Od razu moze dodam drugi mój problem. Mianowicie po około 8 miesiącach od zmiany oleju skrzyni wszedłem pod autko w celu wymiany oleju silnika.
Od razu zobaczyłem plamę na osłonie pod skrzynią biegów (około 15cm średnicy). Odkrecilem osłonę i zobaczyłem że misa skrzyni w jednym miejscu lekko przepuszcza olej ( konkretniej to zbieral się on na 5 śrubach dociskajace mise skrzyni - tak jakby były za lekko dokrecone i nie dociskaly dobrze uszczelki). Patrząc od przodu auta to lewy dolny róg jeśli to ma jakieś znaczenie. Od razu napiszę że śruby przy zmianie oleju były wkrecone stare ponieważ w zestawie zamowionym przez mechanika nie widziałem nowych.
Dociągnąłem te 5 śrub po około 45 stopni. Wczoraj wszedłem pod autko ( minął jakos miesiąc) sprawdzic czy są postępy, czy jechac na zmiane uszczelki. I nie powiem poprawa jest. Olej zebral się juz jedynie na jednej, narożnej srubie, a na oslonie była malutka plamka o srednicy 2cm. Więc dokręciłem ją o jakieś kolejne 45 stopni - szła dosyć lekko no ale po 45 stopniach czułem juz wyraźny opór więc nie chcialem przesadzic
Lekko posmarowałam w tym miejscu silikonem ale myślę ze samo dokrecenie sruby powinno załatwić problem.
A teraz dręczy mnie jedna myśl. Czy dolac olej? W sumie nie wiem ile mogło go tak wyciec 100, 200 ml a może 0.5l. Zauważyłem że autko minimalnie lubi przeciągnąć 3 bieg ( z 2 na 3 zmienia o jakieś 100 obrotów wyżej niż inne a przy redukcji z 4 na 3 tak samo wrzuca ze 100 obrotow wyżej przez co czuje jakby minimalne szarpnięcie). Przypuszczam że nikt oprocz mnie nie zauważył by tego i nie poczuł jakiekolwiek roznicy a nazywając to "szarpnieciem" przesadzam, po prostu na tym biegu "czuję" zmiane biegu ( i to zazwyczaj gdy się patrze na deske ponieważ patrzac na droge raczej nie zwracam na to uwagi poniewaz tak jak pisałem jest to bardzo delikatne) podczas gdy wszystkie pozostałe nie mam pojęcia kiedy są zmieniane.
W sumie nie wiem czy powinienem tym się przejmować i czy te obie sytuacje mogą być powiązane ale myślę że oleju powinienem dolać - na pewno to nie zaszkodzi.
I stąd moje pytanie. Czy tam jest jeden korek do wlania oleju? Jestem zielony w tych sprawach, przeglądałem troche forum i widzialem schematy gdzie jest pokazany także jakiś drugi korek (ATM I MTM jeśli się nie mylę ale dokladnie nie wiem o co chodzi) jedyne jakie ja widzialem to jeden spustowy na dole misy i jeden z boku skrzyni (dokladnie nad misą) więc przypuszczam że przez ten korek powinienem uzupełnić braki.
No i z tego co oglądałem na yt rozumiem ze powinienem to robic na odpalonym aucie aby na pewno była zalana do pelna ? ( podobno na zgaszonym w skrzynię wchodzi jedynie 3-4l a powinno 6.5-7.5l . Z gory dzięki za podpowiedzi !