[A6 C6] Automatyczna Czy Manualna
-
- Forum Audi A6 / A7
W mulowatych silnikach Automat??
W mule to tylko manual, a większych silnikach już tip żeby samemu nie walczyć z momentem obrotowym. Mam multi w C5 2.4 i powiem, że nieźle biega, ale w C6 3.2 Fsi mam tipa i o niebo lepszy. Ostatnią manualkę miałem w a3 1.9tdi, fajna zabawa, ale przy korkach miałem dosyć.
W mule to tylko manual, a większych silnikach już tip żeby samemu nie walczyć z momentem obrotowym. Mam multi w C5 2.4 i powiem, że nieźle biega, ale w C6 3.2 Fsi mam tipa i o niebo lepszy. Ostatnią manualkę miałem w a3 1.9tdi, fajna zabawa, ale przy korkach miałem dosyć.
-
- Forum Audi A6 / A7
Cześć, ja zdecydowanie polecam tiptronic. Sam jak widac w opisie posiadam wersje z manualem i powiem Wam szczerze, ze zrobilem najwiekszy blad swojego zycia. Trzeba sie z tym obchodzic jak z "jajkiem". Jezdzac nieostroznie mozna szybko wykonczyc sprzeglo, a i komfort jazdy jest taki sobie (gdyby nie ruszanie to pierwszych trzech biegow moglo by nie byc - sa strasznie krotkie...)
Poprzednio mialem Passata 200KM z tiptronikiem i to bylo to!
Pewnie znajdziesz tyle samo glosow za jak i przeciw ale ja bym Ci poradzil sie przejechac takim samochodem - ocenisz sam. Automatow sie nie boj bo nie ma czego. Po co robic cos co samochod moze zrobic sam za Ciebie
Poprzednio mialem Passata 200KM z tiptronikiem i to bylo to!
Pewnie znajdziesz tyle samo glosow za jak i przeciw ale ja bym Ci poradzil sie przejechac takim samochodem - ocenisz sam. Automatow sie nie boj bo nie ma czego. Po co robic cos co samochod moze zrobic sam za Ciebie

- Zagór
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
W C6 jest dule dupereli, które mogą się popsuć i kosztują majątek, że ten jeden więcej w postaci ASB nie ma znaczenia 
Ja nie wyobrażam sobie wajchowania
Inna sprawa, to Twój tryb jazdy, jeśli większość czasu będziesz jeÂździł w trasie - MT się sprawdzi jak najbardziej, szczegónie z silnikiem z dużym Nm, jesli jednak, to auto większość życia spędzi w mieście, i na dodatek zakorkowanym, to IMO wybór jest tylko jeden - ASB i raczej tip z q.

Ja nie wyobrażam sobie wajchowania

Inna sprawa, to Twój tryb jazdy, jeśli większość czasu będziesz jeÂździł w trasie - MT się sprawdzi jak najbardziej, szczegónie z silnikiem z dużym Nm, jesli jednak, to auto większość życia spędzi w mieście, i na dodatek zakorkowanym, to IMO wybór jest tylko jeden - ASB i raczej tip z q.
No to jesteś dużym szczęściarzemAuris1986 pisze:Nie mówiąc już o najważniejszej przyjemności z jazdy automatem w ciepłe dni, zamiast trzymać za drążek zmniany biegów to trzymasz panienkę w pończochach samonośnych za kolano, a auto samo jedzie![]()
pozdr

Idąc tym tropem ...
Postanowiłem, że płeć piękna od teraz u mnie tylko tak może jeÂździć z przodu

KOval81, Wszystko się może zepsuć i to nie ważne ile przebiegu ma auto i czy było serwisowane co 15tys. Niektórzy wymieniają olej w tipie i za moment pada im konwerter bo dostaje inne właściwości oleju i jest problem. Ja mam 296tys aktualnie w tip nie wymieniałem oleju i raczej nie wymieniany był wcześniej. Jeździ bez problemowo. Jak się posypie to się naprawi i po tym będę wymieniał olej i zobaczymy jak długo tip pociągnie jak się regularnie wymienia olej.
Jak najbardziej - oczywiście się zgadzam, tylko co niektórzy niestety nie wliczają tego ryzyka w momencie zakupu, a w przypadku A6C6 i pokrewnych mogą ostro uderzyć po kieszeni.
Ja od siebie dodam tylko, że jak dla mnie (mimo zamiłowania do manuala) automat, ze wszystkimi +/- jest nieodłącznym elementem wyposażenia w aucie tej klasy![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Ja od siebie dodam tylko, że jak dla mnie (mimo zamiłowania do manuala) automat, ze wszystkimi +/- jest nieodłącznym elementem wyposażenia w aucie tej klasy
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)