Mam nadzieję że to dobry dział.
Kupiłem Audi S6, sporo czytam forum, sporo jest tu opisanych różnych usterek, bolączek itp.
Zastanawiam się co warto zrobić w aucie po zakupie.
1.Podpiąć pod komputer? VAG, VAS ? Podpiąć i co dalej? Jakie logi pobrać? Dynamiczne, statyczne, które? Osoba podpinająca nie zawsze będzie wiedziała konkretnie o S6 tyle co chcemy, więc może warto nakierować?
2. Zmienić rozrząd - to wiadomo, ale co przy okazji? Pompa wody, wiadomo, termostat (czytałem że z ASO), co jeszcze? Jakieś podkładki pod wałkami (coś tak mi wpadło w oko na forum), uszczelki dekli zaworowych bo lubią puszczać. Jakaś wadliwa rurka podobno jest, kosztująca grosze w ASO ale trudno dostępna?
3. Świece i cewki - u mnie wszystkie Hitachi, nie wyglądają na ruszane... więc wymieniam komplet cewek i świec.
4. Odma? Czyszczenie rur olejowych? Których, jak? Czy w tych silnikach jest ezektor? Wymienić/czyścić?
5. Katalizatory, jak sprawdzić? Sondy? U mnie tylko dwie

6. Olej i płukanie po Castrolu? Na jaki wymienić? Jakaś konkretna płukanka do silnika?
7. Tiptronic - olej, jakiś test VAG, sprawdzenie, które kodowanie?
To raczej (tak mi się wydaje) takie specyficzne rzeczy dla S6 a może dla Audi? To moje pierwsze Audi i mimo że miałem wiele aut to widzę że to nie jest takie oczywiste w serwisie a chciałbym zrobić większą inwestycję na dzień dobry, żeby potem się cieszyć autem i mniej grzebać, chociaż auto ma 16 lat to wiadomo że będzie wymagało troski

8.Może jakieś inne jeszcze testy/sprawdzenia warto zrobić?
Temat niby rzeka, ale jest tu wielu użytkowników S6, więc sądzę że jest o czym rozmawiać

Ja jak pisałem, zacząłem od cewek, świec, niedługo rozrząd ale chcę się przygotować odpowiednio, uszczelki dekli zamówiłem ale co dalej?

Pozdro