DYNAMICZNA WYMIANA OLEJU W SKRZYNI AUTOMATYCZNEJ
Słuchaj, nie wierz serwisom, Audi nie jest producentem skrzyni biegów tylko ZF.
Nie wymieniają oleju dynamicznie bo nie mają sprzętu to co mają powiedzieć.
A ogólnie nie zalecają wymiany oleju w skrzyni bo wolą żeby szybciej padła i mieć z tego kasę.
Producent tej skrzyni zaleca wymianę i tego się trzymam.
Nie wymieniają oleju dynamicznie bo nie mają sprzętu to co mają powiedzieć.
A ogólnie nie zalecają wymiany oleju w skrzyni bo wolą żeby szybciej padła i mieć z tego kasę.
Producent tej skrzyni zaleca wymianę i tego się trzymam.
Jeśli nie wiesz kiedy olej był zmieniany lub czy w ogóle byl to z tego co się orientuje to zaleca się wymianę statyczną. Jak sie nic ze skrzynią nie będzie działo, to można zrobić dynamiczną jeśli masz taki kaprys.
Ja kupilem swoje auto z nalotem 240kkm i wymieniłem olej w skrzyni metodą statyczną. Tak też mi zalecał gościu z warsztatu, który robił w Aso audi i ogarnia temat.
Według zaleceń wymiana co 60kkm ale ten interwał również wypadałoby skrócić i powinno być dobrze.
Ja kupilem swoje auto z nalotem 240kkm i wymieniłem olej w skrzyni metodą statyczną. Tak też mi zalecał gościu z warsztatu, który robił w Aso audi i ogarnia temat.
Według zaleceń wymiana co 60kkm ale ten interwał również wypadałoby skrócić i powinno być dobrze.
- adrian1000
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adrian
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.6 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Kevin auta nie mam od nowości i nalatałem dopiero ok 8k
Nie wiem co było robione bo ASO nie udziela takich info a jedynie odpowiada na pytania.
Olej w skrzyni nie był wymieniany i pan w ASO powiedział, że sie go nie wymienia.
Póki co mam pierwszą usterkę (odpukać w puste) przestało działać podswietlenie tylnej zewnętrznej klamki :D
Jaki koszt wymiany oleju?
Ktoś coś słyszał o teo motors? mam stosunkowo blisko bo ok 300km :D
Nie wiem co było robione bo ASO nie udziela takich info a jedynie odpowiada na pytania.
Olej w skrzyni nie był wymieniany i pan w ASO powiedział, że sie go nie wymienia.
Póki co mam pierwszą usterkę (odpukać w puste) przestało działać podswietlenie tylnej zewnętrznej klamki :D
Jaki koszt wymiany oleju?
Ktoś coś słyszał o teo motors? mam stosunkowo blisko bo ok 300km :D
- adrian1000
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adrian
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 3.6 326KM
No to nie wiem gdzie tak śpiewają.
Krotowski szczecin wziął sobie moj kluczyk na podstawke zczytał z kluczyka jakies dane i powiedział mi, że nie powie sam z siebie nić...że moge zadać pytanie czy było to robione a on mi odpowie czy było i kiedy były jeśli było...
Krotowski Poznań telefonicznie to samo mi powiedział a auto było własnie w Poznaniu kupione i robione
Moje auto jest z PL od pierwszego właściela i do końca serwisowane było
Krotowski szczecin wziął sobie moj kluczyk na podstawke zczytał z kluczyka jakies dane i powiedział mi, że nie powie sam z siebie nić...że moge zadać pytanie czy było to robione a on mi odpowie czy było i kiedy były jeśli było...
Krotowski Poznań telefonicznie to samo mi powiedział a auto było własnie w Poznaniu kupione i robione
Moje auto jest z PL od pierwszego właściela i do końca serwisowane było
Ja kupowałem Audi z Niemiec. Dostałem pełny wydruk jeszcze przed kupnem auta.
Ale tak właśnie przez znajomego.
Wysłałem mu sms-em VIN i zaraz na emial cała historia
Co do teo Motors to Właściciel ze Sportmile powiedział mi że następnym razem mogę u nich wymienić bo też dobrze robią a mam dużo bliżej.
Ale tak właśnie przez znajomego.
Wysłałem mu sms-em VIN i zaraz na emial cała historia

Co do teo Motors to Właściciel ze Sportmile powiedział mi że następnym razem mogę u nich wymienić bo też dobrze robią a mam dużo bliżej.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Kontakt:
Jeśli chodzi o olej ATF, to jest go w sumie ok. 8 litrów, ale wszystkiego nigdy nie spuścisz, więc wymiana 7 litrów, to ok. 85% całości. Z racji tego, że w multitronicu olej zmienia się co 60 tysięcy km, to wymiana statyczna jest wystarczająca. Pamiętaj też o wymianie filtra
. Nie jest ona teoretycznie konieczna, ale kosztuje on niecałe 140 zł, więc szkoda go nie zmienić.

Z racji tego ze jestem szczęśliwym posiadaczem takiego automatu od niedawna, przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni 8b. Byłem dziś u jakiegoś lokalnego fachmana. Krzyknal 1200zl za wszystko - wymiana, filtr, uszczelka, miska (??), olej, robocizna i co tam jeszcze trzeba.
Dobra to cena czy zdziera?
Dobra to cena czy zdziera?