[ BDW 2.4 177 KM] Potężne spalanie lpg w mieście
[ BDW 2.4 177 KM] Potężne spalanie lpg w mieście
Witam wszystkich. Po krótce bdw 142000 quattro manual założony stag q Max wtryskiwacze niebieskie herkules mikser Silver.
Spalanie miasto 19.5 do 20.5 l/100km
Trasa 12l przy 120km/ h
Trasa 14 l przy 140km/h
ustawienia benzyna wszystko książkowo
Ustawienia lpg książkowa
Więc pytam co może być że spalanie wielkości spalania W12?????
Jeśli ma ktoś pomyśl lub dobrego ale dobrego gazownika w okolicy Olkusza proszę o pomoc albo w ogóle w okolicy małopolska lub Śląsk. Koledze 4.2 tyle nie jest w stanie spalić co mi 2.4 po mieście ma 16l/100km.
Spalanie miasto 19.5 do 20.5 l/100km
Trasa 12l przy 120km/ h
Trasa 14 l przy 140km/h
ustawienia benzyna wszystko książkowo
Ustawienia lpg książkowa
Więc pytam co może być że spalanie wielkości spalania W12?????
Jeśli ma ktoś pomyśl lub dobrego ale dobrego gazownika w okolicy Olkusza proszę o pomoc albo w ogóle w okolicy małopolska lub Śląsk. Koledze 4.2 tyle nie jest w stanie spalić co mi 2.4 po mieście ma 16l/100km.
ŁUKASZ
- Pieterb
- Administrator
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A4 B7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
jeśli faktycznie masz tak wszystko książkowo to pozostaje nieszczelność i gaz ucieka którędyśsprinter pisze:ustawienia benzyna wszystko książkowo
Ustawienia lpg książkowa
A jak ze spalaniem bp - w normie?
Niestety pewnie bez zobaczenia w ustawienie sterownika lpg ciężko będzie coś stwierdzić.
Jeszcze powąchaj spaliny czy nie śmierdzą gazem.
Witam. W czerwcu miałem problem następujący podczas zatrzymania auta na światłach smierdzialo lpg tak jakby z nawiewow pojechałem do instalatora cała instalacja przepatrzona pod kątem szczelności wszystko ok po jakimś tygodniu smród zniknął . Auto trzymam w garażu w domu szczelnym nigdy już gazu nie poczułem. Wracając do benzyny hmmm wracając z wakacji (chorwacja) przegonilem auto na benzynę przy prędkościach 130-170 km/h 4 osoby dwie dorosłe 2 dzieci trumna thula na dachu i cały tył załadowany benzyny 11.5l W Chorwacji jeżdżąc na miejscu pobilem rekord 26l/100km lpg no lekkie zaskoczenie . Natomiast w trasie gazu przy prędkościach 130-170km/h tak samo załadowany 11.5l- 14l przy tych wyższych prędkościach. Więc temat jest taki trasa w miarę ok spalanie ale miasto dramat. Benzyny po mieście 13-14.5l. Przepraszam za brak interpunkcji. Pozdrawiam. Jakby ktoś miał pomyśl jestem otwarty bo naprawdę 20 lpg uważam za duży nie takt że strony instalacji. Aaaa jazda mieszaną Olkusz Katowice dosyć szybka jazda i powrót do tego miasto 16-17.5l. Też troszkę dużo jak na 70%trasa 30% miasto.
ŁUKASZ
-
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
Zapewne masz źle ustawioną instalację jeśli nie śmierdzi Ci w aucie gazem. Trzeba wyregulować instalację ale nie przez automatyczne strojenie tylko zrobić odczyty w czasie jazdy przy róznych prędkościach i obciążeniach. Być może zbyt dużo podaje przez wtryskiwacze i masz zalewany silnik co jest niesttey niebezpieczne dla silnika. Generalnie polecam wizytę u dobrego gazownika (mam we Wrocławiu gdybyś był).
U mnie spalanie w trasie przy prędkościach 180-190km/h w okolicach 15l. W mieście pali zazwyczaj w okolicach 14-15 litrów ale to bez oszczędzania i w korkach. przy spokojnej jeździe koło 13l.
U mnie spalanie w trasie przy prędkościach 180-190km/h w okolicach 15l. W mieście pali zazwyczaj w okolicach 14-15 litrów ale to bez oszczędzania i w korkach. przy spokojnej jeździe koło 13l.
