Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

A6 3.0 TDI kontrolka świec żarowych

Silniki wysokoprężne
pablo44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

A6 3.0 TDI kontrolka świec żarowych

Post autor: pablo44 » 21 sty 2017, 14:17

Witam

po ponad 2 latach bezawaryjnej jazdy dzisiaj moja A6 zaczęla "marudzić'. Otóż po odpaleniu zaczęła migac pomarańczowa spirala a auto w ogóle nie jedzie tzn. przyspiesza ale po swojemu bardzo pomału. Domyślam się, ze włączył się tryb awaryjny. Potrzebuje waszej pomocy. Obecnie przebywam w Holandii i nie znam nikogo kto ma VCDS-a. Praktycznie pozostaje chyba serwis audi lub dobry warsztat a tutaj z mechanikami jest różnie. W aso wiadomo skroją mnie niesamowicie. Możecie doradzić gdzie szukac ewentualnej usterki, problemu. Kuźwa że też akurat teraz to "coś" nawaliło. Temet pilny bo auta potrzebuje na co dzień.

remont5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Przemysław
Rocznik: 2012
Silnik: 4.2 360KM
Napęd: FWD
Skrzynia: DSG

Post autor: remont5 » 21 sty 2017, 14:56

Wygląda na klasyczny błąd "zapchanego" Dpf'a ale bez odczytania błędów nic nie poradzisz
Ochrona komponentu online, także zdalnie.
POLSKIE Menu, lektor i mapy w MMI 2G / 3G Basic, High, Plus / Concert / RMC / MIB2 / Mh2p + konwersja USA na EU, AndroidAuto - Carplay
Naprawa jednostek MMI 3G zielony\czerwony ekran oraz bez reakcji, naprawa BOOTLOADER 2G HIGH

pablo44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pablo44 » 21 sty 2017, 15:10

Jeżeli to DPF to było by trochę dziwne bo dosyć często robir trasy z Polski do Holandii i odwrotnie wiec powinien się wypalać. Tak czy siak będę musiał szybko znaleźć dobry warsztat tutaj w NL i to sprawdzić

Farba
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Farba » 21 sty 2017, 15:20

u mnie też mruga ta kontrolka po podpięciu do kompa pokazuje 2 błedy a mianowicie błąd 1 i 5 świecy i jakiś czujnik g62 temperatura wody. musze wymienić te świece ? odpala podczas -18 bez problemu

pablo44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pablo44 » 21 sty 2017, 17:09

Tak tylko, że u mnie mruga i auto weszło w tryb awaryjny i nie jedzie normalnie a tez odpala bez zadnego problemu

Awatar użytkownika
tomnik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2009
Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
Skrzynia: Manual

Post autor: tomnik » 21 sty 2017, 18:05

Tak, jak napisał Przemek - bez wiedzy na temat kodów błędu/błędów zapisanych co najmniej w sterowniku silnika, nikt nie jest w stanie podpowiedzieć Ci coś sensownego.
Odpowiedź w postaci (i tu można by zacząć nie małą wyliczankę) a może to, a może tamto, nic Ci nie da. Będziesz wymieniał wszystkie domniemane elementy...?
Sczytanie kodów błędów w ASO (piszę tu o polskim serwisie) jest jedną z najtańszych dla klienta (około 150zł). I to właśnie proponuję. Zaznacz im, że prosisz tylko o to, bez ewentualnej naprawy.

Na marginesie - Posiadanie narzędzia, jakim jest np. VCDS, uważam za obowiązkowe dla użytkownika aut grupy VAG, o niezbyt grubym portfelu. "Zwraca się" szybko.

MISQ
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MISQ » 22 sty 2017, 17:27

Miałem to na same swieta, sterownik turba odmówił posłuszenstwa. MZoe wystarczy odpiac kostke od sterownika (jest na turbie) przeczyscic i tyle. Ogolnei chodzi o przyciecie sie sterownika kóry steruje geometria turbo ;)
Przeróbki - rzeźby to JA ;)

pablo44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pablo44 » 22 sty 2017, 23:35

Dzisiaj wieczorem odpaliłem auto i <radocha> niespodzianka. Kontrolka zgasła jak zwykle i audi odzyskało wigor. Przejechałem koło 50 km i ku mojemu zadowoleniu wszystko jest jak dawniej. Będę zatem jeździł i obserwował, czy ten problem się powtórzy. Oczywiście postaram się podpiąć go pod VCDS-a i sprawdzić jakie błędy pokaże, żeby wiedzieć co było przyczyna takiego stanu rzeczy.

MISQ
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MISQ » 23 sty 2017, 06:56

U mnie tez świeciło gasło później już stale, radze jak najszybciej to zrobic bo później wymiana sterownika jest droga i byle kto tego nie zaprogramuje. Skoro zgasło to tak jak mowilem wyczyscic kostke od sterownika , przzy tym zabiegu zuciłbym okiem na turbo
Przeróbki - rzeźby to JA ;)

pablo44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pablo44 » 24 sty 2017, 23:17

Czyli mam rozumieć, że wystarczy odpiąć tę kostkę, przedmuchać i użyć np. wd 40 czy coś więcej trzeba zrobić. I czy po takim zabiegu po ponownym wpięciu kostki wszystko będzie działało czy należy coś programować vcds-em. A możesz przybliżyć gdzie dokładnie szukac tego połączenia, czy dostep jest w miare normalny?

