Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MULTI] Hamowanie silnikiem multitronic + manetki

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Wac
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ MULTI] Hamowanie silnikiem multitronic + manetki

Post autor: Wac » 12 maja 2016, 21:30

Witam,
od kilku dni jestem posiadaczem audi a6 (c6, avant, 2,0tdi, 2009) ze skrzynią multitronic. Dużo słyszałem nt. ich "delikatności" i chciałbym upewnić się czy nie ma przeciwwskazań aby hamować silnikiem w aucie w nią wyposażonym.
Wiem, że absolutnie zakazane jest zmienianie podczas jazdy biegu lewarkiem (np. na N lub jeśli auto jest w taki tryb wyposażone - 3 lub 2).
Chodzi oczywiście o to aby np. przy dojeżdżaniu do świateł - redukować manetkami o 1-2 biegi, tak że obroty skaczą do ok. 3krpm. We wszystkich autach (z manualem lub sekwencyjnym półautomatem) dotychczas tak robiłem - ze względu na oszczędność paliwa i hamulców. Teoretycznie chyba przy zwiększonych obrotach smarowanie skrzyni też powinno być większe - ale to już moje przypuszczenie.
Z góry dziękuję za informację czy multitronic "lubi" taki styl jazdy i czy ewentualne ryzyko uszkodzenia skrzyni nie przewyższa powyższych korzyści.

remont5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Przemysław
Rocznik: 2012
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 360KM
Napęd: FWD
Skrzynia: DSG
Paliwo: Diesel

Post autor: remont5 » 17 lip 2016, 21:07

jedyne co Ci mogę powiedzieć po 1,5 roku użytkowania multi to jedno:
nie warto jej męczyć bo i tak nie hamuje tak jak manualna.
Skrzyni oczywiście nie uszkodzisz, ale będzie Cię irytować jej delikatne wycie podczas hamowania silnikiem ;)
Jak już chcesz przyhaować to wrzuć w mieście tryb S.

Przyzwyczaisz się odpowiednio wcześnie puszczać nogę z gazu i autko samo wytraci prędkość.
Ochrona komponentu online, także zdalnie.
POLSKIE Menu, lektor i mapy w MMI 2G / 3G Basic, High, Plus / Concert / RMC / MIB2 / Mh2p + konwersja USA na EU, AndroidAuto - Carplay
Naprawa jednostek MMI 3G zielony\czerwony ekran oraz bez reakcji, naprawa BOOTLOADER 2G HIGH

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja