3.0 tdi wymiana filtra paliwa
Witam!
Ostatnio zauważyłem, ze spod zaworka na filtrze paliwa sączy mi się paliwo i pierwsza rzeczą jaka zrobiłem był demontaż tejże części i odkryłem ze pod spodem był oring. Postanowiłem w pierwszej chwili wymienić właśnie ten oring chociaż nie sprawiał wrażenia zużytego. Nie byl twardy i nie miał żadnych pęknięć ani przełamań.
Niestety w lokalnym sklepie nie mieli dokładnie takiego samego tylko lekko „grubszy” w przekroju. Po założeniu paliwo zaczęło się lać. Wiec wróciłem do starego oringu.
Nie widzę żeby ten zaworek był uszkodzony ale może jest jakieś pęknięcie którego nie widać gołym okiem.
Pytanie moje jest następujące czy jest tam jakaś inna cześć jeszcze, której może mi brakuje? W hurtowni powiedzieli ze jakaś miedziana podkładka jeszcze idzie pod ten zaworek, ale u mnie żadnej podkładki nie ma.
Ogólnie od góry jest tak:
1. Zaworek
2. Oring
3. Filtr paliwa
Ostatnio zauważyłem, ze spod zaworka na filtrze paliwa sączy mi się paliwo i pierwsza rzeczą jaka zrobiłem był demontaż tejże części i odkryłem ze pod spodem był oring. Postanowiłem w pierwszej chwili wymienić właśnie ten oring chociaż nie sprawiał wrażenia zużytego. Nie byl twardy i nie miał żadnych pęknięć ani przełamań.
Niestety w lokalnym sklepie nie mieli dokładnie takiego samego tylko lekko „grubszy” w przekroju. Po założeniu paliwo zaczęło się lać. Wiec wróciłem do starego oringu.
Nie widzę żeby ten zaworek był uszkodzony ale może jest jakieś pęknięcie którego nie widać gołym okiem.
Pytanie moje jest następujące czy jest tam jakaś inna cześć jeszcze, której może mi brakuje? W hurtowni powiedzieli ze jakaś miedziana podkładka jeszcze idzie pod ten zaworek, ale u mnie żadnej podkładki nie ma.
Ogólnie od góry jest tak:
1. Zaworek
2. Oring
3. Filtr paliwa
Przy samym filtrze paliwa nie robiłem nic, ale ostatnio była potrzeba wyciagnięcia silnika i filtr był odkręcony z mocowania i „odsunięty” na bok.mietek69 pisze:Potwierdzam, nie ma tam podkładki miedzianej. Te zaworki są z jakiegoś mega lipnego materiału, kruche jak cholera. Do tego kiedyś kupiłem nowy w salonie audi i okazało się, że ma defekt. Niestety wyszło przy zakładaniu:/
A robiłeś coś ostatnio z filtrem paliwa?
Zaworek w zasadzie mam już u siebie tylko chciałem się wstrzymać z zakładaniem i spróbować wymienić sam oring z nadzieja ze może to jego wina.
Powiem szczerze ze nie wiem bo pisząc ze mam u siebie miałem na myśli ze leży i czeka na mnie w sklepie 😁 a tak w razie czego to jest jakaś różnica jeżeli będzie z inna końcówka niż „B”? Nie zamawiałem go z ASO tylko ściągałem z którejś hurtowni.mietek69 pisze:Ja po 2 szt zauważyłem, że szybko pęka króciec, jedno pęknięcie miałem pod wężykiem, drugie przy samym zaworku. Ale masz rację, lepiej najpierw oring wymienićTrzymam kciuki, żeby pomogło
Ps. Mam nadzieję, że zaopatrzyłeś się w oryginalny zaworek z końcówką "B"?
Hmm cenowo to wychodzi na to ze niby oryginał bo będzie mnie kosztował ok 130 zł (cena hurtowa). Ale jutro się wszystko wyjaśni jak go sobie odbiorę. Szkoda ze nie ma w komplecie tego oringu. Ale poszukam po sklepach i może gdzieś dobiorą identyczny.mietek69 pisze:W pośpiechu wprowadziłem Cie w błąd. Nie z koncówka "B" tylko "K" a pełny numer to 057127247K i uważaj bo nie ma zamienników. Koszt to 150zł po zniżkach w aso. Sprzedawcy często wciskają identycznie wyglądający zamienik ze starszego 2.5tdi o numerze 057127247A za 30zł, tylko, że to nie ten zaworek.
Poinformuje o postępach.
Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam!