[A6 C7 BiTDI ] Obroty silnika przy odpaleniu
[A6 C7 BiTDI ] Obroty silnika przy odpaleniu
Witam
Czy też tak macie w swoich A6 3.0 BiTDI ?
Nie wiem czy to jest jakiś problem, ale zauważyłem pewną rzecz. Gdy odpalę zimą silnik po nocy w garażu to obrotomierz jest na 1000 obrotów. Spada dopiero po jakiś 4 minutach do jednej kreski niżej, a jak już silnik jest po krótkiej jeździe to lekko poniżej tej kreski. Latem obroty 1000 pod odpaleniu trzyma może kilkanaście sekund i spada do kreski niżej.
Kilka dni temu gdy ruszyłem od razu , ale spokojnie i dojechałem do skrzyżowania to obroty jakby minimalnie falowały poniżej 1000, ale to było minimalne. Czy to normalne w tym silniku? Przebieg auta 80 tyś ( udokumentowany )
Czy też tak macie w swoich A6 3.0 BiTDI ?
Nie wiem czy to jest jakiś problem, ale zauważyłem pewną rzecz. Gdy odpalę zimą silnik po nocy w garażu to obrotomierz jest na 1000 obrotów. Spada dopiero po jakiś 4 minutach do jednej kreski niżej, a jak już silnik jest po krótkiej jeździe to lekko poniżej tej kreski. Latem obroty 1000 pod odpaleniu trzyma może kilkanaście sekund i spada do kreski niżej.
Kilka dni temu gdy ruszyłem od razu , ale spokojnie i dojechałem do skrzyżowania to obroty jakby minimalnie falowały poniżej 1000, ale to było minimalne. Czy to normalne w tym silniku? Przebieg auta 80 tyś ( udokumentowany )
To że obroty są wyższe na zimnym to wiadomo . Ale i tak mój bitrubo zachowuje się inaczej niż single turbo 3.0 tam obroty są jakby niższe odrazu po starcie nie wiem może to też wina tego że są różnie skrzynie w sensie s tronic i zf8hp.
Pozatym jak ktoś ma za wysokie obroty wg niego to w jakimś tam małym zakresie można to regulować vcds em
Pozatym jak ktoś ma za wysokie obroty wg niego to w jakimś tam małym zakresie można to regulować vcds em
380/740 ... nie jedzie
ja chciałem zmienić obroty w superbie z 2016r a tam w ustawieniach obrotów wartość zapisana to 0,00/min trochę mnie to zaskoczyło ale za czołem kombinować i okazało się że wartość wyjściowa to 750 obr a skala regulacji to 150obr to znaczy wartość 0,00 to 750 a każda wpisana po wyżej to wzrost obrotów o tą wartość.Ja wpisałem wartość 100 i obroty podniosły się do 850.Myślałem że to przez system start-stop a to chyba chodzi o nowszy system
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel