[ BPP 2.7 179 KM] C6 2011 2.7 tdi quattro jak dbać o turbiny
[ BPP 2.7 179 KM] C6 2011 2.7 tdi quattro jak dbać o turbiny
Witam. Jestem tu nowy. Kupiłem wczoraj audiczke 2.7 quattro. Na forum piszecie o tym ze najważniejsza rzeczą to dbać o turbiny. Może mi ktoś naswietli sytuacje jak to poprawnie robić.
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Przede wszystkim świetne podejście 
Postępowanie nie jest ani trudne ani męczące.
Nie katować zimnego silnika, dać mu się rozgrzać. Po szybkiej jeÂździe (na wyższych obrotach, autostradach dać silnikowi chwilę popracować na mniejszych obrotach - niech turbinka się wystudzi nim zgasisz silnik.
Pilnować wymiany oleju (co około 9500 mil) i jego stan, pilnować stanu cieczy chłodzącej.
Jak takie zachowanie wejdzie w krew sam zorientujesz się jak się turbo odwdzięczy, podobnie jak skrzynia Tiptronic zresztą

Postępowanie nie jest ani trudne ani męczące.
Nie katować zimnego silnika, dać mu się rozgrzać. Po szybkiej jeÂździe (na wyższych obrotach, autostradach dać silnikowi chwilę popracować na mniejszych obrotach - niech turbinka się wystudzi nim zgasisz silnik.
Pilnować wymiany oleju (co około 9500 mil) i jego stan, pilnować stanu cieczy chłodzącej.
Jak takie zachowanie wejdzie w krew sam zorientujesz się jak się turbo odwdzięczy, podobnie jak skrzynia Tiptronic zresztą

Ostatnio zmieniony 07 cze 2013, 11:46 przez Naprawa Audi A6, łącznie zmieniany 2 razy.
Dziękuje Wam bardzo za pomoc. Miałem Honda accord 2008 2.2 ctdi. Oprocz tego ze sprezarka klimatyzacji padla w dwuletnim aucie to bylo ok. Mapowalem jeden poziom do gory i troszke miala wiecej mocy. i zamienilem na audiczke 2.7 tdi 2011 c6 buda quattro. I myśle ze będę bardziej zadowolony.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2013, 21:53 przez Klatez83, łącznie zmieniany 1 raz.
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
2011 rok - już chyba wszystkie bolączki A6C6 wyeliminowane, plus Twoje podejście pewnie zaowocują długim bezusterkowym użytkowaniemKlatez83 pisze:Dziękuje Wam bardzo za pomoc. Miałem Honda accord 2008 2.2 ctdi. Oprocz tego ze sprezarka klimatyzacji padla w dwuletnim aucie to bylo ok. Mapowalem jeden poziom do gory i troszke miala wiecej mocy. i zamienilem na audiczke 2.7 tdi 2011 c6 buda quattro. I myśle ze będę bardziej zadowolony. Mieszkam w New eltham w Londynie.

Â
Ostatnio zmieniony 07 cze 2013, 11:46 przez Naprawa Audi A6, łącznie zmieniany 1 raz.