Ciekawe, czy Lexusowi też nie zabraknie podzespołów, bo jak czytam na forum BMW, czy Audi (niemieckim) to dramat, każą ludziom rezygnować niemal ze wszystkiego - kamer, podgrzewanej szyby, ładowarki indukcyjnej, elektrycznej klapy, nagłośnienia, klimatyzacji 4-strefowej, foteli komfortowych, haka itp. W każdym razie mam nadzieję, że się podzielisz obiektywną opinią z użytkowania swojego NX'a, gdy już do Ciebie dojedzieTomekC8 pisze: ↑07 wrz 2021, 07:19Jeśli chodzi o trzeszczenie, to zgadzam się z tym co napisałeś. Takie materiały nigdy nie powinny być użyte do wykończenia tak drogiego samochodu. Zdaję sobie sprawę, że można odebrać zagrywki Lexusa, jako marketingowe w celu złapania klienta. Ale napiszę Ci dlaczego im uwierzyłem. Dwa i pół roku temu kupiłem nową skodę fabię. Obecnie nowa generacja skody fabii podrożała przez ten czas o 20tys. Oczywiście z tym samym wyposażeniem i silnikiem. Kupiłem też nową Octawię i Golfa, które podrożały przez kilka miesięcy o 6-8tys. Auta drożeją w zastraszającym tempie, ponieważ popyt jest ogromny, a aut brakuje. Poza tym chcą nas zmusić do kupowania aut elektrycznych, więc spalinowe będą w szybki tempie drożeć, a elektryki tanieć. Co już się dzieje. Dlatego też dostając satysfakcjonującą mnie ofertę z Lexusa nie chciałem ryzykować, że za chwilę nie dostanę tak dużego rabatu, a co jeszcze gorsze będę musiał czekać bardzo długo za autem ze względu na przerwy produkcyjne wynikające z braku półprzewodników.

Dla mnie wciąż cenne jest to, że tankuję sobie w Trójmieście i na jednym baku dojeżdżam na południe Niemiec (bak 73l, spalanie na poziomie 6,4l). Przy samochodzie na benzynę + małym baku to ze dwa tankowania przy niemieckiej autostradzie byłyby konieczne, a to irytujące i bije po kieszeni.
Dodano po 6 minutach 19 sekundach:
Generalnie elementy kokpitu, trudno na sto procent wskazać - który plastik/łączenia. U mnie najbardziej trzeszczy ta listwa/powierzchnia przed pasażerem (u mnie piano black z napisem quattro). Ostatnio coś irytowało wokół zegarów/kierownicy. Ale od kierowcy jest taki sam dekor/listwa (np. koło włącznika świateł).bulikingi pisze: ↑07 wrz 2021, 13:01To co u was trzeszczy? Piano Black czy te dekory? Ja mam drewno i w czasie jazdy nic nie słychać. Co do ceny to uważam że za 240tys nie ma w tym segmencie konkurencji, superb z 4x4 i 200 konnym dieslem wychodził mi 200 tys po rabacie. BMW 5 blisko 300tys. Nie wiem ile kosztuje nowy Lexus NX ale po 4 latach jeżdżenia suvem nawet nie interesowałem się już tym segmentem. Jestem natomiast zdania że suvem trzeba najpierw pojeździć żeby się z niego wyleczyć.
Co do SUV-ów to od lata się łamię. Czasem mam wrażenie, że to dobry wybór, a potem znów się zniechęcam i ląduję w kolejnym sedanie