[A6 C6] Tiptronik wymiana oleju.
MaTyS, bo z tymi olejami nie trybie , w mojej wypowiedzi- wymiana , spuszczenie tylko ok 6 l oleju i wymiana filtra , czyli nie bedzie pełnej wymiany wiec nie potrzeba lac zf 8 i robic adaptacji skrzyni , to ten mój olej jaki jest zf 6 plus ?
http://midparts.com.pl/pl/p/ATF-6HP-Olej-5-litrow/2894
CZY TO JEST TEN
<szok>
http://midparts.com.pl/pl/p/ATF-6HP-Olej-5-litrow/2894
CZY TO JEST TEN
-
MaTyS
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: MaTyS
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Tym bardziej wypada zalać taki olej jaki masz w skrzyni. Zgadujemy, że masz LF8. Tak jak pisałem istnieje również możliwość, że masz zalany LF6+. Jeżeli sam zamierzasz kupić olej to spuść trochę i sprawdź jego kolor.
Kolega 0x4B25A podał ci nazwy i oznaczenia ASO, to nie jest olej do twojej skrzyni.
Kolega 0x4B25A podał ci nazwy i oznaczenia ASO, to nie jest olej do twojej skrzyni.
-
0x4B25A
Tak się właśnie tworzą 'urban legends'goly191 pisze:Boże patrzysz i nie grzmiszigorw pisze:goly191, robiłem u siebie skrzynię bo zdechła - kumpel który ogarniał temat stwierdził że siedzi skrzynia taka sama jak w C5 więc w 2005 roku Audi zamontowało skrzynię z poprzedniej epoki
arekz, zamiast słuchać takich 'speców', przejrzyj ten temat od początku... naprawdę było o tym wiele razy pisane... koledzy podawali nawet skąd kupić olej ZF LG 8 za duuużo mniejsze pieniądze, niż ten w ASO. Niektórzy nawet proponowali zakup na spółkę, aby było taniej...
Podsumowując:
- kupujesz olej do ATF ZF8 lub równoważny z ASO (numery części podałem);
- warto sprawdzić czy chłodnica nie przepuszcza (tzw. próba glikolowa);
- jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu, to wymieniasz olej raz... robisz trochę km i znów wymieniasz... masz dzięki temu pewność, że cały olej ten, który da się wymienić, jest wymieniony;
- jedziesz do ASO (lub innego serwisu, który ma ORI soft) na wgranie nowego softu;
- robisz adaptację (na forum jest cała procedura opisana przeze mnie, a także innych kolegów - poniższy link).
Poniżej tematy polecane do przeczytania:
-tip-q-tip-wymiana-oleju-soft-adaptacja ... 220,15.htm - adapacja i ogólne info o upgradzie softu
all-tiptronic-zf-zbior-wiedzy-wymiana-f ... t10267.htm - procedura wymiany oleju (do 5HP, ale można się przyjrzeć jak to robić)
odswieze troche temat
Mieszkam w Wielkiej Brytanii i raczej nie chce mi sie jechac do Sserwis by przeprowadzic taki zabieg na mojej skrzyni.
Ale wlasnie chce to wykonac, wiec znalazlem garstke z ponad 20 mechanikow ktorych skontaktowalem ktorzy sa w stanie to zrobic wlacznie z adaptacja. Niestety wszyscy robia statyczna wymiane, ale mowia ze wymieniaja 9litrow.
Olej ktory beda lac to:G060 162 8A2. Jeden z nich powiedzial mi ze ZF Lifeguardfluid 8 przestal byc produkowany i teraz jest jedynie 6-tka robiona.(??)
Koszt okolo £450 (niezaleznie od mechanika). Tak dla wiadomosci dla innych tu zamieszkujacych.
Dam znac co bedzie po wymianie.
Ale wlasnie chce to wykonac, wiec znalazlem garstke z ponad 20 mechanikow ktorych skontaktowalem ktorzy sa w stanie to zrobic wlacznie z adaptacja. Niestety wszyscy robia statyczna wymiane, ale mowia ze wymieniaja 9litrow.
Olej ktory beda lac to:G060 162 8A2. Jeden z nich powiedzial mi ze ZF Lifeguardfluid 8 przestal byc produkowany i teraz jest jedynie 6-tka robiona.(??)
Koszt okolo £450 (niezaleznie od mechanika). Tak dla wiadomosci dla innych tu zamieszkujacych.
Dam znac co bedzie po wymianie.
-
0x4B25A
Co do ZF Lifeguard fluid 8, zgadzam sie ze to jakies bzdury, bo szybki google-search pokazuje ze dalej jest w sprzedazy.
No, ktos kto kity wciska na pewno odpada. Na razie tylko dwoch mechanikow jest ktorzy mowia z sensem, jeden w londynie a drugi w somerset.
Niestety obaj mowia ze biora olej prosto od Audi ktory kosztuje jakies £31 (z VATem) za litr. Musze poszukac ZF 8 gdzies i zobaczyc czy go uzyja (skoro i tak nie maja wlasnego oleju - wedle tego co mowia).
No, ktos kto kity wciska na pewno odpada. Na razie tylko dwoch mechanikow jest ktorzy mowia z sensem, jeden w londynie a drugi w somerset.
Niestety obaj mowia ze biora olej prosto od Audi ktory kosztuje jakies £31 (z VATem) za litr. Musze poszukac ZF 8 gdzies i zobaczyc czy go uzyja (skoro i tak nie maja wlasnego oleju - wedle tego co mowia).