Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

A6 C5 1.8t - nowy nabytek

Prezentacja w/w aut.
ODPOWIEDZ
dżanek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6 C5 1.8t - nowy nabytek

Post autor: dżanek » 30 maja 2016, 01:42

Witam.
Nie wiem czy dobry dział ale chyba tak. Jestem świeżym posiadaczem pięknej bestii - Audi A6. Siedzi w niej silnik o pojemności 1781ccm i porażającej mocy 110kW.. Mi wystarcza :)

Moją ślicznotkę zakupiłem od pewnego Pana który postanowił sobie ją przez pół roku hodować na podjeździe, przez co jest obecnie z nią kilka problemów. Możliwe również że po prostu zmęczyło ją życie ponieważ przebyła już prawie 280 tys. km. Staram się jak mogę żeby doprowadzić ją do stanu na jaki zasługuje ale jeszcze dużo zostało do roboty (a propos czego będzie zaraz kilka pytań ;) ).
Mam nadzieję że przyjmiecie mnie i moje nowe oczko w głowie w swoje kręgi i że będziecie wyrozumiali bo będę miał dużo głupich pytań :D

Tak się prezentuje na dzień dzisiejszy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiele ambitnych planów już mam, teraz tylko czekać na niespodziewany przypływ sporych sum gotówki. Będę na pewno zdawać relacje z wszystkich modyfikacji, odkryć i spostrzeżeń...

...ale teraz czas na głupie pytania.
1. Jak najłatwiej sprawdzić co jest przyczyną braku poziomowania ksenonów? Czytałem o tym żeby zamienić miejscami czujniki poziomowania ale może jest jeszcze prostszy sposób. Co w ogóle może być przyczyną takiej awarii? Życie? Jakieś sugestie co mogę z tym zrobić po tak długim postoju pod chmurką?

2. Mechanik w serwisie stwierdził, że zamek klapy bagażnika (sedan) jest nierozbieralny... trochę nie chce mi się mu wierzyć więc chciałbym poznać Waszą opinię na ten temat. Da się rozebrać? Warto? Zamek nie łapie w ogóle. Sprężynka (albo cokolwiek co tam jest) przesuwa ten 'języczek' w zamku tylko w jedną stronę tak że jest on w pozycji otwartej cały czas a chciałbym to jakoś zamknąć.

3. To na pewno gdzieś było poruszane ale jestem tu świeży i jeszcze nie zdążyłem przeczytać wszystkich postów... Czy moduł komfortu odpowiada za zamykanie szyb z kluczyka? U mnie działa tylko otwieranie wszystkich szyb przez przytrzymanie przycisku otwierania na pilocie przez kilka sekund ale nie chce się potem zamknąć - muszę wsiąść i zrobić to ręcznie. Może jest potrzebna jakaś 'konfiguracja' szyb? I przy okazji jakie są ciekawe funkcje tego modułu komfortu? Dopiero poznaję to auto i praktycznie nic o nim nie wiem więc chętnie usłyszę jakieś ciekawostki :)

4. Nigdy nie jeździłem z przekładnią typu Multitronik ani podobną - jeśli automat to stary amerykaniec albo również niezbyt nowy merc. Stąd moje pytanie: Czy to normalne że przy ruszaniu często brakuje mu mocy i musi chwilę przemyśleć czy chce przyspieszyć? Wiem że jest to nieduży silnik i do tego turbo ale czasem mam wrażenie że 'ślizga' się sprzęgło bo naprawdę miewam problemy z dynamicznym ruszeniem. Podobno jest tu jakieś specyficzne sprzęgło które może dawać taki efekt, czy to prawda? Może jest to (tfu, tfu) zapowiedź jakiejś awarii skrzyni?

To na razie tyle. Mam nadzieję że nie zlinczujecie mnie w pierwszym poście i bardzo się cieszę ze swojego zakupu i nie mogę się doczekać przygód z moją Audi :)

Pozdrawiam!

Michal_ST
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Michal_ST » 30 maja 2016, 09:30

Gratulacje zakupu :) I bezawaryjności
Multi do sprawdzenia bo to jest skrzynia bezstopniowa z zaprogramowanymi przełożeniami :)
Nikomu nie wierz na słowo - na wszystko bierz papier :)
Ps: Społeczność forum https://a6klub.pl :)

dżanek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dżanek » 30 maja 2016, 18:11

Niedziękuję, mam nadzieję że będzie jeździć jeszcze milion lat <rotfl>
Jeszcze może mi podpowiecie jaki środek ewentualnie jaki sposób na mycie jasnych, skórzanych foteli? Poprzedni właściciel chyba nigdy tego nie robił więc muszę się za to wziąć

4ndrew
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: 4ndrew » 09 cze 2016, 21:30

ja w swojej a4 jasne skóry wymontowałem z auta, a następnie umyłem wodą z mydłem za pomocą gąbki, pozniej przetarłem ścierką i były jak nowe :) a woda w misce zmieniana z 5 razy ;)

dżanek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dżanek » 13 cze 2016, 15:40

O szorowaniu szarym mydłem też myślałem i tak zrobię ale to potem.

