Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive

[APR 2.8 193 KM] Uszczelka pod glowica :/

Silniki benzynowe
mazio_leczna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[APR 2.8 193 KM] Uszczelka pod glowica :/

Post autor: mazio_leczna » 30 cze 2014, 09:21

Witam Panowie a wiec do rzeczy usterka taka jak w temacie, wracajac doslownie pare minut z pracy przy normalnej jezdzie autko zaczelo poszarpywac, znaczy sie tak jak by przerywalo, zobaczylem w lusterko wsteczne a tu za mna kupa dymu, wyszedlem zeby to sprawdzic i mila niespodzianka dymi na bialo, czyli przyczyna jedna walnieta uszczelka. A moje pytanko jest do was takie czy ktos moze wymienial takowa uszczelke i moglby podpowiedziec pare rzeczy, a moze ktos gdzie kiedys znalazl foto porade kiedys wymienialem uszczelke u siebie w golfie wiec az taki zielony to nie jestem. Jesli ktos by cos podrzucil jakies porady to bardzo prosze o podpowiedz.
Pzdr Mazio.

Awatar użytkownika
Toperz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.3 133KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Toperz » 30 cze 2014, 10:44

poradnik jest następujący:
ściągnąć kolektor ssący, wydechowy, zdjąć rozrząd, głowice, wymienić uszczelkę złożyć w odwrotnej kolejności.
A tak serio, ja u siebie nie znalazłem żadnych pułapek podczas robienia tego zabiegu. Jedynie pamiętaj by dobrze wydmuchać syf z okolic kolektora ssącego bo jak go zdejmiesz to się syf sypie, pół biedy jak masz gwizdki pozamykane bo się wydmucha inaczej leci prosto do cylindra :/
Klucz do szpilek to torks T55 lekko przeszlifowany diaxem na wypustkach.
Co do wydechy to zdejmij na łączeniu za kolektorem - 3 nakrętki 13-stki.
Jak będziesz miał pytania to pisz.
Fuck Fuel Economy

mazio_leczna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mazio_leczna » 30 cze 2014, 13:46

dzieki sliczne za podpowiedzi chyba przy okazji od razu wymienie sobie rozrzad i pompe wody i cala reszte, a tak nawiasem mowiac jade pierwsze zmierze cisnienie zebym wiedzial dokladnie ktora to glowica, i powiedz mi jeszcze czy jak jedna glowica bedzie ok a na drugiej wysrala sie uszczelka to robic jedna czy dwie?

Awatar użytkownika
Toperz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Toperz » 30 cze 2014, 14:26

Z rozrządem to jak uważasz, niektórzy zalecają też wymianę szpilek głowicy, aczkolwiek ja swoją skręciłem na starych przejechałem ponad 700km i jest ok.
Co do kompresji u mnie było pod 12atm na każdym cylindrze jak po wymianie podgiętych zaworów. Przed podczas diagnostyki na 2 garach w tej samej głowicy było równo 0 - co wyjaśniło którą ściągać. U Ciebie będzie jakaś tam kompresja. Wywalało CI płyn górą ze zbiornika wyrównawczego? odczułeś stratę mocy lub silnik sam z siebie przestał pracować?
Co do mierzenia kompresji, to na bank wiesz że wszystkie świece out, przepustnica otwarta itd.

[ Dodano: 2014-06-30, 14:26 ]
PS tylko że ja u siebie mierzyłem na rozgrzanym silniku tak jak byc to powinno, u Ciebie może być problem z tym... ale i tak będziesz miał ogląd sytuacji co i jak.
Fuck Fuel Economy

mazio_leczna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mazio_leczna » 30 cze 2014, 16:19

podlaczylem go pod kompa mam juz cisnieniomierz i pod kompem wyskoczyl mi taki blad
17648 Obwód wtryskiwacza cylindra 4 - przerwa
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem

[ Dodano: 2014-06-30, 16:19 ]
mowisz jak mierzyc cisnienie to wszystkie swiece wykrecic?

Awatar użytkownika
Toperz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Toperz » 01 lip 2014, 10:26

Pewnie masz gdzieś nie kontakt na kostce, ale sprawdź to dobrze bo może tu jest problem a nie z uszczelką... <mysli>

Tak, wykręcasz wszystkie świecę, tylko najpierw dobrze przedmuchaj gniazda by się syf nie dostał do cylindrów. Potem wkręcasz urządzenie w gniazd i kręcisz co najmniej 2-3 sec. aż wskazówka przestanie się podnosić. Dobrze jest odłączyć moduł zapłonowy by go nie uszkodzić. Do tego pedał gazu w podłogę by nie obciążać niepotrzebnie silnika przy pomiarze.
Daj znać jakie wartości CI wyszły.
Fuck Fuel Economy

Awatar użytkownika
metyoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Metyoo
Rocznik: 1993
Moje auto: S4 C4
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 130KM
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: metyoo » 01 lip 2014, 10:47

Toperz pisze:Do tego pedał gazu w podłogę by nie obciążać niepotrzebnie silnika przy pomiarze.
Gazu, czy sprzęgła? Nie za bardzo rozumiem sens wciskania gazu przy wykręconych świecach i w jaki sposób miałoby się to przyczynić do odciążenia silnika...

mazio_leczna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mazio_leczna » 01 lip 2014, 11:05

czekam na kumpla i gdzies tak ok. 15 napisze jakie mi wartosci wyszly, a i przypomnialem sobie ze jakos na wiosne widzialem myszke po silniku biegala i takie poszarpywanie mi sie kiedys zdazylo, udalo mi sie go odpalic i efekt jest jak by nie na wszystkie gary chodzil, a powiedz mi jeszcze czy jak wartosci na kazdym cilindrze beda np. po 12 bar to jest ok, a jesli chociaz na jednym bedzie spadac to wiadomo ze tam uszczelka walnieta. A i jeszcze zrobie fotke i wstawie takiej jednej kostki co wydaje mi sie ona podejrzanie przetarta moze to robota tej myszki i z czasem to sie zrobilo. Bo wczoraj patrzylem dokladnie to nie ma plynu w oleju, nie ma rosolu w zbiorniczku plynu, nie wywala nawet na odpalonym i zagrzanym silniku plynu i zawsze jak pamietam to albo plyn do oleju albo podcisnienie, a tu sie nic nie dzieje. A powiedz mi jeszcze to ten blad chodzi o to ze cos ze sterowaniem tego cilindra?

Awatar użytkownika
Toperz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Toperz » 01 lip 2014, 11:27

metyoo pisze:Gazu, czy sprzęgła? Nie za bardzo rozumiem sens wciskania gazu przy wykręconych świecach i w jaki sposób miałoby się to przyczynić do odciążenia silnika...
gazu to raz, dwa jak ma zassać odpowiednią ilość powietrza jak jest wkręcony ciśnieniomierz w gniazdo?! Otwierasz przepustnice by nie obciążać silnika przy wytwarzaniu podciśnienia w kolektorze ssącym i dostarczyć odpowiednią ilość powietrza.

Co do sprzęgłam, to zakładam że nie będzie kręcił na biegu...
Mam nadzieję że już rozwiałem niejasności.

Co do błędu, popatrz bardzo dokładnie na przewody w okolicy kostki i te idące do głównej wiązki z 4 cylindra, to jest prawa głowica środkowy cylinder jak dobrze kojarzę.
Fuck Fuel Economy

Awatar użytkownika
metyoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: metyoo » 01 lip 2014, 11:43

Nawet jeśli jest w neutralnym położeniu, wciśnięcie sprzęgła powoduje rozpięcie napędu od silnika. Wciśnięcie sprzęgła pozwala na łatwiejszy rozruch silnika, szczególnie w zimowe dni. Żeby uruchomić silnik wciskasz gaz? Silnik ma odpalić bez dodawania gazu, a bez kompresji tego nie zrobi, więc nie widzę zasadności wciskania gazu. Zawsze mierzyłem ciśnienie bez dodawania gazu i zawsze pokazywało dobrze, więc nie wiem w czym problem...

4 cylinder to strona kierowcy, pierwszy cyliner od strony zderzaka.

Awatar użytkownika
Toperz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Toperz » 01 lip 2014, 12:01

No cóż, przykro mi że nie rozumiesz fundamentalnych zasad, może w takim razie przemówi do Ciebie oficjalna instrukcja pomiaru ciśnienia sprężania grupy VAG.

Wynika z niej jednoznacznie że ŹLE przeprowadzałaś swój pomiar.

"Poprosić drugiego mechanika o wciśnięcie pedału przyspieszenia do oporu i jednocześnie uruchamiać rozrusznik tak długo, aż przyrząd przestanie wskazywać dalszy wzrost ciśnienia."

Myślę że odchodzimy od tematu wątku.
Załączniki
glowica8.pdf
(142.35 KiB) Pobrany 1146 razy
Fuck Fuel Economy

mazio_leczna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mazio_leczna » 01 lip 2014, 13:11

Obrazek

A wiec jak sie dobrze przyjzec to widac na pierwszy rzut oka ze silnik w oleju bo uszczelki spod klawiatury wyssane ;p ale do rzeczy chodzi mi o ta wtyczke widac na niej ze jest przetarta a ja wlasnie mysle ze to prze ta myszke zobaczcie ale jesli to nie to to jak mozecie to zaznaczcie na tym zdjeciu ktora to ta wtyczka, ja tu zaznczylem o ktora mi chodzi moge sie mylic.

Awatar użytkownika
Toperz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Toperz » 01 lip 2014, 13:42

to nie jest zasilanie wtrysku niestety, wtryski masz pod taką stalową rurką pod instalacją gazową, powinny być 3 sztuki w każdej głowicy. Tam musisz popatrzeć. To musisz się pozbyć oleju z gniazd by się syf nie dostał do cylindra jak wykręcisz święcę.
Fuck Fuel Economy

mazio_leczna
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mazio_leczna » 01 lip 2014, 18:38

poczyscilem wszystkie swiece i chcialem go teraz odpalic zeby sie rozgrzal ale mi gasnie i rzuca silnikiem, wczoraj ladnie sie zagrzal a dzisiaj nie moge go odpalic nie wiem co jest jeszcze podepne go pod kompa i zobacze

[ Dodano: 2014-07-01, 18:38 ]
A wiec Panowie zrobilem test manometrem i wszyslo mi takie cos:
Cylinder 1 - 14,5 Bar
Cylinder 2 - 14,5 Bar
Cylinder 3 - 13,0 Bar
Cylinder 4 - 14,5 Bar
Cylinder 5 - 14,5 Bar
Cylinder 6 - 13,0 Bar

A wyskakuje ten sam ciagle problem:
17648 Obwód wtryskiwacza cylindra 4 - przerwa
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem

I przed chwila pojawilo sie to samo na 3 cylindrze, sluch mnie doszedl ze mogla pasc jedna z cewek prawda to?

Awatar użytkownika
metyoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: metyoo » 01 lip 2014, 22:13

Kompresję masz wzorową. Cewki, a raczej wypadanie zapłonów możesz sprawdzić VAGiem. Sprawdź ten wtryskiwacz i wiązkę idącą do niego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl
części samochodowe motostahttps://www.motostacja.pl