[A6 C7 2.0tdi] Swiece zarowe - wymiana
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
[A6 C7 2.0tdi] Swiece zarowe - wymiana
Koledzy temat moze banalny ale mam problem ze zdieciem kapturka ze swiecy zarowej , moze ktos juz to zdejmowal i podpowie mi jak to zrobic probowalem juz nawet kombinrkami z calej sily i nic siedzi bardzo mocno moze trzeba cos wcisnac sam juz nie wiem
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: DSG
mat1324 pisze:Według serwisówki do ściągania tych fajek są takie szczypce, którymi chwyta się za jej kołnierz.
Obrazek
Witam,
Gdzie takie szczypce można kupic ? Wg serwisu w przypadku kiedy jest uszkodzona jedna swieca wymieniają wszystkie ? Jakiej firmy są oryginały i jakie mają symbole.
Ktoś już wymieniał we własnym zakresie ? Prosta sprawa czy lepiej się nie bawić i jechać do serwisu.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Można je kupić, ale są dość drogie, ok. 25$. Dobierz coś podobnego, aby ściągnąć fajki.
W serwisie wymieniają wszystkie 4, ponieważ trzecia jest inna, bo posiada czujnik ciśnienia. Na pierwszy montaż montowano BERU / BOSCH / NGK i dlatego serwis chce, aby wszystkie były jednego producenta.
[ Dodano: 2019-08-27, 18:29 ]
Wymiana jest prosta, a w serwisie są bardzo drogie te świece, bo ok. 1000 zł za cztery sztuki.
3x 059963319AB + 1x 03L905061K (trzeci cylinder)
Są to najnowsze numery świec dla silnika CNHA.
np.
https://aparts.pl/partscatalogue/059963 ... 319AB.aspx#
https://aparts.pl/partscatalogue/03l905 ... 5061K.aspx#
W serwisie wymieniają wszystkie 4, ponieważ trzecia jest inna, bo posiada czujnik ciśnienia. Na pierwszy montaż montowano BERU / BOSCH / NGK i dlatego serwis chce, aby wszystkie były jednego producenta.
[ Dodano: 2019-08-27, 18:29 ]
Wymiana jest prosta, a w serwisie są bardzo drogie te świece, bo ok. 1000 zł za cztery sztuki.
3x 059963319AB + 1x 03L905061K (trzeci cylinder)
Są to najnowsze numery świec dla silnika CNHA.
np.
https://aparts.pl/partscatalogue/059963 ... 319AB.aspx#
https://aparts.pl/partscatalogue/03l905 ... 5061K.aspx#
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Przemek
- Rocznik: 2010
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
Ja u siebie wymieniałem tylko że w innym silniku, chociaż fajki są podobne jak nie takie same.Martin80 pisze:mat1324 pisze:Według serwisówki do ściągania tych fajek są takie szczypce, którymi chwyta się za jej kołnierz.
Obrazek
Witam,
Gdzie takie szczypce można kupic ? Wg serwisu w przypadku kiedy jest uszkodzona jedna swieca wymieniają wszystkie ? Jakiej firmy są oryginały i jakie mają symbole.
Ktoś już wymieniał we własnym zakresie ? Prosta sprawa czy lepiej się nie bawić i jechać do serwisu.
Dzień wcześniej prysnąłem z góry świece WD40.
Do ściągnięcia fajki użyłem opasek zaciskowych, trytek, trytytek czy tak jakoś mówią na nie. Lekko zaciskałem w tym wcięciu u góry fajki i ciągnąc za wolny koniec schodziły bez problemu. Oryginalnie miałem BERU i na takie zmieniłem ale tylko te które były uszkodzone, w sumie to kupiłem komplet, reszta jeździ w bagażniku.
Tutaj dodatkowe pytanie przy okazji do kolegi mat1324 czy takie opaski zaciskowe audi stosowało do przyczepiania elementów np. linki, przewody? Kilka takich opasek zauważyłem w okolicy mojego silnika i zastanawiam się czy to oryginał. Dodatkowe pytanie to na łączeniu silnika ze skrzynią przy ostatniej wymianie oleju zauważyłem że jest trochę czarnego silikonu i też zastanawiam się czy to może być oryginalny silikon czy ktoś już coś robił w moim silniku?
[ Dodano: 2019-08-27, 20:07 ]
Tak świeca 4 cylinder padła niestety.Martin80 pisze:Dziękuje / no to znowu mnie czeka mały wydatek
rozumiem , że ten komunikat świadczy, że padła swieca
Obrazek
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Przemek
- Rocznik: 2010
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
Dzięki za odpowiedź, no i powiem szczerze to takiej odpowiedzi oczekiwałem , inaczej nie dałoby mi to spokojumat1324 pisze:W fabryce używają opasek do spinania wiązek i jest to. U siebie też mam kilka fabrycznych opasek. Silikon też jest dopuszczalny, bo coraz częściej jest on używany zamiast uszczelek.