Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

3.0TFSI CAJA "cykanie" i popychacze - co zrobić

Silniki benzynowe
Awatar użytkownika
OriSonik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Ori
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

3.0TFSI CAJA "cykanie" i popychacze - co zrobić

Post autor: OriSonik » 02 lut 2025, 21:33

Witajcie...
Jak wielu z Braci i Sióstr czerpiących radość ze wspaniałości jednostki 3.0 TFSI niezależnie od generacji...
uświadczyłem efektu "cykania", o którym wiele tematów już przekopałem... ale do początku...

:p pacjent to niuniuś A6 C6 Avant z 2009 roku,
przebieg 220kkm,
3.0 tfsi V6 CAJA 290KM

:p trochę historii:
- 12/2023 serwis olejowy,
- 02/2024 zakup autka,
- 04/2024 wirus ECU ;) przy okazji "fabryka" "wydmuchała" 302KM, teraz ma 406KM, chodzi jak złoto, nagaru brak :)
- 08/2024 przy okazji generalki hamulców - wymiana oleju na LiquiMoly 5w40...
no i się zaczęło... :)
z początku 1s - 2s tego dźwięku, niezbyt głośnego, ale jednak...
w tej chwili, po 5 miesiącach odpalania samochodu na 2x, które się super sprawdzało... pierwszy raz na dosmarowanie, drugi już cichy raz na jazdę... czas "cykania" się wydłużył do nawet 30s i jest głośniejszy, czasem nawet po prostu głośny... choć kilka odpaleń na zimnym po nocy wyszło bez niepotrzebnych dźwięków...

wydaje mi się, że popychacze przez poprzedniego właściciela zostały po prostu wyciszone serwisem olejowym na 300km przed sprzedażą przy użyciu preparatu jak ten wypuszczony przez LiquiMoly,

a biorąc pod uwagę kilka opcji walki z tym hałasem mam dylemat...
czy:
1.Ładować się w wymianę kompletu rozrządu z czyszczeniem silnika, korektą popychaczy, pompą, nowym olejem... blablabla?
2. Wyciszyć popychacze koktajlem LiquiMoly, przepłukać silnik długodystansówką LiquiMoly i dać nowy olej?
3. Wymienić tylko wałek i popychacze? Plus olej...

Rozważam po prostu nie ładowanie w auto 10k PLN... jeśli nie trzeba... bo 3.0TFSI tak już ma...
Biorąc jeszcze pod uwagę chęć dorwania C7-ki w 3.0TFSI w 2026 roku...

Robię rocznie ok. 6k-7k km, max 9k przy "dobrych" wakacjach...

Jeśli zacznę ładować kolejne tysiące w auto warte niecałe 50k... to raczej z nim zostanę na trochę dłużej... nie jest dla mnie "luzikiem" dołożenie sobie 50k do C7 :) stąd ta cała rozkmina... mam ważniejsze wydatki niż kaprys C6 -> C7 :) i kilka lat sporych strat na kilku samochodach kupowanych dużo drożej od ich zbywania :) trochę pecha za mną ;p

Poczynione póki co:
* chip tuning na 406KM
* (hamulce 347mm full regen, kolor z dekorem, nawiert brembo)
* (zawieszenie -40mm H&R)
* felga Audi TTRS 18" + nowe 245/40 [EagleF1] + [Alpin5]
* końcówki wydechu, front splitter, lotka RS C7
* kierownica S-Line custom mod na TT RS
Piszę te inwesty, by łatwiej było doradzić, co robić...
czy nie pchać się w kolejne koszty czy lepiej go uzbroić na lata i jeździć aż padnie, bo od C7 różni się niewiele pomijając starszą linię nadwozia i mniej awaryjną elektronikę...
wersja doposażona, brak tylko aktywnego tempomatu i szklanego dachu, blacha starczy na kilka lat spokojnie

pomocy... :) <bezradny>
z góry dzięki

szerokości Wszystkim czterołapom i ich przewodnikom :)
Ostatnio zmieniony 03 lut 2025, 15:31 przez OriSonik, łącznie zmieniany 1 raz.

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2012
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 310KM
Skrzynia: S-tronic

Re: 3.0TFSI CAJA "cykanie" i popychacze - co zrobić

Post autor: Rosa11 » 02 lut 2025, 22:04

sorry za głupie pytanie , to jest cykanie popychaczy czy łańcuszka podczas odpalenia z tyłu silnika ?

