Adriano007, oczywiście sprężyny Stein z firmy Penta są potrzebne. Ja generalnie nie zakupiłem siłowników Krosno z jednego względu. Od ręki kumpel mi zamówił KRafty :P Pasują takie jak zapisałem więc można sobie tż takowe z firmy Krosno zamówić do domku. Siłownik z A6 C6 nie działa bo ma inne wymiary, które nie sprawdzą się u nas w C5.
Sprężynki oczywiście muszą być bo coś musi klapę do góry wypchnąć na ok 30 cm. Ja użyłem sprężyn NORMALIA STEIN SZ8020.20x32 Czyli niebieskie springi długości w pozycji spoczynku ( rozprężenia ) 32mm. Dodatkowo na tłoczysko trafiły 2 podkładki 1mm od strony główki siłownika i 2 od strony cylinderka i by to wszystko się trzymało kupy i sprężynka nie latała nam po tłoczku, to wszystko jest blokowane gumowym O-ringiem średnicy 6mm ( niech jak najciaśniej wchodzi ).
Tak jak pisałem wcześniej... MOD NA TEJ KONFIGURACJI DZIAŁA DO -5 STOPNI CELSJUSZA I MAKSYMALNIE 2 DNI MOŻE NIE BYĆ OTWIERANA KLAPA!!! sory za drukowane ale musicie to wiedzieć!. Do testów zamówiłem kolejne 2 pary sprężyn i mam nadzieje, że spełnią jeszcze lepiej swoją funkcję.
jak ją zamykałem to na zawiasy oddziaływała duża siła i balem sie aby ich nie uszkodzić.
Owszem czuć, że klapę ciężej się zamyka ale to przez same sprężyny a nie moc siłowników. Ja Krafty mam o sile 630 N czyli tyle samo ile w przed lifcie więc nie ma mowy o niszczeniu zawiasów siłownikami. Moc siłowników + sprężyn nie powinna przekraczać łącznie 1500N na zawias bo tyle podobno mają wytrzymałości. Pamiętajcie, że im cieplej tym siłowniki uzyskują lepiej swoje parametry pracy ( czyli maksymalne N ) i nie można załadować mocniejszych siłowników niż 650N. Tak więc jedyna opcja jaka zostaje to kombinowanie ze sprężynami.
Wiem, że to czarna magia ale staram się udoskonalić to co teraz mam i dać Wam Wszystkim odpowiedź na pytanie "co kupić by to działało". Testować teraz będę sprężyny które mają wiekszą moc wyrzutu przy okresach tzw dłuższej żywotności pracy. Czyli dłuższego spoczywania w pozycji ściśniętej. Pamiętajcie, że w naszym modzie działa sprężyna odwrotnie w SPAM do tego, do czego jest zaprojektowana. Dlatego tyle trwa to szukanie rozwiązania. Mam nadzieję, że na tą chwilę wyjaśniłem odpowiednio co i jak z modem i jak tylko dojdę do najlepszej konfiguracji to zrobię fotostory w odpowiednim temacie. Proszę Was o jeszcze troszku cierpliwości. Wszystko też zależy od dostawcy sprężyn bo ich w Polsce nie ma i trzeba wsio ściągać z Niemiec...
Ale litania :P