[ A6C6 2.0 TFSI - czy to słuszny wybór]
- elvis220280
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
3 dni temu kupiłem A6 Avant 2.0tfsi... polecam, zdecydowanie lepiej się jeździ niż 2.0TDI.
Spalanie trasa Dusseldorf Katowice 8,1l.
W mieście niestety pije jak diabeł, 10 litrów eco, normalnie 11-12.
I nie bierze nawet grama oleju!!
ps. Szukam wszystkich możliwych instrukcji, książek napraw, książek serwisowych po polsku lub angielsku.
Czy są takie materiały dla A6 z silnikiem 2.0tfsi?
Swoją drogą jeździłem sporo Octavią 1.8TSI i widzę różnicę pomiędzy tsi i tfsi.
tfsi ma małą dziurę w dolnym zakresie.
TSI żwawiej się wkręca i przyśpiesza niż tfsi.
Katalogowo przyspieszenia są podobne (octavia trochę szybciej), a jednak tsi robi lepsze wrażenie... tam wgniata w fotel jak w sportowym samochodzie.
Spalanie trasa Dusseldorf Katowice 8,1l.
W mieście niestety pije jak diabeł, 10 litrów eco, normalnie 11-12.
I nie bierze nawet grama oleju!!
ps. Szukam wszystkich możliwych instrukcji, książek napraw, książek serwisowych po polsku lub angielsku.
Czy są takie materiały dla A6 z silnikiem 2.0tfsi?
Swoją drogą jeździłem sporo Octavią 1.8TSI i widzę różnicę pomiędzy tsi i tfsi.
tfsi ma małą dziurę w dolnym zakresie.
TSI żwawiej się wkręca i przyśpiesza niż tfsi.
Katalogowo przyspieszenia są podobne (octavia trochę szybciej), a jednak tsi robi lepsze wrażenie... tam wgniata w fotel jak w sportowym samochodzie.
-
- Forum Audi A6 / A7
Z tego co mi wiadomo tsi i tfsi to ta sama technologia, tylko różne oznaczenia, TFSI - AUDI, TSI - SKODA i VW. Poza ilością literek technologia jest ta sama, poprostu charakterystyka silnika 1,8TSI w OCTAVI jest trochę inne - bardziej odpowiada 200TFSI z AUDI. Silnika 2,0TFSI w A6 ma 170KM i jest taką uspokojoną odmianą 200KM TFSI (obecnie również jest wariant 211KM)
- elvis220280
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
myknij sobie chipa na 230KM u rogala jak to zrobił kolega z forum i będziesz miał lepiej jak w Skodzince skoro audi mówisz że slabiej wgniata .... albo zrób porządek z filtrami itp itd a może się poprawi 
PS. Ile dałeś i jaki rok jak możes to na priv wrzuć
bom ciekaw ile u Niemca za takie teraz krzyczą 

PS. Ile dałeś i jaki rok jak możes to na priv wrzuć

NA temat przbiegu jednostek 2.0TFSI sam się rozglądam za takim i znalazłem takiego rodzynka z fajnym przebiegiemjs pisze:Odswieżam wątek.
Jak jest z wytrzymałością tego silnika na duże przebiegi? Zdaje sobie sprawę, że zależy to od eksploatacji.... ale słyszałem opinie, że około 250k i remont. Wydaje się mało.
Zamierzam kupić A6 2.0TFSI z 2008... przebiegi są w granicach 130-200k (niemcy).

U mnie sprawa wygląda tak, że szukam c6 do 50 tyś. Przede wszystkim zależy mi na komforcie, potem na ekonomicznej jeździe, a na końcu na mocy silnika (dość trudna konfiguracja
). 2.5 TDI, który teraz mam jest dość głośny, dlatego też myślałem o 2.0 TFSI.
Spotkałem się z opinią, że przy wyższych prędkościach (autostrady) diesel może być nawet nieco cichszy ze względu na niższe obroty... stąd to pytanie.
Przy TFSI odstrasza mnie spalanie... chcę jednak zmienić samochód, żeby koszty jego utrzymania były mniejsze.
Nie jeździłem nigdy C6, mam tylko słabe porównanie do SuperB 2003 1.9 TDI 130 KM, na którym moj 2.5 TDI prezentuje się dość słabo.
Trzeba będzie samemu przejechać się każdą opcją i wtedy ocenić

Spotkałem się z opinią, że przy wyższych prędkościach (autostrady) diesel może być nawet nieco cichszy ze względu na niższe obroty... stąd to pytanie.
Przy TFSI odstrasza mnie spalanie... chcę jednak zmienić samochód, żeby koszty jego utrzymania były mniejsze.
Nie jeździłem nigdy C6, mam tylko słabe porównanie do SuperB 2003 1.9 TDI 130 KM, na którym moj 2.5 TDI prezentuje się dość słabo.
Trzeba będzie samemu przejechać się każdą opcją i wtedy ocenić

To chyba najlepsze wyjście... natomiast ten silnik 2.0TFSi ma dobre opinie u kolegów z Naszego forum...ZlexY pisze:Trzeba będzie samemu przejechać się każdą opcją i wtedy ocenić
Myślę, że to zależy od tego, do jakiej benzyny będziesz go przyrównywał... jeśli są to silniki podobnej pojemności i konstrukcji, to nie wierzę w to, że diesel będzie cichszyZlexY pisze:Spotkałem się z opinią, że przy wyższych prędkościach (autostrady) diesel może być nawet nieco cichszy ze względu na niższe obroty...

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bar
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.8 FSI 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Też przesiadłem się z Superba 1.9TDI (130 AWX), przy każdej prędkości jest dużo ciszej. Prędkości autostradowe to raczej szum powietrza i opon, chyba, że ciśnie się powyżej 220 km/h. A co do spalania - albo żwawa jazda albo oszczędności. ÂŚrednio przy mojej jeździe trzeba dodać 2 litry na 100km w porównaniu do 1.9TDI.