Awatar użytkownika
OriSonik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: OriSonik » 03 lut 2025, 11:50

Rosa11 pisze:
02 lut 2025, 22:04
sorry za głupie pytanie , to jest cykanie popychaczy czy łańcuszka podczas odpalenia z tyłu silnika ?
Cześć :) pytanie wcale nie głupie... <okok> dzięki niemu przyjrzałem się z bliska, czego do tej pory nie robiłem... bo zawsze w pośpiechu itd. :|
Twoje pytanie zmotywowało mnie do nagrania problemu i okazuje się, że ten narósł do takiego stopnia, że i minuta nie wycisza tego dźwięku, a pomaga jedynie zgaszenie silnika i odpalenie ponowne... więc może i ten łańcuszek jednak... <stres>
Przy gaszeniu silnika jak już jest na wolnych obrotach i wyciszony (za drugim odpaleniem bez "cykania") słychać jakby lekki dźwięk udający diesel'a, ledwo słyszalny... ale to może i normalne jak obroty się zerują i łańcuch się zatrzymuje... już sam nie wiem, jak ogarnąć natłok myśli i wątpliwości... <zmeczony>

w ogóle wcześniej (grudzień, początek stycznia... dźwięk ten był bardziej metaliczny i "blaszkowaty", teraz wydaje się "cięższy"... cieszę się, że zdecydowałem Was zapytać, bo dzięki temu przyjrzałem się temu bliżej i dłużej samemu zamiast zostawiać to tylko "warsztatowi"... termin mam na połowę lutego i tak na dokładną diagnozę etc. ............... ale chyba większość się zgodzi, że woli wiedzieć bardziej niż tylko posłuchać, ile wyniesie koszt :)

zamieszczam filmik na YT, link poniżej:
https://youtu.be/mAb5CdRFyzo

wiem, że to nie to samo, co na żywo... ale może jednak... cokolwiek <bezradny>

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rosa11 » 03 lut 2025, 12:37

kurde , dla mnie to ma podobny dźwięk do wypalonych uszczelnień pod wtryskiwaczem w dieslu ....Dziwne tylko , że się uszczelnia za chwilę.

tutaj masz dla porównania jak słychać rozrząd rozciągnięty mocno , jak by się uparł to może i dźwięk podobny .... ( ciężko tak z nagrania stwierdzić dla mnie)

https://www.facebook.com/watch/?v=2293504834137460

spróbuj zlokalizować ten dźwięk , z nagrania mam wrażenie , że dobiega od spod pokrywy u Ciebie , natomiast jak by to był rozrząd to ewidentnie słychać to z tyłu silnika .... przyłóż uszko do serduszka będziesz wiedział :)

Awatar użytkownika
OriSonik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: OriSonik » 03 lut 2025, 15:29

Nie udało mi się wpaść na ten akurat materiał od EKG... a szkoda :) W sumie podobnie, może u mnie trochę ciszej... bardziej głośno mogło się wydawać przez garaż... mój niuniek stoi w dwustanowiskowej wnęce między ścianami, przez co pomieszczenie dobrze zamyka dźwięk... co do samej lokalizacji dźwięku będzie mi ciężko, bo wydaje się koncentrować w połowie jednostki, z odchyleniem jakby lekko ku tyłowi... wrzucę jeszcze dźwięk nagrany z widocznego na filmie dyktafonu (takie tam światełko na kawałku elektroniki widoczne)... który leżał na półeczce nad grodzią... choć samo to nagranie nie zmienia nic w temacie w sumie... pewnie rozrząd do zrobienia... chciałem tylko potwierdzić z nadzieją, że może jednak niekoniecznie :) ale że się w diesel'a zmienia... nie wiem, może takie czasy :P TFSI identyfikuje się jako TDI

link do nagrania z drugiego urządzonka:
https://drive.google.com/file/d/1yaI0H8 ... drive_link

dzięki wielkie za poświęcany czas, @Rosa11 :) <pies>

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rosa11 » 03 lut 2025, 15:46

ogólnie polecam EKG duuuuużo wiedzy na temat mechaniki , diagnostyki . O 3.0 tfsi też sporo wiadomości , sam właściciel ma S4 z tym silnikiem po generalnym remoncie bo silnik padł po zakupie zaraz.

Podpowiada jak dbać o ten motor itd, szczerze polecam.

Ogólnie to ja świeżo po zakupie też jestem tego motorka i widzę , że fora audi umarły. Kiedyś na forach z VW można było dowiedzieć się wszystkiego dosłownie w 5 min. a teraz tematy niedokończone , bez wyjaśnień rozwiązanych problemów itd :( ehhhhh szkoda .....

A pro po klekotania , to podobno 3.0 tfsi potrafi się zachować "podobnie" do tdi :P z potrząsaniem budy czy jakiś kleknięciem ale to tylko info z czeluści internetu .... :)

Co do samego rozrządu to ja nie mogę nigdzie znaleźć info czy tylko OEM czy zamienniki INA też mogą być , które są pierwszy montaż i tak dawane.

