[ MULTI] Wymiana oleju w skrzyni Multitronic
210 tys taki jest jej przebieg . no a tu moji koledzy co sprowadzaja auta caly czas mnie strasza zebym nie ruszal bo zacznie sie jebac
i daltego zadałem tutaj te pytanie zeby dowiedziec sie wiecej dzięki też tak myślę że lepiej jest wymienić tym bardziej że w serwisie audi i w niemczech . Kurcze narazie ten multitronic chodzi mi dobrze hahah

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Przemysław
- Rocznik: 2012
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 360KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: DSG
- Paliwo: Diesel
Jeba# za przeproszeniem to powinni się Ci którzy Ci odradzają wymianę oleju
Zmieniaj olej i będziesz miał święty spokój
Ta skrzynia jest bardzo wdzięczna jak się o nią odpowiednio dba
Zmieniaj olej i będziesz miał święty spokój
Ta skrzynia jest bardzo wdzięczna jak się o nią odpowiednio dba
Ochrona komponentu online, także zdalnie.
POLSKIE Menu, lektor i mapy w MMI 2G / 3G Basic, High, Plus / Concert / RMC / MIB2 / Mh2p + konwersja USA na EU, AndroidAuto - Carplay
Naprawa jednostek MMI 3G zielony\czerwony ekran oraz bez reakcji, naprawa BOOTLOADER 2G HIGH
POLSKIE Menu, lektor i mapy w MMI 2G / 3G Basic, High, Plus / Concert / RMC / MIB2 / Mh2p + konwersja USA na EU, AndroidAuto - Carplay
Naprawa jednostek MMI 3G zielony\czerwony ekran oraz bez reakcji, naprawa BOOTLOADER 2G HIGH
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Przemysław
- Rocznik: 2012
- Silnik: 4.2 360KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: DSG
nieważne, i tak do sprawdzenia poziomu po zalaniu nowego oleju musisz rozgrzewać olej w skrzyni z odkręconym korkiem do sprawdzania poziomu.
ale faktycznie mat dobrze mówi, lekko ciepły szybciej zleci
ale faktycznie mat dobrze mówi, lekko ciepły szybciej zleci

Ochrona komponentu online, także zdalnie.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Kolega lukanio186 przesłał mi na PW swoją wlepkę, z której wynika, że ma skrzynię o oznaczeniu GHK. Do wymiany oleju w skrzyni multitronic potrzebny jest tylko i wyłącznie olej. Teoretycznie można wymienić zewnętrzny filtr siatkowy, ale koszt oryginalnego wynosi ok. 1325 zł w ASO. Jeśli olej jest wymieniany systematycznie, to nie ma potrzeby jego wymiany. Ewentualnie można go wyczyścić, ale bardzo rzadko się on zapycha. Drugi filtr (magnetyczny) znajduje się wewnątrz skrzyni i wymieniany jest tylko podczas naprawy skrzyni. Do wymiany potrzebne jest ok. 5 litrów oleju o oznaczeniu G 052 180. W ASO litr tego oleju kosztuje ok. 130 zł. Na upartego można wymienić też korki (spustowy i kontrolny), ale nie jest to konieczne (koszt w ASO ok. 12 zł za każdy). Jak obiecałem, wrzucam też instrukcje wymiany i sprawdzania poziomu oleju w skrzyni << klik >>.