Witam. Słuchaj nie wykluczone że się wybiorę do Wrocka wolę zrobić 500km i mieć normalne spalanie niż 20l na każde 100km. Dziś zalalem 60l lpg jeździłem cały dzień do odcięcia na każdym biegu nawet w pewnym momencie poczułem zapach oleju ale nie jestem niestety pewien czy na pewno ode mnie zrobiłem ogólnie jakieś 220km tylko miasto taki test z bezsilności i weszło 60l lpg. Dobre prawda . Już brak mi sił do tego auta. Albo nie umie jeździć w eco draiwingu albo mam pecha do aut lub instalatorów. Dalej jestem otwarty na wskazówki lub jakaś konstruktywna propozycję od osoby zajmującej się lpg. Pozdrawiam.
ŁUKASZ
- Pieterb
- Administrator
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A4 B7
- Silnik: 1.8T 163KM
sprinter, wiesz co, jeżdżenie do odcinki na każdym biegu nie ma nic wspólnego z Eco-driving'iem i skoro zawsze tak auto pałujesz to chyba wcale mnie już nie dziwi takie spalanie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Zanim coś tu napiszesz!
Zanim coś tu napiszesz!
Witam Kolego,
Również mam 2.4 bdw w Q, 177km,
Może zacznę od spalania benzyny przed montażem LPG.
Zaznaczam, że u mnie miasto wygląda ( bardzo krótkie odcinki 2 do 5 km i gaszenie auta, gdyż mieszkam w dzielnicy podmiejskiej i często robię tylko takie wypady do miasta, można śmiało powiedzieć, że jest to często jazda na niedogrzanym silniku)
Miasto - 17-18 benzyny
50% miasto - 50% trasa - około 14 litrów benzyny
Instalacja założona miesiąc temu, stag q max plus + AC R01 250 + AC W03)
Spalanie tylko miasto, krótkie odcniki jak opisałem powyżej, często niedogrzany silnik 19,5 lpg.
Spalanie 50 na 50 trasa-miasto - około 16 litrów gazu.
Spalanie uważam za normalne przy moim trybie jazdy + do tego w aucie z napędem Q.
Co do spalania tylko w trasie to nie sprawdzałem, jednak postaram się w ten weekend zatankować do pełna i dolać po przejechaniu 200 km co tam wyjdzie dam znać.
Jeżeli robisz po mieście bardzo krótkie odcinki jak w moim wypadku to uważam to za normalne.
U mnie LPG w SPAM do PB, pali jakieś około 2 litry więcej, więc sądzę, że wszystko jest ok
.
Na jakich stacjach tankujesz LPG ? To też ma duże znaczenie ponieważ na prywatnych bardzo często gaz jest słabszej jakośći i można na nim zrobić mniej km, co przekłada się na większe spalanie....
[ Dodano: 2017-09-22, 08:26 ]
a spalanie na kołach 215/55r17.
Również mam 2.4 bdw w Q, 177km,
Może zacznę od spalania benzyny przed montażem LPG.
Zaznaczam, że u mnie miasto wygląda ( bardzo krótkie odcinki 2 do 5 km i gaszenie auta, gdyż mieszkam w dzielnicy podmiejskiej i często robię tylko takie wypady do miasta, można śmiało powiedzieć, że jest to często jazda na niedogrzanym silniku)
Miasto - 17-18 benzyny
50% miasto - 50% trasa - około 14 litrów benzyny
Instalacja założona miesiąc temu, stag q max plus + AC R01 250 + AC W03)
Spalanie tylko miasto, krótkie odcniki jak opisałem powyżej, często niedogrzany silnik 19,5 lpg.
Spalanie 50 na 50 trasa-miasto - około 16 litrów gazu.
Spalanie uważam za normalne przy moim trybie jazdy + do tego w aucie z napędem Q.
Co do spalania tylko w trasie to nie sprawdzałem, jednak postaram się w ten weekend zatankować do pełna i dolać po przejechaniu 200 km co tam wyjdzie dam znać.
Jeżeli robisz po mieście bardzo krótkie odcinki jak w moim wypadku to uważam to za normalne.
U mnie LPG w SPAM do PB, pali jakieś około 2 litry więcej, więc sądzę, że wszystko jest ok

Na jakich stacjach tankujesz LPG ? To też ma duże znaczenie ponieważ na prywatnych bardzo często gaz jest słabszej jakośći i można na nim zrobić mniej km, co przekłada się na większe spalanie....
[ Dodano: 2017-09-22, 08:26 ]
a spalanie na kołach 215/55r17.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
sprinter, sprawdż regulacje u innego gazownika i spróbuj pojeździć po mieście spokojnie, nie do odcięcia tylko delikatnie, szybsza zmiana biegów, hamowanie silnikiem jeśli to możliwe itp.. jeżdżąc do odcięcia na każdym biegu to i u mnie by spalił 20 litrów..
sssemmm, u mnie na odcinku 2km to dopiero się auto zdąży zagrzać i przełączyć na gaz, mam ustawioną instalację żeby się przełączała dopiero przy 50stopniach dla zdrowotności silnika.
sssemmm, u mnie na odcinku 2km to dopiero się auto zdąży zagrzać i przełączyć na gaz, mam ustawioną instalację żeby się przełączała dopiero przy 50stopniach dla zdrowotności silnika.
Cze
[ Dodano: 2017-09-22, 09:04 ]
Cześć Kolego,
Przy obecnych temperaturach tak jak dziś rano wyjeżdżam z garażu zamykam bramę dojeżdżam do bramy wjazdowej na posesji i auto już się przełącza. Przy wyjeździe z pod domu bez garażowania przełącza się po około kilometrze. Temperatura ustawiona na około 50 stopni na parowniku z tego co mówił gazonik przy odbiorze auta.
Ilość przejechanego dystansu zależy jeszcze od tego ile czasu chodzi na biegu jałowym przy pierwszym odpaleniu.
[ Dodano: 2017-09-22, 09:04 ]
Cześć Kolego,
Przy obecnych temperaturach tak jak dziś rano wyjeżdżam z garażu zamykam bramę dojeżdżam do bramy wjazdowej na posesji i auto już się przełącza. Przy wyjeździe z pod domu bez garażowania przełącza się po około kilometrze. Temperatura ustawiona na około 50 stopni na parowniku z tego co mówił gazonik przy odbiorze auta.
Ilość przejechanego dystansu zależy jeszcze od tego ile czasu chodzi na biegu jałowym przy pierwszym odpaleniu.
Witam. Panowie do odcinki jeździłem tylko wczoraj żeby sprawdzić jakie są możliwości maks spalania lpg. Chce wam napisać że nie katuję żadnych samochodów ani swojego ani firmowego to tak w ramach wyjaśnień. Nawet żona niekiedy mi truje że jeżdżę jak zamulony taksówkarz nie obrażając taksówkarzy. A teraz tak do rzeczy odcinki ktore pokonuje to z domu do biura mam 4km pozniej kilka spraw po centrum jakieś zakupy z żoną odebrać dziecko z przedszkola i tyle . Co do spalania to dalej twierdzę że trochę dużo jak na 2.4 . Ale ok możesz mieć rację że quattro avant manual krótkie odcinki tylko że mój kolega pokonuje podobne odcinki mniej więcej takie same obowiązki dnia codziennego ma 4.2 i spalanie 14- 16l lpg. Pozdrawiam i proszę się nie oburzać odnośnie mojego wpisu o jeździe do odcinki to już tak z bezsilności i chęci sprawdzenia maksymalnych możliwości spalania tego jakże cudownego pojazdu
[ Dodano: 2017-09-22, 13:37 ]
Tankuje TYLKO na 2 stacjach Orlen oraz shell nigdzie indziej. Jednak na lpg z shella jeśli chodzi o trasę tylko trasę mam to sprawdzone w kilku autach z lpg że jestem w stanie przejechać niekiedy nawet 80km więcej niż z Orlen. Wszystko pewnie zależy od kaloryczność albo proporcji gazu aż tak się nie znam więc są to wyłącznie moje przypuszczenia. W poprzedniej audi 2.0 alt multitronic lpg zatankowane we Władysławowie na Orlen średnia auta wyszła 7.5l przy 80% miasto 20 % trasa. Aż nie do wiary w mieście spalanie miałem w niej około 13-14 ł trasa do 140 10-11 oczywiście tam też miałem problem że spalanie ale zmieniłem po roku BRC na STAGA i wszystko ustało. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2017-09-22, 13:37 ]
Tankuje TYLKO na 2 stacjach Orlen oraz shell nigdzie indziej. Jednak na lpg z shella jeśli chodzi o trasę tylko trasę mam to sprawdzone w kilku autach z lpg że jestem w stanie przejechać niekiedy nawet 80km więcej niż z Orlen. Wszystko pewnie zależy od kaloryczność albo proporcji gazu aż tak się nie znam więc są to wyłącznie moje przypuszczenia. W poprzedniej audi 2.0 alt multitronic lpg zatankowane we Władysławowie na Orlen średnia auta wyszła 7.5l przy 80% miasto 20 % trasa. Aż nie do wiary w mieście spalanie miałem w niej około 13-14 ł trasa do 140 10-11 oczywiście tam też miałem problem że spalanie ale zmieniłem po roku BRC na STAGA i wszystko ustało. Pozdrawiam.
ŁUKASZ