Awatar użytkownika
OriSonik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: OriSonik » 03 lut 2025, 16:54

IWIS i INA ponoć montowane fabrycznie... stąd bym pewnie brał: https://rozrzad.pl/pl/c/3.0-TFSI/5270/1/desc

co do EKG czasem wpadam na jego materiały... :) akurat na tamten od Ciebie nie trafiłem jakimś cudem... dzięki jego filmikowi na C6-tce przefiskaliśmy z Żonką auto, które rok temu kupiliśmy, gość po prostu zdębiał jak zobaczył kobitkę śmigającą po całym samochodzie dookoła :P i że wiedziała gdzie zaglądać i o co pytać... przy okazji sam się paru rzeczy dowiedział o swoim "byłym"... Zmień swoje info profilowe w takim razie i pożegnaj dieselka z FWD :) oby siędobrze sprawował...

przy okazji rozrządu mnie korci jeszcze podmiana kółka kompresora na mniejsze, ale... wizja zmian w układzie chłodzenia itd. żeby to sięnie posypało... podczas gdy i tak jest "miłym rodzinnym kombi" i niezłym sleeperkiem... waham się cały czas... niby jest chęć, ale... nie ma gdzie tego wykorzystać, a samochodem na tor nie jest i nie zastąpi dobrego GT :) poza tym po co mają pasażerowie w torebkach kończyć jazdę :) korci tylko jeszcze wydobycie dźwięku z kompresora podobnego do tego z Shelby'ego :)

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rosa11 » 03 lut 2025, 19:17

dokładnie z tej strony myślałem o rozrządzie ale nigdzie nie mogę tego infa potwierdzić o IWIS i INA :(

Co do starego dziadka to właśnie wymieniam w nim progi i mam nadzieje , że jeszcze długo zostanie ze mną.... sporo wspólnej historii za nami i mam nadzieje przed nami jeszcze :)

kółko i stage 2 to już legendy o tym w sieci są , też mam takie plany ale najpierw muszę poznać furę i naprawić mankamenty bo niestety codziennie coś nowego się pojawia po zakupie :(

Awatar użytkownika
OriSonik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: OriSonik » 04 lut 2025, 12:38

Niech się Dziadek trzyma jak najdłużej... Jedna z ikon dobrych czasów motoryzacji :)

Co do stronki rozrządy pl - obawiam się gwarancji :)
Nie ma z kim się szarpać, jak by był wadliwy łańcuch czy trybik jakiś... warsztat złoży winę na części, dostawca części na warsztat... poza tym demontaż, by odesłać samemu na gwarancję - kolejne koszty z warsztatem itd.

Wezmę więc pewnie w warsztacie z ich odpowiedzialnością za wszystko... i wtedy też wiadomo, że dobrze będzie zrobione (choć o to się nie obawiam akurat u siebie)

Koszt już usłyszałem i właśnie go przetrawiam... 15k :)
Nie wiem czy nie lepiej bym zrobił biorąc A8 4.2FSI... w D3
Te same pieniądze co za A6 3.0T, komfort o 3 klasy wyższy... tylko w Avancie brak :)

A6 C6 w TFSI jednak nie dla pierwszego lepszego Cześka... który nie kupił mało prestiżowego na wiosce Civica ufo.
Utrzymanie starego Audi to koszmar :) skarbonka bez dna i podwajanie wartości inwestycji serwisem, który wartości przedmiotu inwestycji nie podwoi... bo podczas sprzedaży statystyczny kupujący-Kowalski wybierze i tak tańszego trupa z rynku...

tak więc pozostaje mi życzyć solidnych i opłacalnych inwestycji...

[][][]

nie wierzcie we "wsiadać i jeździć, bez wkładu finansowego, świeżo robiony, wszystko cacy"... takich samochodów się nie sprzedaje... nie osoby zostające w kraju :)
zawsze będzie trzeba coś zrobić po miesiącu czy trzech jak już błysk sprzedażowy opadnie...

mój też był nie tyle okazją, bo za normalną kwotę... ale dopieszczony, a po niedługim czasie wyszło co wyszło... sprzedawca sympatyczny, gościnny, do tego policjant... ;)
pierwszy mankament zobaczyłem po 10 minutach po zakupie (lusterko kierowcy się otwiera w nieskończoność... aż coś chrupnie i potem trzeba ręką poprawić) i podczas telefonu do poprzedniego właściciela usłyszałem "jaki problem, u mnie działało, nic nie wiem"...
dobrze, że blacha dobra... i że środek zadbany :)

te samochody się bierze na danie im drugiego życia albo dobicie do końca... nie na kontynuowanie idyllicznej jazdy w stronę zachodzącego Słońca :)

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rosa11 » 04 lut 2025, 13:29

nie pociągnę tematu bo pięknie opisałeś to :)

a powiedz za co 15k ? masz wyszczególnione co będzie robione , części , robocizna itd ? 15k ... kurde sporo ...

