Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ALF 2.4 165 KM] Olej przed wlotem do przepustnicy

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Giete
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ALF 2.4 165 KM] Olej przed wlotem do przepustnicy

Post autor: Giete » 09 kwie 2015, 22:29

Witajcie,
Jakiś czas borykałem się z falującymi obrotami, winny był eżektor i pęknięta odma. Zabrałem się teraz za czyszczenie przepustnicy, i ku mojemu zdziwieniu, przy wlocie do przepustnicy jest troszeczkę oleju, zarówno w części plastykowej jak i metalowej. Stąd też pytanie, czy przepustnica i jej wlot nie powinien być wolny od oleju ? Dziękuję Wam z góry za informacje. :)

michal_bst
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michal_bst » 09 kwie 2015, 23:39

Pytanie - czy odma w środku uwalona olejem? Bo w moim ex 2.4 przy takich objawach + olej w przepustnicy padła diagnoza że silnik się powoli kończy, nie pamiętam dokładnie dodatkowych uwag ale było coś o przedmuchach i pierścieniach - reasumując - kumpel mechanik stwierdził żebym sprzedał furę ;)

Giete
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Giete » 10 kwie 2015, 10:29

Odma jest zanieczyszczona, ale nagarem (brud co się klei do palców). Co mnie zdziwiło, to właśnie, że w przepustnicy zachlapane było olejem i w części plastykowej co wchodzi do przepustnicy. Najgorzej, że 2 miesiące temu wymieniłem odmę (tzn kupiłem węże gumowe i sam dorobiłem) i jeszcze z tego co kojarzę przepustnica była sucha. Czy to może wynikać z jakiś nieszczelności węży ? <wnerw>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja