Quattro czy działa ?
Quattro czy działa ?
Witam posiadam a6 2.7tdi po swapie na 3.0tdi . W środku na desce normalnie jest napis quattro czyli 2.7 podejrzewam ze tez było w quattro chyba ze ktoś listwę z napisem założył . Teraz siedzi silnik 3.0tdi quattro ,moje pytanie jest nastepujące . Jak mam sprawdzić czy wszystkie koła działają ? Tylna oś ? Da radę odłączyć tylna oś żeby działała aby przednia ? Chciałbym wiedzieć bo jeżeli jest po swapie na 3.0tdi to wczesniej podejrzewam ze było quattro tez i chciałbym sprawdzić czy działa ono w pełni czy nie zostało odłączone . Jak to sprawdzić ? Dzięki wielkie z góry .
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Nie ma silnika quattro. Masz trzy litrowy silnik diesla, quattro to jest napęd na cztery koła który był też montowany w konfiguracjach z innymi silnikami.Adirozz pisze:Teraz siedzi silnik 3.0tdi quattro ,
Możesz spróbować przejechać się po oblodzonej drodze, lub szutrze. Spróbuj dynamicznie startnąć z miejsca żeby doprowadzić koła do boksowania. Możesz też zaglądnąć pod auto i zobaczysz czy masz na tylnej osi dyfer czy zwykłą belkę. Przez długość auta od skrzyni do tylnego dyfra musi być też wał "kardan" który przenosi napęd na tylną oś. Nawet laik to zobaczy i rozpozna.Adirozz pisze:Jak mam sprawdzić czy wszystkie koła działają ? Tylna oś ?
Z innego Twojego tematu wynika że masz quattro więc wątpię żeby ktoś tą opcję zmienił bo było by to nieopłacalne, wymiana skrzyni biegów, tylnego zawieszenia, usunięcie wału...
Tak samo wynika z tamtego tematu że Twoje auto to ALLROAD, więc jeśli to prawda to siłą rzeczy jest w nim quattro, bo Allroady nie wychodziły nigdy z napędem FWD czyli przednim.
Nie da rady, to już nie ta technologia gdzie można było odkręcić wał w Audi 80 B3 i auto jeździło.Adirozz pisze:Da radę odłączyć tylna oś żeby działała aby przednia ?

Adirozz, historia Twojego auta naprawdę jest zadziwiająca, więc napisz czy to jest Allroad jak wynika z Vin czy nie, bo boję się że ktoś nieźle Cię naciągnął na ulepa nie z tej ziemi.

Warsztat, naprawy Audi A6.
No cóż, oby. Generalnie kupiłeś C6 w cenie zadbanego C5. Życzę ci, by faktycznie tylko pierdoły były do zrobienia, jednak czarno to widzę... sprawdź wszystko dokładnie w konkretnym warsztacie. Powód? Ano taki, że 3.0 to bardzo mocny silnik, zachęcający do szybkiej jazdy... a do takiej, samochód musi być mechanicznie całkowicie sprawny, szczególnie krowa ważąca prawie 2 tony.
Pozdrawiam i powodzonka.
Pozdrawiam i powodzonka.
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
szacun za optymizmAdirozz pisze:20 -dychy . Wszystko jest ok ,napęd działa w pełni ,silnik jest 3litry a problem z elektronika jest taki ze rygiel był zmieniany i SAFE wyskoczyło bo od innego samochodu i trzeba zgrać z starego rygla cos tam i bedzie git . W czwartek Brdzie znajomy ogarnial

auto masz 2 dni a już wyszły ładne kwiatki.Lepiej przygotować się na więcej ciekawostek

zaraz okaże się, że to kradziony, powypadkowy angol z przeszczepionym przodem

pzdr