Od połowy listopada jestem posiadaczem Audi A6 C8 50 TDI. Przejechałem nim 4000 km. Nie będę pisał recenzji na temat właściwości pojazdu, bo w internecie jest tego mnóstwo. Napiszę co zaskoczyło mnie na plus, a co na minus.
PLUSY:
-tylna oś skrętna
-światła matrix hd
-adaptacyjne zawieszenie
-nagłośnienie
-wyciszenie (podwójne szyby akustyczne boczne i przednia)
-audio bang olufsen
-dotykowa obsługa - rewelacyjne rozwiązanie
MINUSY:
-opóźnienie po dodaniu gazu- katastrofa
-jakość wykończenia- skrzypiący kokpit ekranu, rysujący się tunel środkowy od paznokci
-ładowanie indukcyjne jest super powolne
-nie mam mechanizmu domykania drzwi i bardzo często pasażerowie nie domykają ich właściwe.
Poniżej wypiszę pytania, które zadam w styczniu na wizycie w serwisie audi. Cześć z nich to też minusy.
1. Bagażnik- komfortowy dostęp, zamykanie mechanicznie ręką.
a) Gest nogą działa w 20% przypadków. Kiedy już zadziała to do końca bagażnik otwiera się w 20-30%. Zazwyczaj po prostu się unosi na 5 cm
b) Kiedy dojadę samochodem do celu wyłączam silnik (start/stop) i wychodzę z niego. W tym momencie nie mogę otworzyć bagażnika. Muszę zamknąć całe auto i otworzyć lub guzikiem na drzwiach otworzyć klapę- nawiasem mówiąc- tym guzikiem za każdym razem otwiera się klapa do końca. Gestem (jak zadziała czyli raz na 100) otwiera się na 5 cm- z pilota również.
2. Asystent pasa
Pomimo, że narysowane są wyraźne linie bardzo często ich nie widzi. Testowane głównie w Warszawie, gdzie na al. Jerozolimskich linie są bardzo dobrze namalowane. Tutaj chyba mam odpowiedź- wydaje mi się, ze system działa od 60 kmh wzwyż- nie wiem czemu tak jest.
Wydaje mi się, że ten samochód ma dwóch asystentów- jeden to odbijanie od linii, a drugi to otrzymywanie między. Ten drugi nie działa- jeżeli jest. Zawsze odbija mnie jak pijanego od linii do linii.
3. Tempomat aktywny
Jeżeli nie da się wyłączyć rozpoznawania znaków i automatycznego dopasowania prędkości, system ten jest totalnie bezużyteczny. Nie mogę korzystać z tempomatu aktywnego, do którego dopłata wynosi kilka tysięcy złotych. Na drodze, na której jest 100 km/h nie wiadomo dlaczego nagle pojawia się w aucie ograniczenie do 50 kmh do której samochód zaczyna zwalniać.
4. Kamera 360o
Obraz bardzo się zacina, niemożliwym jest obrót samochodu o 360 stopni- po obróceniu o 30-60o obraz się zawiesza i wraca do stanu początkowego
5.Awaria
W dniu dzisiejszym samochód zatrzymał się i wyskoczyła informacja- awaria układu napędowego. Zjechałem na bok, wyłączyłem w auto i włączyłem. Na razie działa- nie mam pojęcia co to może być. Do tej pory nie mam z tym problemu. Jednorazowa akcja.
6. Bezprzewodowy android auto.
Na kablu często rozłącza mi android auto- po 3-4 razy raz na 10 minut. To może być kwestia kabla.
W samsungu galaxy note 9 jest możliwość obsługi bezprzewodowej android auto (od strony telefony jest to możliwie). Tutaj film.
Samochód też z tego co widzę taką opcję dopuszcza - przynajmniej dla apple car.
Nie wiem, czy po prostu moje audi nie ma takiej możliwości, ale nie potrafię tego skonfigurować. Spróbuję jeszcze z iphone, ale nie widzę informacji, która sugerowałaby, że w iphone będzie inaczej.
7. Aktywacja funkcji lokalizacji antykradzieżowej
W aplikacji audi skonfigurowałem lokalizacje antykradzieżową. Jest tam informacja, że w ciągu 24h będzie aktywowana (jest komunikat oczekiwanie na aktywację). Minął już miesiąc i dalej nic. Obecnie nie mogę otwierać i zamykać samochodu z telefonu- komunikat o błędzie połączenia z serwerem.
8. Półautonomiczna jazda.
-Nie zwalnia przed zakrętem
-Nie widzi świateł
-nie widzi znaku stop
Wydaje mi się, że audi trochę za bardzo się chwali. Dla mnie mają oni asystenta pasa ruchu chroniącego przed zjechaniem na sąsiedni pas + automatyczne hamowanie przed przeszkodą. Tyle

9. Oświetlenie klamry pasów - mam oświetlenie QQ2 i tego nie ma. Na prezentacji na filmach na youtube było. Nie wiem czy to opcja czy po prostu nie mam
10. Kontrola ciśnienia w oponach
W opcjach mam tylko komunikat, że jeżeli ciśnienie jest prawidłowe mam zapisać klikając ok, natomiast nie ma żadnych wartości. W A7 znajomy ma podaną temperaturę i ciśnienie w każdym kole. To była opcja? Jeżeli tak to nie widzę jej w konfiguratorze.
11. Ostatnio nie mogłem zamknąć samochodu. Wszystkie drzwi były domknięte- bagażnik również. Musiałem wejść do samochodu i włączyć silnik wyłącznik, wyjść z samochodu i dopiero zadziałało.
12. Kiedy myję samochód lancą ciśnieniową - cały czas migają światła. Próbowałem z zamkniętym i otwartym centralnym zamkiem (z pilota)
13. Nie wiem co jest powodem- ale nalałem płyn do spryskiwaczy, (4l) użyłem go może 3 razy i wyskoczył komunikat o niskim poziomie płynu do spryskiwaczy.
14. Kiedy po włączeniu auta chcę nawrócić - słyszę czasem trzaski dochodzące z kół (jakby przeguby strzelały) - wydaje mi się, że to mogły być kamienie w połączeniu z niskim profilem (20”, profil 40).
15. Nawigacja
Nawigacja audi jest bardzo dobra, ale jedną potężną wadę, która powoduje że z niej prawie w ogole nie korzystam. Informacje o korkach są o wiele słabsze niż w gogle maps. Czy da się zrobić tak, aby nawigacja audi korzystają z informacji o ruchu z gogle maps? Wtedy nawigacja ma sens.
I ostatnie SPALANIE. Jadąc na półautonomicznym trybie schodzę do 6,3-6,7l na trasie. Jadąc dość oszczędnie z elementami dynamiki mam globalne spalanie 8,8 l.