Procedura wypalania DPF 2.7tdi BSG
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Procedura wypalania DPF 2.7tdi BSG
Witam, mam mały problem z procedurą wymuszenia wypalania DPF. Pacjent to a6 c6 2.7tdi quattro 163KM 2005rok BSG. Zablokowałem się już na samym początku, dostęp upoważniony, trzeba podać 5 cyfrowy kod, niestety kody które znalazłem w sieci nie są właściwe. Mój VCDS 20.4.1 nie podpowiada mi kodu którego mam użyć, każda próba wpisania kodu kończy się niepowodzeniem. Na początku wyświetlał się sam komunikat o konieczności manualnego włączenia tej procedury w konsekwencji auto wchodzi w tryb awaryjny, miga kontrolka świec i brak mocy. Po ponownym uruchomieniu silnik problem znika na doslowna chwilę po czym znów tryb awaryjny
-
- Forum Audi A6 / A7
Re: Procedura wypalania DPF 2.7tdi BSG
Niestety, komunikat klucz nieprawidłowy
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Kontakt:
Możliwe, że masz stary soft silnika i nie umożliwia on serwisowego wypalania. Na początku produkcji było to zablokowane.
-
- Forum Audi A6 / A7
W związku z tym moje pytanie, co mi pozostaje? W jaki sposób to ugryźć? Oddać do czyszczenia, usunąć DPF, zmienić soft? Jakieś propozycje?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Artur
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
Z własnego doświadczenia wiem że lepiej usunąć DPF jak wymienić lub czyścić. Miałem problem po tygodniu jak wymieniłem na nowy. Więc siłą rzeczy usunolem. I bez problemu
-
- Forum Audi A6 / A7
Zastanawia mnie tylko jeden fakt odnośnie wymuszenia wypalania DPF, skoro na fisie mam komunikat abym przeprowadził manualnie procedurę wypalania to logicznie myśląc taka opcja powinna być dostepna w sterowniku, tak na chłopski rozum. Może jednak nie trafiam z tymi kodami, choć coś czuję ze i tak czeka mnie amputacja DPF, auto będzie się kręcić w większości wokół komina, takie jest jego przeznaczenie więc problem raczej będzie powracał
- tomnik
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2009
- Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Pojawiająca się na wyświetlaczu ikonka przedstawiająca filtr DPF, nie informuje o potrzebie przeprowadzenia serwisowej procedury regeneracji filtra. Informuje o osiągnięciu pewnej ilości(drugi próg/stopień*) akumulowanej przez filtr sadzy.
*Pierwszy próg (ten przy którym sterownik rozpoczyna proces regeneracji) został przekroczony, osiągnięty został drugi próg (sterownik informuje właśnie o tym wyświetleniem info na liczniku). Stało się tak na skutek :
- przeoczonych i przerywanych przez kierowcę prób regeneracji
- słabej kondycji filtra, jego możliwości regeneracyjne bardzo ograniczone.
W tej sytuacji należy (według info producenta auta), kontynuować jazdę ze stałymi obrotami (około 2 tys.), by pozwolić na przeprowadzanie niezakłóconego procesu regeneracji i spadek wartości sadzy. Jeśli spadek ten nie nastąpi, filtr nadaje się do wymiany (lub przeczyszczenia), nie pomoże też serwisowe "wypalanie"(proces regeneracji przeprowadzany na postoju) - dlaczego miałoby pomóc jeśli proces "normalnej" (przeprowadzanej w czasie jazdy) regeneracji nie zmniejsza ilości sadzy ?
-
- Forum Audi A6 / A7
Zgadzam się z tym lecz oprócz ikony filtra DPF która się zapaliła jest pod spodem napisane aby przeprowadzić manualne wypalanie filtra DPF. Skoro komputer podaje taką informację opcja taka powinna być dostępna z poziomu chociażby vcds, możliwe że kod który mam podać jest inny dla wersji sterownika z mapą silnika 163KM a inny dla wersji 180-179KM. Całkiem możliwe również że procedura wypalania filtra DPF została przerwana podczas jazdy. Niestety nie jestem jedynym użytkownikiem auta i tak jak wczesniej napisałem auto robi małe odcinki trasy stąd zapewne ten problem
Dodano po 26 minutach 40 sekundach:
Może inaczej czy ktoś posiada wersję 163KM i robił sam, wymuszał wypalanie DPF. Może sterownik z tym softem potrzebuje innego kodu autoryzacji niz wersja 179KM. Prawda jest taka że jeśli sam nie wymuszę procedury wypalania DPF to raczej nie będę się bawił w jego czyszczenie bądź zakup nowego. Koszty czyszczenia plus programowanie, zerowanie jego wartości są porównywalne z nową dobrze dobraną mapą. Noszę się i tak z zamiarem zmiany mapy silnika aby wyciągnąć z niego max oczywiscie w miarę rozsądku, aby tip i reszta jeszcze trochę pożyła
Dodano po 26 minutach 40 sekundach:
Może inaczej czy ktoś posiada wersję 163KM i robił sam, wymuszał wypalanie DPF. Może sterownik z tym softem potrzebuje innego kodu autoryzacji niz wersja 179KM. Prawda jest taka że jeśli sam nie wymuszę procedury wypalania DPF to raczej nie będę się bawił w jego czyszczenie bądź zakup nowego. Koszty czyszczenia plus programowanie, zerowanie jego wartości są porównywalne z nową dobrze dobraną mapą. Noszę się i tak z zamiarem zmiany mapy silnika aby wyciągnąć z niego max oczywiscie w miarę rozsądku, aby tip i reszta jeszcze trochę pożyła
- tomnik
- Forum Audi A6 / A7
- Rocznik: 2009
- Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Tam nie pojawia się taka informacja.- i nie przekonuj mnie już, co do tego.
Zapewne piszesz o "owner's manuals", co oznacza instrukcję obsługi auta. A w niej informacja, dotycząca wyświetlenia się ikonki filtra DPF, cytuję : "Kiedy symbol (ikonka DPF) zaświeci się, samoczynne wypalanie filtra wspomagane będzie odpowiednim sposobem jazdy. Z tego względu jechać co najmniej 15 minut na 4-tym lub 5-tym biegu (przekladnia automatyczna zakres S) z prędkością 60km/h, przy liczbie obrotów silnika ok. 2000 obr/min. Uzyskany w ten sposób wzrost temperatury spowoduje wypalanie się sadzy na filtrze. Po skutecznym oczyszczeniu symbol gaśnie. Jeśli symbol nie zgaśnie, udać się do specjalistycznego serwisu, aby usunąć niesprawność. "