Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[AGA 2.4 165 KM] Sprawdzenie odmy i ezektora

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
needlehole
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[AGA 2.4 165 KM] Sprawdzenie odmy i ezektora

Post autor: needlehole » 17 kwie 2014, 22:28

Cześć Panowie,

Przyprowadziłem 2 dni temu A6 2.4 w manualu bez quattro i niestety dzisiaj rano zobaczyłem nieładną plamę pod silnikiem. Wyczytałem, że może być to problem odmy i ezektora. Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić jedno i drugie bez demontażu? Coś czytałem o kartkach, ale nie znalazłem dokładnego opisu.

Awatar użytkownika
wowilku
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

odp

Post autor: wowilku » 17 kwie 2014, 23:41

Zdejmujesz pokrywe plastikowa odkrecasz 4 srobki ,
Obrazek

po czym odkrecasz

Obrazek

i ukazuje sie ezektor i zdejmujesz zaciski poczym sprawdzasz czy nie jest zapchany dmuchajac

Obrazek

needlehole
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: needlehole » 17 kwie 2014, 23:47

A odmę da się w jakiś sposób sprawdzic?

krzysiek-lex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: krzysiek-lex » 18 kwie 2014, 08:27

z tego co ja się orientuję to jeżeli masz zapchany ezektor to i odma będzie zapchana. na forum jest gdzieś opis jak sprawdzić (chodzi o tą kartkę) , więc odpalasz silnik, odkręcasz korek wlewu oleju i kładziesz tam kartkę, jeżeli będzie kartkę podnosić (wypychać) to silnik nie ma odpowietrzenia, jeżeli lekko wciąga to wsio jest ok.
żeby sprawdzić samą odmę to można ściągnąć wężyk od ezektora i dmuchnąć w niego, jak będzie przepływ to ok, ale moim zdaniem ta metoda nie jest w 100% skuteczna

Moreno
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marcin
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 163KM
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Moreno » 22 wrz 2015, 19:58

Podłączę się... Dzosiaj przyłożyłem ręcznik papierowy, no i tak jakby pulsuje. A jak silnik zszedł lekko z obrotów to zauważyłem, że powoli wydostaje się lekki dymek.
Co jest nie tak?

stingear

Post autor: stingear » 24 mar 2018, 20:56

Witam,
dymek jest normalny, wydobywa się on także po wyjęciu bagnetu, są to opary oleju.
A co do metody sprawdzenia drożności, to muszę się z kolegą krzysiek-lex nie zgodzić - odmę sprawdza się przy odpalonym i najlepiej zagrzanym silniku przez odkręcenie korka i pozostawienia go luźno - jeśli równo podskakuje, to odma działa prawidłowo i jest przepływ, jeśli zasysa lub nie ma żadnej reakcji, to definitywnie jest problem z niedrożną odmą i/lub ezektorem.
Odmę polecam wymienić wraz z ezektorem, niewiele roboty i niski koszt części. Niesprawna odma kolosalnie zwiększa spalanie i prowadzi do wykrzaczenia silnika - duże ciśnienie - oraz może powodować plucie oleju na kolektory wydechowe na połączeniach lub wydmuchać uszczelki np. spod pokrywy zaworów.
Tracimy wtedy olej i kabina wypełnia się nieprzyjemnym duszącym zapachem palonego oleju.

[ Dodano: 2018-03-24, 20:56 ]
Sprostowanie - podskakujący korek występuje chyba tylko w diesel'u.

Awatar użytkownika
kiler22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1999
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: kiler22 » 26 mar 2018, 14:47

stingear pisze: Niesprawna odma kolosalnie zwiększa spalanie
Absolutnie nie neguje tego co piszesz , ale mam pytanie - dlaczego tak się dzieje ??
po prostu lubię wiedzieć co "siedzi" w moim samochodzie i jak to wszystko działa
przecież to tylko odpowietrzanie skrzyni korbowej czy ogólnie silnika
co to ma wspólnego ze zużyciem paliwa ??? :shock:

stingear

Post autor: stingear » 26 mar 2018, 15:17

Wzrost ciśnienia oraz niepalne opary oleju. Co się dzieje gdy odma jest zapchana bardzo fajnie opisuje Łysy z Fani 4 kółek. Polecam jego kanał, jak interesujesz się mechaniką i chcesz co nieco sam przy aucie zrobić.
Tu masz filmik:

U mnie efekt zatkanej odmy był taki:

Jak wymieniłem uszczelki, to waliło z wężyka na kolektor, aż ciśnienie nie wywaliło uszczelek. - więc najpierw odma i ezektor, potem uszczelki pokryw.

xxpiechota
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[AGA 2.4 165 KM] Przewody Odmy i olej w dolocie

Post autor: xxpiechota » 12 cze 2018, 20:19

Witam serdecznie forumowiczów. Mam szybkie pytanko mianowicie.
Ostatnim czasem zaczęło mi śmierdziec świeżym olejem w samochodzie więc postanowiłem sprawdzić dlaczego.
Rozebralem przewody Odmy oraz osłonę przepustnicy i okazało się że olej jest właśnie w tej osłonie a dostaje się tam z tego zaworu który jest połączony z ezektorem. I olej powinien iść do pokrywy zaworow a powietrze wlasnie w te osłonę no chyba że się mylę. Czy jest to wina tego zaworu czy może coś innego? Dodam iż ostatnio czyscilem całe przewody i było wszystko dobrze zaczęło się tak dziać gdy mechanik wymieniał mi olej i wlal mi ponad litr za dużo oleju. Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

stingear

Post autor: stingear » 15 cze 2018, 21:52

Jedź do niego z reklamacją i niech to ogarnie - wlanie zbyt dużej ilości oleju jest szkodliwe dla silnika - zbyt duże ciśnienie. Upuszczenie oleju powinno pomóc, ale przypuszczam, że rozdzielacz szlag trafił i będziesz musiał go wymienić. Ja bym to na Twoim miejscu jemu kazał naprawić. Tylko pilnuj, żeby nic więcej nie zepsuł.

kejlo_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kajetan
Rocznik: 1997
Silnik: 2.4 ALF 165KM
Paliwo: Benzyna

Re: [AGA 2.4 165 KM] Sprawdzenie odmy i ezektora

Post autor: kejlo_ » 22 mar 2025, 20:15

Witam, wiem że post raczej stary i może to głupie pytanie, ale gdzie ta Odma dokładnie się znajduje ostatnio szukałem jej wszędzie i tylko widziałem ten ezektor, czy ona znajduje się pod kolektorem ssącym? Silnik mam ALF, także ta sama rodzina. Proszę o pomoc bo wali mi olej spod pokryw po nie całym roku od wymiany i wali na kolektory

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl