20l gazu to około 12l benzyny, czyli tragedii nie ma. Mi 2.0 w dieslu pali po miescie 10-11l.
Robisz trasy po kilka km dziennie, więc ja sie pytam gdzie ty sens zakładania instalacji gazowej?
Pomijając fakt, że oprócz spalania gazu, dochodzi Ci spalanie benzyny i jak wazystko przeliczysz to koszta będą takie jakbyś tylko na benzynę latał. Z tą różnicą, że gotówkę wyrzuciłeś na instalacje.
Gaz sie opłaca kiedy robi się duże przebiegu, a nie jeździ wkoło komina.
Liczyłeś chociaż kiedy zwroci się ta inwestycja, przy tak małych przebiegach?
[ BDW 2.4 177 KM] Potężne spalanie lpg w mieście
- Pieterb
- Administrator
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A4 B7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
no tu to troszkę chyba przesadziłeś bo zwykle do 25% więcej lpg może spalić i to niezależnie od instalacji a to by dawało z 12 na ±15, no niech nawet 16 ale 20 hmm...Domin80 pisze:20l gazu to około 12l benzyny, czyli tragedii nie ma.
Fakt że jak się jeździ krótkie odcinki to to spalanie gazu ciut większe będzie.
Autor pisał, że po mieście auto pali 13-14.5 benzyny. To faktycznie, te 17 gazu mógłby wziąć zważywszy, że jazda na krótkich odcinkach i silnik wiecznie niedogrzany.
Z drugiej strony, to też kwestia samej instalacji gazowej.
Najlepiej podjechać do jakiegoś majstra od gazu, żeby sprawdził co jest.
Poszukać opinie o warsztacie na necie, dzwonić, pytać i jechać. Innej drogi raczej nie ma.
Z drugiej strony, to też kwestia samej instalacji gazowej.
Najlepiej podjechać do jakiegoś majstra od gazu, żeby sprawdził co jest.
Poszukać opinie o warsztacie na necie, dzwonić, pytać i jechać. Innej drogi raczej nie ma.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 136KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Takie przypadki to często nieszczelność LPG. Nie musi uciekać dużo ale dopóki jest ciśnienie w układzie to ucieka. A więc na trasie przy zgaszeniu raz czy dwa nie widać takich strat. Natomiast przy gaszeniu paleniu na mieście po zgaszeniu ucieknie powoli i tak w kółko. Obejrzeć głównie reduktor. Woda z płynem ewentualnie tester szczelności LPG ze sklepu.