Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu

Błąd 3348 005

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
motogold
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 41
Rejestracja: 10 lip 2020, 21:45
Imię: Sławek
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2006
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Puck

Błąd 3348 005

Post autor: motogold » 12 sie 2020, 20:07

Witam.Mam dość ciężki problem z tym błędem.Pierwsza diagnoza -padł nastawnik zmiennej.Kupiony drugi,założony i po 100 km ten sam błąd tyle,że z końcówką 009.
Jako,że turbo ma już swój przebieg 250 kkm postanowiłem kupić nową,nie regenerowaną.Kupiłem ori turbo z całym potrzebnym kpl,Dzisiaj ją zamontowałem i zonk.
Ten sam błąd z końcówką 005.Co ciekawe,czasami da się go wykasować ale po zgarzeniu silnika i ponownym włączeniu samego zapłonu błąd dalej wyskakuje.Skończyy mi się pomysły.
Czy miał ktoś coś takiego ??
Przeszukałem fora i było kilka podobnych problemów ale raz,że mało osób napisało co było przyczyną,dwa pomagała zmiana turba lub samego nastawnika i jego kalibracji.
Jestem z pomorskiego i nie znam żadnego elektronika od audi.
Ma ktoś pomysy co moze być tego przyczyną ??

konradkry77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 919
Rejestracja: 27 paź 2018, 21:14
Imię: Ustaw imię i auto
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2008
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Łódź

Re: Błąd 3348 005

Post autor: konradkry77 » 12 sie 2020, 21:33

do sprawdzenia wiązka od nastawnika do ECU.
Może zimny lut w ECU ??

motogold
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 41
Rejestracja: 10 lip 2020, 21:45
Imię: Sławek
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2006
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Puck

Re: Błąd 3348 005

Post autor: motogold » 13 sie 2020, 15:37

Może i to jakiś trop.Wymieniłem też kostke na nastawniku i nic.Co ciekawe,gdy podczas pracy silnika zdejmę ta kostkę i założę,to błąd idzie wykasować i normalnie jeździ.Rozmawiałem z elektronikiem i on miał taki podobny przypadek.Nowa trurbawka i to samo.Dopiero gdy jeszcze raz ustawili Vasem nastawnik,to problem zniknął.Umówiłem się do serwisu Audi na nastawienie i kalibracje.Może faktycznie nastawnik się rozkalibrował.Turbo nowe z 2005 roki może coś się tam zadziało.
Dzięki za podpowiedź.

konradkry77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 919
Rejestracja: 27 paź 2018, 21:14
Imię: Ustaw imię i auto
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2008
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Łódź

Re: Błąd 3348 005

Post autor: konradkry77 » 13 sie 2020, 15:41

nastawnik możesz samemu ustawić. opisałem jak to zrobić w jednym z postów donośnie regulacji śruby stop

Zrozumiałem ze kupiłeś nowe turbo a ty oryginał z 2005 r. i z dużym prawdopodobieństwem można by stwierdzić ze ten nastawnik jest kaput.

sabuk2006
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 126
Rejestracja: 14 mar 2020, 16:16
Imię: Kazimierz
Moje auto: Allroad C5
Rocznik: 2002
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7T 250KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Lokalizacja: Kłodzko

Re: Błąd 3348 005

Post autor: sabuk2006 » 13 sie 2020, 15:45

Auto z 2006r a turbo nowe z 2005 ???

motogold
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 41
Rejestracja: 10 lip 2020, 21:45
Imię: Sławek
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2006
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Puck

Re: Błąd 3348 005

Post autor: motogold » 13 sie 2020, 21:22

Nowe z natłoczeniem z 2005.Jeden gość miał dostęp do likwidowanego magazynu w Niemczech po Audi. I musiał kupić wszystko ,co było.A było tego za 1 trucka.między innymi nowe turba a było ich 30 sztuk.
A dlaczego nowy nastawnik miałby być kaput? Możesz rozwinąć ?
Możesz napisać w jaki sposób lub podać linka,gdzie opisałeś ustawienie nastawnika ?

konradkry77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 919
Rejestracja: 27 paź 2018, 21:14
Imię: Ustaw imię i auto
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2008
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Łódź

Re: Błąd 3348 005

Post autor: konradkry77 » 13 sie 2020, 21:53

Czyli jest nowe tylko długo w magazynie leżało.
To inna melodia. W takim układzie bym go nie regulował.
Sprawdź w pRametrah przy teście czy osiąga graniczne wartości

motogold
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 41
Rejestracja: 10 lip 2020, 21:45
Imię: Sławek
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2006
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Puck

Re: Błąd 3348 005

Post autor: motogold » 14 sie 2020, 08:26

Poczekam z tym do serwisu.Jeżeli oni stwierdzą,że nastawnik jest ok,a błąd dalej wyskakuje,to wtedy będę kopał się do sterownika i może tam szukał problemów.
Zaopatrzyłem się w schematy do A6 i ewentualnie tym tropem pójdę.Dziwne jest to,że po odpięciu i ponownym podpięciu kostki na uruchomionym silniku idzie błędy wykasować i nie wracają.Auto normalnie się zachowuje do następnego zgaszenia.I wtedy błędu na samym tylko zapłonie nie idzie skasować.Co skasuje,to wraca.Uruchomię zdejmę/założę ,skasuje,błędu brak. <mysli>
A propo,do sterownika muszę zdjąć podszybie ?

motogold
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Posty: 41
Rejestracja: 10 lip 2020, 21:45
Imię: Sławek
Moje auto: A6 C6
Rocznik: 2006
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Lokalizacja: Puck

Re: Błąd 3348 005

Post autor: motogold » 31 sie 2020, 21:26

To jestem już po naprawie w serwisie Audi Gdynia.
Auto stało blisko 2 tygodnie z błędem jak wyżej.Walczyli długo i namiętnie i się udało.Problemem był nowy nastawnik turbiny,który był w zestawie z nowa turbiną z fabrycznymi plombami.Albo był uderzony albo zawilgotniał przez 15 lat leżenia w magazynie.Wymienili na inny przeze mnie dostarczony.Nastawili urządzeniem i auto śmiga.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”


Akumulatory samochodowe Audi A6 opony audi a6
Kalkulator OC
hamulce
Zaprzyjaźnione serwisy
:: Sklep Audi A6 :: Tarcze hamulcowe Audi :: Klocki hamulcowe Audi :: Forum Audi Q7 ::
:: Chodzen.pl - Dealer, Serwis Toyota :: Lektor, jingle radiowe ::