Nie chętnie "pełza" Multitronic
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jaa
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
Nie chętnie "pełza" Multitronic
Witam. Chciałbym się was poradzić w czym może tkwić problem. Mianowicie po wymianie oleju w skrzyni auto bardzo leniwie a czasami wcale nie pełza do przodu bez wcisniętego gazu, a gdy nadepnę na pedał rusza z opóźnieniem . Przeczytałem wiele tematów z tym zwiazanych i wywnioskowalem, że mogła wypaść adaptacja. Zadzwoniłem do warsztatu, który zajmuje się skrzyniami żeby umówić się na tą właśnie adaptację i po wytłumaczenie mechanikowi mojego problemu usłyszałem, że po zrobieniu adaptacji skrzynia może całkowicie przestać pracować i według niego winny jest sterownik. Dodam, że innych objawów nie ma. Co o tym sądzicie ,ponieważ troszkę zgłupiałem. 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2005
- Silnik: 2.0 TFSI 170KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Nie chętnie "pełza" Multitronic
W swoim czasie przerabiałem podobny problem, ale nie każdego dnia..., było też poszarpywanie przy ruchaniu z ręcznego. Auto samo nie chciało ruszyć czasami z miejsca, problem ten praktycznie nie występował przy biegu wstecznym!
Przyczyną okazał/okazały się tylne zaciski hamulcowe (na pewno jeden) - profilaktycznie wymieniłem oba na ori w super stanie i problem się rozwiązał... Jeden zacisk nie odpuszczał płynnie/równo i auto czasem nie dawało rady ruszać z miejsca, czasami były też wibracje podczas jazdy/hamowania a czasem nie, czasami przód potrafił mi trochę nurkować przy hamowaniu/a czasem nie. Okazało się że po dokładnych oględzinach klocki z jednej strony były dużo mniej zużyte a tłoczek zacisku chodził trochę jak na sprężynie. Miałem problem z jego wysunięciem po zdjęciu z tarczy - a naciskałem pedał hamulca! Dopiero po kilku mocnych pompowaniach pedał zszedł do podłogi a tłoczek się wysunął, potem niby chodził ale problem po kilkuset kilometrach wrócił...
Bujałem się z tym problemem dobrych kilka miesięcy, szukając gdzie indziej. A prawda jest taka że jak multi nie rusza jak należy to sprawdź najpierw hamulce/ jak faluje na postoju, przy hamowaniu to sprawdź czy silnik sam nie faluje co może powodować szarpanie silnika!
Przyczyną okazał/okazały się tylne zaciski hamulcowe (na pewno jeden) - profilaktycznie wymieniłem oba na ori w super stanie i problem się rozwiązał... Jeden zacisk nie odpuszczał płynnie/równo i auto czasem nie dawało rady ruszać z miejsca, czasami były też wibracje podczas jazdy/hamowania a czasem nie, czasami przód potrafił mi trochę nurkować przy hamowaniu/a czasem nie. Okazało się że po dokładnych oględzinach klocki z jednej strony były dużo mniej zużyte a tłoczek zacisku chodził trochę jak na sprężynie. Miałem problem z jego wysunięciem po zdjęciu z tarczy - a naciskałem pedał hamulca! Dopiero po kilku mocnych pompowaniach pedał zszedł do podłogi a tłoczek się wysunął, potem niby chodził ale problem po kilkuset kilometrach wrócił...
Bujałem się z tym problemem dobrych kilka miesięcy, szukając gdzie indziej. A prawda jest taka że jak multi nie rusza jak należy to sprawdź najpierw hamulce/ jak faluje na postoju, przy hamowaniu to sprawdź czy silnik sam nie faluje co może powodować szarpanie silnika!
- ralen
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0.TDI 177KM
Z tymi adaptacjami to nie ma co przesadzać. Robiłem u siebie adaptację kilkukrotnie i skrzynia jak żyła tak żyje.
Adaptacja może pomóc ale nie musi, hamulcom też bym się przyjrzał tak jak k4mi1 napisał.
Adaptacja może pomóc ale nie musi, hamulcom też bym się przyjrzał tak jak k4mi1 napisał.
Było: A4 B6 =)
Jest A6 C7
Jest A6 C7

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jaa
- Rocznik: 2006
- Silnik: 2.0TDI 140KM
Problem z hamulcami wykluczam ponieważ jakiś czas temu wymieniłem klocki i tarcze i przy okazji przeglądałem się zaciskom i pracują płynnie. Silnik też nie całuje. Byłem u fachowca od skrzyń, podłączył kompa i mówi, że wszystkie parametry są ok. A problemem z ruszaniem może być związany z uszkodzoną / wygietą jakąś tarczką w skrzyni, zapomniałem jak ona się nazywała. Ponieważ oprócz problemu z ruszaniem są jeszcze wibracje przy przyspieszeniu przy wyższych prędkościach i niby jedno z drugim może być powiązane.