Cześć, postanowiłem opisać swój problem na forum, ponieważ problem jest dość nietypowy i póki co nie znalazłem rozwiązania.
W zeszłym tygodniu (poniedziałek) o 8 rano (po około 16h postoju odpaliłem auto) z początku wszystko było okej, ale po przełączeniu na D bądź R z komory silnika zaczęły wydobywać się dźwięki tak jakby metalicznego tarcia (nagrałem film, jest w załączniku). Dodatkowo co jakieś 5-10s. silnik cały szarpie, tak że buja całym nadwoziem. Powtórzyłem procedure 2-3 razy i za każdym razem po przełączeniu na D i R sytuacja się powtarzała.
Auto było w tym czasie u dwóch mechaników, ale niestety wtedy problem ustąpił. Testowali auto przez 4 dni, a objawy nie powróciły.
Auto odebrałem wczoraj, zrobiłem dziś około 200km, na ostatnich 5km podczas postoju na światłach znów poczułem szarpanie budą i znów było słychać metaliczny dźwięk. Dojechałem na parking (auto na tych ostatnich 5km trzymało podniesione obroty do około 950-1000obrotów. Po dojechaniu na parking zgasiłem auto. Po ponownym odpaleniu i ponownym przełączaniu na R bądź D była cisza i auto pracowało normalnie.
Czy ktoś z was miał może podobne objawy? Czy ktoś z was ma pomysł gdzie powinienem zacząć szukać przyczyny?
Link do filmiku o którym mowa powyżej.
https://megawrzuta.pl/download/fc2a4594 ... 02999.html
Pozdrawiam!
Metaliczny dźwięk i szarpanie silnika 3.0TDI (S-tronic) CDUD
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szajn
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Re: Metaliczny dźwięk i szarpanie silnika 3.0TDI (S-tronic) CDUD
Kolego dwumasa w rozsypce. Od tego bym zaczął
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2013
- Nadwozie: Liftback
@Szajn ale czy przy dwumasie problem nie występowałby cały czas? Bo u mnie problem czasami jest, czasami go nie ma. Przykładowo dziś zszedłem do garażu, powachlowałem biegami i zero problemu, za 3 dni z rana spróbuję znów odpalić auto i pewnie znów będzie skrzeczało. I dodatkowo przy odpalaniu/gaszeniu auta nie czuć żadnych wzmożonych wibracji.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
Typowy dźwięk dla uszkodzonego koła pasowego alternatora. Dodatkowo podniesione obroty silnika. Koło ok 100 zł robota 30 min pod warunkiem, że masz kluczyk do sprzęgiełka.
https://allegro.pl/oferta/ina-sprzeglo- ... 2171680692 te pasowało do mojego CDUD
https://allegro.pl/oferta/ina-sprzeglo- ... 2171680692 te pasowało do mojego CDUD
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szajn
- Rocznik: 2011
- Nadwozie: Inne
W przypadku przytarcia sprzęgła alternatora dodatkowo powinno być widoczne przeskakiwanie paska. Szkoda, że film nie pokazuje na ujęciu paska wielorowkowego.MCGregor76 pisze: ↑30 lip 2023, 21:15Typowy dźwięk dla uszkodzonego koła pasowego alternatora. Dodatkowo podniesione obroty silnika. Koło ok 100 zł robota 30 min pod warunkiem, że masz kluczyk do sprzęgiełka.
Jeżeli jest podejrzenie sprzęgła alternatora, to należy od tego zacząć. Zdecydowanie mały koszt i krótszy czas operacyjny.
Ja miałem takie poszarpywanie i odgłosy jak dwumas się kończył.
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
Gdyby to było koło dwumasowe to obroty silnika nie wzrastały by. W momencie gdy sprzęgiełko omyka to obroty są w granicy ok 1000 obr/s Podobny dźwięk ma też rozsypana turbina tylko wtedy dźwięk jest cały czas i obroty silnika w normie.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2013
- Nadwozie: Liftback
Hej, problem ustąpił od wpisu na forum i przez długi czas się nie pojawiał. Po jakimś czasie odezwał się pasek - nie szedł w osi i popiskiwał. Przy wymianie paska oraz napinacza okazało się, ze sprzęgło alternatora również było do wymiany. Mam nadzieję, że wpis jeszcze komuś się przyda w razie czego. Dziękuję wszystkim za udzielone porady! 

-
- Forum Audi A6 / A7
Po awarii zatartego sprzęgła na alternatorze trzeba sprawdzić koło pasowe wału a dokładnie w jakim stanie jest gumowy tłumik drgań. Żeby to sprawdzić trzeba koło zdjąć bo uszkodzenia powstają od strony silnika. U mnie koło pasowe wału odpadło w trakcie pracy silnika na szczęście na jałowych obrotach i nie narobiło zbytnio bałaganu. Urwane koło pasowe wału to skutek uszkodzonego sprzęgła alternatora.