Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5] wymiana oleju

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
gość_

[a6 c5] wymiana oleju

Post autor: gość_ » 23 lip 2008, 01:51

Witam
pytanie moze glupie, ale nie wiem (nigdy nie uczestniczylem przy wymianie oleju, a sam tego nie robie bo nie mam kanalu) czy mechanicy poprawnie mi wymienili olej
silnik byl rozgrzany do temp pracy (po jezdzie 40km)
spuscili olej (splywal z 10 min), po czym zalali nowy olej na rozgrzany silnik (temp oleju wedlug wskaz 90 stopni byla-po wlaniu oleju wskazowka zjechala ponizej 60)
temperatura oleju w baniakach tyle samo jak na zewnatrz pewnie 25 stopni mial
wiem ze plynu chlodniczego nie wolno zalewac na goracy silnik bo grazi uszkodzeniem glowicy, a jak to wyglada przy oleju?

i drugie pytanie ile wchodzi oleju do 2,7turbo z 1999 230km
znalazlem ze do 2,7t 250km wchodzi 6,9 (a czy do tego cos sie rozni to nie wiem)

Arek_R
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Arek_R » 23 lip 2008, 09:06

U mnie mechanicy jak silnik jest goracy nie dotykaja sie wogle silnika kaza odstac az ostygnie ale moim zdaniem dlatego zey sie nie poparzyc.
Wydaje mi sie ze olej wlewa sie dosc wolno co nie wywola zadnego ewentualnego szoku termicznego. Inna sprawa jest fakt ze zeby silnik ostygl do temperatury powiedzmy 30stopni to sporo bys czekal zwlaszcza w upalne dni.

wojtek26
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radosław
Rocznik: 1992
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: wojtek26 » 23 lip 2008, 10:06

Po zgaszeniu silnika powinno sie odczekac około 10min az olej scieknie do miski i wtedy spokojnie mozna spuszczac, zalewanie oleju mozna zrobic odrazu i nic sie nie stanie

jagielow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jarek
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: jagielow » 23 lip 2008, 16:20

olej mozna spuszczac na zimnym jak i na cieplym. najczesciej mechanicy nie dotykaja sie auta gdy jest gorace ale tylko dlatego by sie nie poparzyc.
<<Koozi>>

Robson
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2003
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7T 230KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: Robson » 23 lip 2008, 18:52

Dodam tylko że w moim 1.9 afn nie potrzebowałem kanału
Full Led i Full Led Matrix A6Klub.PL / A7Klub.PL

Dominio2.8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dominio2.8 » 23 lip 2008, 19:51

koledzy jaki szok termiczny olejem a widział ktoś zamarzniety olej lub zimny olej hehe mówcie tak dakej a rozpłacze się ze śmiechu :mrgreen: ktoś coś źle usłyszał i panike sieje to co mówicie o szoku termicznym to tyczy się wody gdy wlewamy zimną na gorący silnik do układu chłodzenia wtedy cylindry pękają Ci jak szklanka Największy błąd sie taki robi JAK KTOÂŚ zagotuje silnik i woda uciekła i chce szybko uzupełnić i co wtedy się robi leje zimną wode i nieszczęście gotowe.

Dokładnie tak jak koledzy piszą mechaniory czekają tylko po to aby się nie poparzyć ale ja przeważnie odkęcam korek spustowy i olej sobie leci a przy okazji stygnie silniczek i za około 15 -20 min wlewam olej oczywiście zakęcając wcześniej korek w misce :mrgreen: bo słyszałem takie przypadki że niektórzy zapomnieli zakręcić koreczka i patrzą na poziom oleju czy jeszcze dolać a tu sucho i tak poszło parezłotych w błoto :mrgreen: geniusze :roll:
AUDI A6 Z KIERA Z PRAWEJ STRONY www. a6 uk.pl

gość_

Post autor: gość_ » 23 lip 2008, 23:22

zostajac przy temacie oleju
czy temperatura oleju podczas jazdy 98-105 stopni przy normalnej jezdzie jest normalna?
oczywiscie trzeba kawal przejechac zeby sie silnik tak nagrzal, natomiast przy mocniejszej dluzszej mocniejsze jezdzie temperatura to okolo 108-110

temperatura wody ciagle 90 stopni, ale jak olej ma te 105 stopni to po wylaczeniu silnika i zostawieniu na 5-10 min temp wody tez rosnie do tych ~100 stopni
(nie wlacza sie wentylator przy chlodnicy po wylaczeniu silnika (podczas jazdy chodzi))
czy to jest normalne czy cos jest nie tak?

Dominio2.8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dominio2.8 » 24 lip 2008, 00:45

kolego było już pisane temp. oleju jest zależna jak dajesz po garkach ale te 110 nawet może być jeśli mówisz że przy dłuższej mocniejszej jeździe , co do wody to Ci powiem taką ciekawostke ja przy oplu calibrze miałem 97 i sie wentyl dopiero włączył myślałem że jest czujnik popsuty więc chciałem wymienić a gostek w sklepie mi mówi że są 3 rodzaje i wymienia mi temp. w których się włącza wentyl no to mój 97 był najmniejszy a tak to 98 i 100 stopni tak więc nic nie wymieniałem i byłem spokojny , wiadomo przy wyższej temp. lepiej spala ale niedajboże wentyl się zepsuł silniczek zagotowany :evil: tak więc o takie sprawy trzeba dbać i sprawdzać

co do naszych 100 to jest normalka zawsze temp. wzrośnie jak wyłączysz silnik w niektórych autach wentyl nieraz chodzi jak się zgasi lub się włączy może i lepiej ale to zbytnio nie ma znaczenia bo i tak pompa wody nie chodzi i nie ma dobrego obiegu żeby wychłodzić silnik
AUDI A6 Z KIERA Z PRAWEJ STRONY www. a6 uk.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja