tym problemu. Jednorazowa akcja.
4. Aktywacja funkcji lokalizacji antykradzieżowej
W aplikacji audi skonfigurowałem lokalizacje antykradzieżową w listopadzie. Jest tam informacja, że w ciągu 24h będzie aktywowana (jest komunikat oczekiwanie na aktywację). Minął już miesiąc i dalej nic. Obecnie nie mogę otwierać i zamykać samochodu z telefonu- komunikat o błędzie połączenia z serwerem.
5. Ostatnio nie mogłem zamknąć samochodu. Wszystkie drzwi były domknięte- bagażnik również. Musiałem wejść do samochodu i włączyć silnik wyłącznik, wyjść z samochodu i dopiero zadziałało.
6. Kiedy myję samochód lancą ciśnieniową - cały czas migają światła. Próbowałem z zamkniętym i otwartym centralnym zamkiem (z pilota)
7. Nie wiem co jest powodem- ale nalałem płyn do spryskiwaczy, (4l) użyłem go może 3 razy i wyskoczył komunikat o niskim poziomie płynu do spryskiwaczy. Płyn był jeszcze przez miesiąc. Dzieje się tak cały czas. Wygląda to tak, jakby pływak pokazywał rezerwę przy ¾ pojemności.
8. Kiedy po włączeniu auta chcę nawrócić - słyszę czasem trzaski dochodzące z kół (jakby przeguby strzelały) - wydaje mi się, że to mogły być kamienie w połączeniu z niskim profilem (20”, profil 40).
9. 9.01.2020 Wyskoczył mi komunikat SOS. Wyłączenie i włączenie auta spowodowało jego wyłączenie
10. Często przy ruszaniu pojawia się dźwięk dochodzący z prawej tylnej strony, bardzo podobny do tego wydawanego przez spryskiwacze, jednak nigdzie nie widzę działania spryskiwaczy
11. Spadła mi już 2x nakładka na pedał gazu.
Na koniec muszę podzielić się z Wami pewnym spostrzeżeniem. Zawsze jeździłem dynamicznie (nie jak wariat, ale dynamicznie). Odkąd mam AUDI A6 C8 praktycznie bez przerwy korzystam z asystenta jazdy. Jeżdżę bardzo przepisowo i delikatnie. Od połowy września zrobiłem 8 tysięcy kilometrów (50/50 trasa miasto) i mam średnie spalanie na poziomie 8.6 l/100km. Ostatnio wykonałem trasę 450 km (praktycznie cały czas z asystentem) i spalanie miałem na poziomie 6.9l. Udaje mi się czasem zejść do 6.2-6.5 l. Rekord na trasie 250 km wynosi 5,8l (bez autostrady prędkość max 110 km/h). Generalnie wkręcające jest dla mnie osiąganie jak najmniejszego spalania
Ponadto samochodem jeździ mi mi się genialnie. 4x4, wyciszenie. Naprawdę świetne auto.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bar
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2015
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 FSI 204KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
1a w C7 podobnie, 20% prob konczy sie otwarciem.
6. A6 C7 i w Mercedesach jest to samo...
8. Manewry na parkingach z kostki brukowej w 4x4 powoduja drobne halasy/przeskakiwania, w Mercedesach 4x4 albo rwd tylko przy cofaniu
Z ciaglym dolewaniem plynu do spryskiwaczy byl problem w samochodach z refrektorami ksenonowymi, w ledach nie mam tego problemu.
6. A6 C7 i w Mercedesach jest to samo...
8. Manewry na parkingach z kostki brukowej w 4x4 powoduja drobne halasy/przeskakiwania, w Mercedesach 4x4 albo rwd tylko przy cofaniu
Z ciaglym dolewaniem plynu do spryskiwaczy byl problem w samochodach z refrektorami ksenonowymi, w ledach nie mam tego problemu.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: TOMASZ
- Moje auto: A6 C8
- Rocznik: 2018
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: DDVB 3.0 286 KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
Wychodzi na to, że pomiędzy naszymi autami jest dokładnie 2 litry różnicy w spalaniu. U mnie średnia z 18tys wynosi dokładnie 6,6L. Również jeżdżę dynamicznie, ale na moją korzyść przemawia fakt, że mam 204KM i brak napędu 4x4. Pewnie dlatego jest taka różnica w spalaniu. W moim aucie klapa bagażnika otwiera się góra za trzecim machnięciem nogą, a czasami zdarza się, że za pierwszym. Odnośnie ubywającego płynu do spryskiwaczy, to zwróć uwagę, czy nie masz wycieku. Opisywałem niedawno ten problem, który mnie spotkał na forum.deeil pisze:Od połowy września zrobiłem 8 tysięcy kilometrów (50/50 trasa miasto) i mam średnie spalanie na poziomie 8.6 l/100km.
TomekC8 pisze:Wychodzi na to, że pomiędzy naszymi autami jest dokładnie 2 litry różnicy w spalaniu. U mnie średnia z 18tys wynosi dokładnie 6,6L. Również jeżdżę dynamicznie, ale na moją korzyść przemawia fakt, że mam 204KM i brak napędu 4x4. Pewnie dlatego jest taka różnica w spalaniu. W moim aucie klapa bagażnika otwiera się góra za trzecim machnięciem nogą, a czasami zdarza się, że za pierwszym. Odnośnie ubywającego płynu do spryskiwaczy, to zwróć uwagę, czy nie masz wycieku. Opisywałem niedawno ten problem, który mnie spotkał na forum.deeil pisze:Od połowy września zrobiłem 8 tysięcy kilometrów (50/50 trasa miasto) i mam średnie spalanie na poziomie 8.6 l/100km.
Plyn znika w normalnym tempie. Po prostu za szybko jest info o rezerwie. Zamiast przy pozostałych 10% to wyskakuje przy 80%.
Tak. Używałem z Orlenu, tez mnie o to w serwisie pytali.
Dzisiaj trasa:
6.4l, 280km, srednia 73kmh