Awatar użytkownika
OriSonik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: OriSonik » 04 lut 2025, 14:32

Rozrząd komplet cena bliska tej 3k raczej - ale brany nie z tej stronki www tylko od zaopatrzeniowca warsztatu, więc z gwarancją warsztatu na części i robociznę razem na 100.000km a nie "do bramy"
Robocizna ok. 7-8k (wyciąganie silnika razem ze skrzynią)
Olej w skrzyni
Olej silnika
Czyszczenie układu na wszelki (wiadomo, TFSI)
Margines cenowy ok. 2k na ewentualne duperele, bo ponoć zawsze się jakieś pierdoły trafiają
Pompa wody, pompa olejowa... wymiana
Sprawdzenie wszystkiego łącznie z układem chłodzenia (bo lekko ubywa płynu)
tak mniej więcej...

dopieszczone C6 wyjdzie mnie jak C7 ze Szwajcu w opcji "tylko lać i jeździć" spod Radomia :) masakra...

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rosa11 » 04 lut 2025, 15:27

to powiem Ci , że ja nie mam ceny części ale za robociznę rozrządu mam u siebie wycenę 3.5k wyjęcie skrzyni i silnika. Do tego pewnie będę chciał zrobić porządek też z odmą ... i zaworkami pod nią do smarowania wałków o których się dowiedziałem właśnie w EKG :P

Awatar użytkownika
OriSonik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: OriSonik » 24 lut 2025, 12:20

Już na "gotowo" pękło u mnie 15k :) Rozrząd z "duperelami" typu poprawa wydechu (w ub. roku łatany za 500 u najbliższego "fachowca" z dobrymi ocenami, masakra... po roku do poprawy) plus zażegnany wyciek płynu chłodniczego... Ale trafił w ręce magika robiącego OOOO, a nie wszystko jak mu podleci, z gwarancją na robotę i części, fotorelacją itp. :) Mam nadzieję, że było warto... Może się pokuszę o stage2, skoro już inwestuję... a z C7 zrezygnuję wiedząc, że będzie znowu do robienia, bo nikt się go nie pozbędzie sprawnego... raczej... a Szwajcarom z Radomia jakoś nie mogę zaufać od wieeeeelu lat :)

Więc: zakup + wszystkie duperele do ponaprawiania / regeneracji + virus = ok. 70K za 16-letnie A6 :) [nie licząc opon 2 kpl. bo byłoby 6k więcej... a przeważnie kupuje się na "łapciochach"]
Tak wychodzi auto sprzedawane jako wychuchane i za którym rodzina płacze... gotowe do jazdy "bez wkładu" :) Tak samo jak wszystkie grzyby są jadalne, niektóre po prostu tylko raz :)

Nastają czasy, kiedy Focus MK2 jest typowym samochodem dla klasy średniej...

Udanych prac nad Autkiem, @Rosa11 :)

Awatar użytkownika
OriSonik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: OriSonik » 26 lut 2025, 10:35

Autko odebrane i już wiem na tyle, żeby dokładniej napisać, co tam u mnie było do roboty :)

Rozrząd - komplecik (koło łańcuch napinacz prowadnice uszczelki + uszczelki pokrywy zaworów + oringi)
Olej + filtr oleju,
Uszczelniacz wału,
Osłona przekładni kier. + olej wspomagania,
Komplet uszczelek kolektora i rury kolektora,
Przewód podciśnienia powietrza wtórnego, Przewód układu chłodzenia, Termostat cieczy, Uszczelnienie, Płyn chłodniczy,
Przy okazji serwis klimy z czynnikiem,
Zawór odmy skrzyni korbowej (separator)
Zbieżność po wstawieniu gratów (warto o tym pamiętać...)

Poszło ponad 16... w tym za same graty rozrządu 7k+ (2x więcej niż trzeba, ale z gwarancją jak pierdolnie... więc opłata za "spokój"... podobnie "za ochronę" płaci się "na mieście" :p )

Ale muszę przyznać, że zupełnie inaczej brzmi podczas jazdy, nawet bez "Sporta" słychać mruczenie spod maski, które aż prosi się o wydarcie paszczy <dresik> ... a brakowało mi tego, tylko nie wiedziałem, że powinno, nie mając jednostki wcześniej w użytkowaniu... aż mnie ciary przechodzą jak pomyślę o V8 na kompresorze :P < ech, wspomnienia ;P może kiedyś to powtórzę... <bezradny> >

Rosa11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rosa11 » 26 lut 2025, 12:13

rozrząd z ASO 7k ??? jakieś rabaty miałeś ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl