[A6 C5] 2.4 V6 by EmeS
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
HC i DC to oznaczenie typu źródła światła dla świateł mijania, a H1 i D2S to konkretny model żarówki i lampy wyładowczej.
Klosze mają oznaczenia dla obydwu typów źródeł, ponieważ w obydwu przypadkach to ten sam reflektor - poza źródłem światła różnił się tylko soczewką i odbłyśnikiem.
Montowanie hid-ów do odbłyśnika H1 jest rozwiązaniem na pół gwizdka, ponieważ w lampach wyładowczych jest inaczej usytuowane źródło światła, zatem odbłyśnik ma inną geometrię, a soczewka inną ogniskową. ...świecić będzie na pewno lepiej niż zwykły halogen, ale czy będzie oświetlać tak samo dobrze jak lity D2S? Nie sądzę.
Policjant może się nie przyczepi, ale przy ewentualnej szkodzie (uchowaj Boże) ubezpieczyciel może odejść od wypłaty odszkodowania jeśli dojrzy się niehomologowanych świateł. ...hid-y same w sobie mogą mieć homologacje, ale po wożeniu ich do reflektora, homologację traci sam reflektor. ...wiem, że wydaje się to głupie, ale tak jest w świetle przepisów.
Klosze mają oznaczenia dla obydwu typów źródeł, ponieważ w obydwu przypadkach to ten sam reflektor - poza źródłem światła różnił się tylko soczewką i odbłyśnikiem.

Montowanie hid-ów do odbłyśnika H1 jest rozwiązaniem na pół gwizdka, ponieważ w lampach wyładowczych jest inaczej usytuowane źródło światła, zatem odbłyśnik ma inną geometrię, a soczewka inną ogniskową. ...świecić będzie na pewno lepiej niż zwykły halogen, ale czy będzie oświetlać tak samo dobrze jak lity D2S? Nie sądzę.

Policjant może się nie przyczepi, ale przy ewentualnej szkodzie (uchowaj Boże) ubezpieczyciel może odejść od wypłaty odszkodowania jeśli dojrzy się niehomologowanych świateł. ...hid-y same w sobie mogą mieć homologacje, ale po wożeniu ich do reflektora, homologację traci sam reflektor. ...wiem, że wydaje się to głupie, ale tak jest w świetle przepisów.

Moreno kwestia regulacji. Ja się nie przejmuje ewentualnymi szkodami bo idac tokiem rozumowania jak w filmie "Oszukać Przeznaczenie" to i we snie we własnym koju może mnie zabic upadający na głowe sufit 
Jesli na lampie jest homologacja bo tak samo mam w D2 to zakładam soczewke pod d2s bixenon i mam w gwizdku reszte-najwazniejsze jest że ja widze dobrze noca i nie oslepiam innych. A jak ja widze dobrze dzieki np tymczasowemu HID zenonowi to niejedno zdrowie i zycie uratujesz np radosnych nastolatków w wakacja na ciemnej drodze lub pijaczków toczących się taka ciemna drogą jak w "The Walking Daed"
Tymsamym tez uratujesz swoje auto przed uszkodzeniami wynikłymi z takich bliskich spotkań. Reasumujac wydałem na swoje lampy tysiaka i swica piknie.

Jesli na lampie jest homologacja bo tak samo mam w D2 to zakładam soczewke pod d2s bixenon i mam w gwizdku reszte-najwazniejsze jest że ja widze dobrze noca i nie oslepiam innych. A jak ja widze dobrze dzieki np tymczasowemu HID zenonowi to niejedno zdrowie i zycie uratujesz np radosnych nastolatków w wakacja na ciemnej drodze lub pijaczków toczących się taka ciemna drogą jak w "The Walking Daed"

- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Tyle że to nie chodzi o to, że jak ktoś rozpirzy Ci auto to nie dostaniesz za nie tych kilku marnych groszy na które wyceni je ubezpieczyciel.Apophis pisze:Moreno kwestia regulacji. Ja się nie przejmuje ewentualnymi szkodami.
Chodzi np. o sytuację w której zwyczajnie popełnisz błąd, nie zauważysz jednak tego pijanego nastolatka i go zabijesz, a rodzina przy pomocy sądu uprzejmie poprosi Cię np. o milion PLN odszkodowania. Wówczas ubezpieczalnia zrobi wszystko żeby wypiąć się na Ciebie dupskiem i znaleźć powód do tego by zachęcić Cię do poradzenia sobie z tym problemem w całości na własną rękę.
Jadąc autem które nie powinno być dopuszczone do ruchu (niehomologowane oświetlenie) w zasadzie zawsze jesteś winny.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
No jak tak, to nie ma o czym dyskutować. Klosz gładki, odbłyśnik o odpowiedniej geometrii... W tej sytuacji nie mam do czego sie przyczepić.Apophis pisze: Jesli na lampie jest homologacja bo tak samo mam w D2 to zakładam soczewke pod d2s bixenon i mam w gwizdku reszte (...)

Ale z tym logicznym sędzią to pojechałeś. Dobry żart, hehe

Michal_ST, ja kupowałem OE reflektory ksenonowe z uszkodzonymi mocowaniami (żeby było tanio), a odbłyśniki na których mi zależało i tak trzeba było regenerować (poszarzałe i czarne).
OE przetwornice kupiłem w xenon-serwis, spryskiwacze kupiłem najtańsze (Topran) w pobliskim sklepie oraz pompkę wysokociśnieniową (Meyle).
Wtyczkę do pompki kupiłem na alle, zaślepki spryskiwaczy - w sklepie online.
Zbiornik na płyn do spryskiwaczy kupiłem na alle, ale jak później zobaczyłem, nie trzeba kupować drugiego - wystarczyło w swoim wywiercić otwór (wiadomo gdzie, bo jest odpowiednie wyprofilowane miejsce na drugą pompkę) oraz dobrać/zakupić uszczelkę.

Za wszystko zapłaciłem, przy zaokrągleniu w górę, 1800zł.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Sprawdź ofertę na oeliks. Widziałem tam ofertę dwóch reflektorów po regeneracji, za bodajże 1100zł. ...tylko nie pamiętam czy przetwornice były czy nie, ale grunt to poszukać 
Zderzaka nie musisz zmieniać. Wszystko jest przygotowane, są wyznaczone miejsca - wystarczy tylko wyciąć/wyfrezować otwór aby dysza spryskiwacza mogła się przez niego przecisnąć.

Zderzaka nie musisz zmieniać. Wszystko jest przygotowane, są wyznaczone miejsca - wystarczy tylko wyciąć/wyfrezować otwór aby dysza spryskiwacza mogła się przez niego przecisnąć.

- czarnykurczak
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Nie masz na co innego wydawać pieniędzy?Michal_ST pisze:To będę to powoli wszystko ogarniał w miarę możliwości bo teraz by się jakieś 17" fajne na lato przydało![]()

Ja też się zastanawiałem czy nie kupić większych felg skoro i tak kupuję opony, ale doszedłem do wniosku, że te moje 16-stki też przecież są ładne, a pieniądze, które bym wydał na drugie felgi, lepiej odłożyć na wymianę części eksploatacyjnych, np. wymianę zawieszenia.

Ostatnio zmieniony 20 maja 2016, 23:36 przez Moreno, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Ja też nie byłem zwolennikiem i dlatego wraz z oponami na zimę kupiłem używki stalówki. ...tzn. mój były mechanik to dla mnie ściągał. Ale na stalówkach te auto wyglądało jakoś tak nieswojo (brzydko). 
A jak dojrzałem się, że stalówki mają za dużą głębokość osadzenia i są węższe, to w ciągu kilku dni wypucowałem swoje alu (i tak miałem to zrobić) i pojechałem do wulkanizatora na zmianę felg.
Od tamtej pory stalówki leżą na półce i czekają na nowego właściciela, hehe

A jak dojrzałem się, że stalówki mają za dużą głębokość osadzenia i są węższe, to w ciągu kilku dni wypucowałem swoje alu (i tak miałem to zrobić) i pojechałem do wulkanizatora na zmianę felg.

Od tamtej pory stalówki leżą na półce i czekają na nowego właściciela, hehe