Gamboa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Gamboa » 25 sty 2017, 12:34

nie psyka sie wd40 tylko preparatem za 10 zł do styków

pablo44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pablo44 » 05 mar 2017, 12:16

Panowie nie wiem co jest grane. Pisze już trzeci raz posta - dosyć długiego i po zakończeniu kiedy wciskam "podgląd" to mnie prosi ponownie o zalogowanie i tresć posta znika. Już mnie reka boli co robie nie tak

[ Dodano: 2017-02-19, 16:54 ]
Panowie jakieś dwa tygodnie temu ponownie pojawił się problem z migająca kontrolką świec i brakiem mocy. Odprowadziłem auto do poleconego przez znajomego holendra warsztatu. Zdiagnozowali problem z EGR-em. Gość zaproponował mi całkowite wyłączenie go w programie na co przystałem. Wiem, że zna się na tym (programowanie) bo ogólnie zajmują się tuningiem aut w każdym zakresie i na wizyte u nich czeka się nawet kilkanaście dni. Oczywiście pozmieniał różne parametry wiadomo brak EGR-u to wyższa temperatura spalania itp. Auto jeździło bez zarzuty ale kilka dni temu zapaliła się na fisie kontrolka DPF-a. Dodam, że odkąd posiadam auto - prawie trzy lata- zdarzyło mi się to pierwszy raz. Postanowiłem wypalić go na trasie, zrobiłem prawie 30 km z jednostajna prędkością obrotowa rzędu 3000 obr/min. Niestety to nie pomogło. Auto ponownie wróciło do tego samego warsztatu. Okazało się, że filtr całkowicie zapchany próbowali go wypalać na hamowni, potem jakimś specjalnym środkiem ale kaplica. Dodatkowo okazało się, że padniety był sensor, który sprawdza zapełnienie DPF-a. Został zamontowany nowy filtr + wspomniany czujnik. Auto teraz śmiga normalnie, ale mam pytanie czy wyłączony EGR nie przyczyni się do szybszego zapełnianie filtra DPF ? Gość z warsztatu zapenił mnie, że będzie wręcz przeciwnie że wyłączony EGR poprawi prace DPF-a. Co wy na to ? I cała zabawa kosztowała mnie prawie 1150 euro <stres>

[ Dodano: 2017-03-05, 12:16 ]
Panowie doradzcie cos bo mnie szlag trafia :[
Dwa tygodnie temu zamontowali mi nowy dpf i wczoraj ponownie zapaliła mi się kontrolka tego filtra - po dwóch tygodniach jazdy, popedi wytrzymał 240 tys km. Co może być tego przyczyną, gdzie szukać problemu. Moim zdaniem jest to spowodowane wyłączonym egr-em. Jak pisałem wcześniej kilka tygodni temu auto straciło moc i migała kontrolka świec zarowych. Mechanik zdiagnozował problem z EGR-em i go programowo wyłączył. I zaraz po tej operacji (kilka dni) zapaliła się po raz pierwszy kontrolka dpf-a, co wcześniej nigdy nie miało miejsca. Ok mechanik stwierdził, że filtr do wymiany co zrobiłem i teraz ponownie problem z dpf. Kużwa po dwóch tygodniach jazdy. Dlatego skłaniam się ku opinii, że wyłączony egr powoduje bardzo szybkie zapychanie filtra DPF. Czy faktycznie ten trop jest dobry czy szukac przyczyny gdzie indziej. Pomóżcie proszę.

remont5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: remont5 » 05 mar 2017, 13:36

na podstawie jakiego błędu pan szanowny mechanik stwierdził, że to dpf?
może to po prostu był uwalony czujnik różnicy ciśnień filtra?
POLSKIE Menu, lektor i mapy w MMI 2G / 3G Basic, High, Plus / Concert / RMC / MIB2 / Mh2p + konwersja USA na EU, AndroidAuto - Carplay
Naprawa jednostek MMI 3G zielony\czerwony ekran oraz bez reakcji, naprawa BOOTLOADER 2G HIGH

pablo44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pablo44 » 05 mar 2017, 13:59

Tego nie wiem, problem jest w tym, że jestem w NL a tu jest róznie z mechanikami. Ten był z polecenia podobno dobry fachowiec, ale teraz mam duże wątpliwości. A problem z popsutym czujnikiem różnicy cisnień filtra jak się objawia, bo może faktycznie tutaj jest przyczyna. Przecież to nienormalne, żeby nowy DPF po kilkunastu dniach jazdy uległ zapchaniu.

[ Dodano: 2017-03-05, 13:59 ]
A czy problem z tym czujnikiem jest opisany konkretnym błędem na vcds-ie . Jeżeli tak to czy może ktoś go podać?

remont5
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: remont5 » 05 mar 2017, 14:14

potrzebny jest numer błędu silnika

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl