W kwietniu zeszłego roku pożegnałem swoją bellę Alfę Romeo 159. Jej miejsce zastąpiło auto większe, w kombi, młodsze, z bogatszym wyposażeniem, no i przede wszystkim z zupełnie przeciwstawnym kolorze - biały Ibis. Mowa tutaj o Audi A6 typ C7 4GO z 2012r., z polskiego salonu, w ciekawym zestawieniu kolorystycznym. Z wyposażenia, o którym pisałem wcześniej moja C7 posiada m.in.:
- reflektory bi-xenonowe,
- doświetlania zakrętów,
- funkcje Coming/Leaving Home,
- pakiet oświetlenie (podświetlane klamki, wnętrze od dołu, ambiente),
- tylne światła full LED,
- automatyczna skrzynia biegów Multitronic (8-mio biegowa),
- sportowe, w pełni skórzane fotele z pełną elektryczną regulacją, dzieloną kanapą, dwoma podłokietnikami, 3x Isofix,
- pamięć fotela kierowcy,
- standardowo elektrycznie sterowane i podgrzewane szyby, lusterka fotochromatyczne, fotele,
- składane lusterka boczne,
- duży wyświetlacz pomiędzy zegarami i największy wyświetlacz nawigacji/multimediów,
- czytnik DVD, 2x karty SD, Bluetooth, dysk HDD 20GB,
- nagłośnienie opcjonalne Bose,
- climatronic 2 strefowy,
- zmienne ustawienia napinania pasów, układu kierowniczego, pracy skrzyni biegów,
- pakiet black line.
A także mnóstwo innych mniej lub bardziej potrzebnych gadżetów. Natomiast celowo nie szukałem auta z silnikiem 3.0 i więcej, z quattro i pneumatycznym zawieszeniem. Fajnie to wygląda na papierze, w rozmowach z kumplami, ale ani nie mam gdzie tego wykorzystać, a z drugiej strony zawsze trzeba osiągną kompromis pomiędzy "szpanem" a ekologią. Jedynie czego szukałem, a nie mam w swoim zestawieniu to panoramiczny dach. No cóż, może w następnej ... :P
W planach na 2019r. miałem tylko i wyłącznie zakup samochodu i zrobienie pakietu startowego:
- olej, 4x filtry, 2x górne wahacze do wymiany
i nic więcej...
Taa jasne!
Więc na początek:
- udało się odblokować parę ukrytych opcji w samochodzie: m.in. oglądanie DVD podczas jazdy, procedura startowa wskaźników liczników przy uruchamianiu itp,
- koła 20" z oponkami Pirelli P Zero Nero 255/35/20, a na zimę zostawiłem 17" z oponami Michelin Alpine 5 225/55/17,
- progi zewnętrzne z poliftowego Audi S6 C7,
- a ponieważ nie mam pakietu s-line zewnętrznego, a mody starać się będę robić na zasadzie "albo grubo albo wcale" to po długich poszukiwaniach zakupiłem nowy przedni zderzak wraz z grillem również w pakiecie black line natomiast o wzorze RS6 look (aktualnie - styczeń 2020r. jest u lakiernika).
Poniżej parę fotek, zapraszam do śledzenia tematu.
PS - do weekendowej jazdy i lekkiego upalania mam też Alfę Romeo GTV w benzynie :)
Dzień zakupu:
Nowe koła 20":
Progi S6 polift:
Wnętrze:
Wstępny projekt pakietu zewnętrznego - przód: