[ BDW 2.4 177 KM] Kolektor ssący
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam,
Jeśli chodzi o kolektor mam zablokowany w pozycji otwartej, właśnie to sprawdziłem. Z takim kolektorem jeżdżę od momentu kupna auta w Holandii czyli około roku. Błąd wyskakuje 008304 - zawór sterujący kolektora ssącego zablokowany w pozycji otwartej. Generalnie nic więcej się nie dzieje oprócz tego błędu, mocy mam do końca obrotów nie ma żadnych spadkow. Dodam że mam 320000 km i rozrząd orginalny którego na razie nie planuję wymieniac. Jak rozmawiałem z poprzednim właścicielem to gość olej wymieniał co 10000 km i łał 5w40
Jeśli chodzi o kolektor mam zablokowany w pozycji otwartej, właśnie to sprawdziłem. Z takim kolektorem jeżdżę od momentu kupna auta w Holandii czyli około roku. Błąd wyskakuje 008304 - zawór sterujący kolektora ssącego zablokowany w pozycji otwartej. Generalnie nic więcej się nie dzieje oprócz tego błędu, mocy mam do końca obrotów nie ma żadnych spadkow. Dodam że mam 320000 km i rozrząd orginalny którego na razie nie planuję wymieniac. Jak rozmawiałem z poprzednim właścicielem to gość olej wymieniał co 10000 km i łał 5w40
Jestem po rozmowie telefonicznej z gościem z tej firmy i twierdzi, że w tym silniku można klapy usunąć i nie będzie zmian w mocy góra / dół. Po coś te klapy jednak są i przydałoby się info od kogos kto już to robił.
Znalazłem jeszcze niemiecką stronkę gdzie te kolektory sprzedają za pół ceny ASO.
Link dla zainteresowanych
https://www.tornau-motoren.de/en/engine ... ifold.html
Puki co wysłałem zapytanie bo nigdzie się nie doczytałem odnośnie gwarancji.
Znalazłem jeszcze niemiecką stronkę gdzie te kolektory sprzedają za pół ceny ASO.
Link dla zainteresowanych
https://www.tornau-motoren.de/en/engine ... ifold.html
Puki co wysłałem zapytanie bo nigdzie się nie doczytałem odnośnie gwarancji.
kolektor dolotowy
witam,
koledzy zdemontowałem sterownik, kolektor i wysłałem do auto-krak. Gość mi dał gwarancje ze klap nie będzie, moc i spalanie się nie zmieni. a nawet proponował mi żebym pojechał sobie zrobić analizę spalin i po jego modzie powtórzył. Na pewno pochwale się jak to wyjdzie. Już nie zdzierżyłem tego klekotania. Zbawienny jest stetoskop za 11zł z allegro. Każdy go powinien mieć .
[ Dodano: 2019-02-07, 20:25 ]
witam,
dzisiaj dostałem kolektor zamontowałem ,przejechałem 15 km .Na razie jest OK. Zadnych błędów w ECU . JUŻ klap nie słychać
! . Przyjemna praca silnika!!!!. Dokładniejszy opis będzie jak zrobię kilka tankowań.
koledzy zdemontowałem sterownik, kolektor i wysłałem do auto-krak. Gość mi dał gwarancje ze klap nie będzie, moc i spalanie się nie zmieni. a nawet proponował mi żebym pojechał sobie zrobić analizę spalin i po jego modzie powtórzył. Na pewno pochwale się jak to wyjdzie. Już nie zdzierżyłem tego klekotania. Zbawienny jest stetoskop za 11zł z allegro. Każdy go powinien mieć .

[ Dodano: 2019-02-07, 20:25 ]
witam,
dzisiaj dostałem kolektor zamontowałem ,przejechałem 15 km .Na razie jest OK. Zadnych błędów w ECU . JUŻ klap nie słychać

Koledzy ,po przeróbce jeżdżę 20 dni, jestem zadowolony wydałem 600zł i o temacie zapominam do końca życia mojej niuni. Jeśli ktoś ma dylemat czy kupić używkę za 1100zł albo oryginał za 4000zł.To jest ich wybór . Na pewno spytacie o spalanie. ja jeżdżę większość po mieście to przy normalnej jeździe 15,2 a jak po butuję to do 17literków.(wskazania z FIS)każdy z was ma wybór. Mam nadzieje że to zmusi handlarzy do obniżki cen za kawałek plastiku 

Ja już trochę jeżdzę po wymianie klap i nie zauważyłem wiekszego spalania ani spadku mocy.
Za to kultura pracy silnika piekna jak już zamilkły te przeklęte klapy.
A też rozważałem zakup drugiego ale nowego kolektora. Ładnych pare groszy zostało w kieszeni.
Po mieście łyka około 15L
Średnia w trasie nie patrzac na spalanie i ile się jedzie 12-13L
Najekonomiczniej jadąc lokalnymi drogami 90-100 można zejść nawet poniżej 10L mojej kobicie się to udało
Spalanie LPG AUTOMAT
Za to kultura pracy silnika piekna jak już zamilkły te przeklęte klapy.
A też rozważałem zakup drugiego ale nowego kolektora. Ładnych pare groszy zostało w kieszeni.
Po mieście łyka około 15L
Średnia w trasie nie patrzac na spalanie i ile się jedzie 12-13L
Najekonomiczniej jadąc lokalnymi drogami 90-100 można zejść nawet poniżej 10L mojej kobicie się to udało
Spalanie LPG AUTOMAT