Update od mechanika: uszczelniacze zaworów dawno po terminie wymiany, smok olejowy w opłakanym stanie = bardzo niskie ciśnienie oleju... nie chce mi się wszystkiego wymieniać bo aż mi się smutno robi... Podsumowanie: kilka tysięcy w plecy i kolejne tygodnie bez auta. A wszystko przez niekompetentnego mechanika który się tym autem wcześniej zajmował.
Pozdrawiam,
dżanek out.

Agd
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Agd » 14 cze 2016, 22:25

dżanek pisze:Niedziękuję, mam nadzieję że będzie jeździć jeszcze milion lat <rotfl>
Jeszcze może mi podpowiecie jaki środek ewentualnie jaki sposób na mycie jasnych, skórzanych foteli? Poprzedni właściciel chyba nigdy tego nie robił więc muszę się za to wziąć
Jeżeli Chodzi o czyszczenie tapicerki z skóry to powiem tak. Dzisiaj kupiłem Zestaw Gliptone GT12 i GT13 za 120 zł i powiem ,że efekt był oszałamiający. Myłem wcześniej godzine tylko kanape za pomocą wody z płynem i nie było takiego efektu jak po tym środku. GT12 nakładasz bez wody bezpośrednio na skóre, zostawiasz na chwilkę, wcierasz szczotką i zbierasz czystym ręcznikiem cały brud. Polecam. I nie staram się zrobić reklamy. Jak chcesz to znajdziesz inny środek ,mówię tylko co u mnie zadziałało.
Audi 2.7T obecnie 450KM 550nm :)))

Mati_NSZ
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mati_NSZ » 10 lip 2016, 16:15

Mnie też wkurzają nie kompetentni mechanicy.Zrobią wszystko by zedrzeć kasę a nie koniecznie zrobią dobrze.Powodzenia w użytkowaniu :)

dżanek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dżanek » 15 lip 2016, 01:01

Kolejny update. Auto wyjechało wreszcie z warsztatu, ma zrobione wszystko co się da i wszystko co przez zaniedbanie poprzedniego właściciela wymagało wymiany. Nowe panewki, korbowód, rozrząd z pompą wody, paski, uszczelnienie pokrywy zaworów... do tego regeneracja turbo, nowe hamulce... lista ciągnie się w nieskończoność i wolę nie mówić ile mnie to wyniosło. <milczek>
Jedyny problem jaki pozostaje to zapalająca się kontrolka od samopoziomowania świateł. Zauważyłem że zapala się na nierównościach i nie gaśnie dopóki nie poruszam wtyczkami w lampie (nie wyjmowałem jej jeszcze więc nie wiem do końca co i jak). Do tego mikrostyki w drzwiach mają swój świat i swoje kredki. Działa jak powinien tylko jeden w drzwiach za kierowcą a pozostałe nie, jedynie w drzwiach pasażera zaczyna łapać jak nie domknie się drzwi. Jak nie zostaną domknięte to świeci się podświetlenie nóg, kontrolka na FISie itd ale gdy się je normalnie otworzy - nic. Nie mam pojęcia jeszcze jak się za to wziąć i czym to jest spowodowane ale już czytałem kilka tematów z tym związanych i w wolnej chwili się za to wezmę. Myślicie że wystarczy przeczyszczenie styków i obejdzie się bez wymiany? I co powinienem zrobić z tymi nieszczęsnymi lampami?

Poza tym autko prowadzi się bardzo ładnie, jedzie jak marzenie... chociaż muszę sprawdzić jeszcze dokładnie skrzynię bo coś z nią chyba nie tak :(

P.S. jeszcze jedna sprawa - co myślicie o wydechu przelotowym przy multitroniku? Zdaję sobie sprawę z tego że to mały silnik i nie spodziewam się bulgotania jak w maserati ale lubię taki bardziej gardłowy dźwięk wydechu. Pytanie tylko jak to będzie brzmieć w połączeniu ze skrzynią bezstopniową? Wyobrażam sobie to tak że w tybie auto nie będzie go za bardzo słychać dopiero w trybie manualnym. Wydech i tak prędzej czy później będę wymieniał i myślę czy zostawić fabrykę czy ją poprawić.

Mati_NSZ
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mati_NSZ » 16 lip 2016, 13:33

Pochwal się kosztami. Co do przelotu miałem kiedyś w 16v przelot i odradzam. Głośno jak ch..uj auto muliło strasznie było za bardzo odprężone. Chyba że dasz do firmy która Ci z kwasa ładny przelot zrobi od kolektora do końcowego wtedy będzie to miało sens i coś da

dżanek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dżanek » 21 lip 2016, 23:19

Dżentelmeni o piniondzach nie mówią <lol> powiem tylko tyle że mam nadzieję że auto mi się odwdzięczy od tej pory bezawaryjnością (o ile to możliwe).
A jeszcze co do wydechu to na pewno nie chciałem wsadzić tam po prostu kawałka rynny <rotfl> i nie chcę tego robić tylko po to żeby było głośno ale po to żeby sprawić by ładnie mruczało :) widziałem już parę aut typu civic (zero hejtu) z wyrzutnią arbuzów podpiętą do silnika 1.4is :D ale nieistotne... wydech będzie na pewno robiony przez ludzi którzy się na tym znają i wiedzą co dobre.

Mati_NSZ
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mati_NSZ » 23 lip 2016, 09:15

Bedzie git :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja