[S6 C5 ANK] Odma
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
[S6 C5 ANK] Odma
Mam problem z odma w mojej S-ce, a konkretnie z zaworem odpowietrzenia skrzyni korbowej, czyli mala, okragla czarna, plastikowa puszka tuz pod plastikowa pokrywa silnika, od strony podszybia. Od jakiegos czasu zauwazylem, ze przy wlaczonym silniku wyje (buczy), jak odkurzacz. Czy oznacza to, ze ten zwor jest zapchany?? I drugie pytanie....czy jesli jest zapchany to czy mozliwe, ze powoduje to nadcisnienie w skrzyni korbowej i przez to moga pojawic sie wycieki oleju np spod pokrywy zaworow lub spod miski olejowej?? Pytam bo mam obydwa te problemy jednoczesnie. Wyje mi zawor odpowietrzenia oraz cieknie mi olej gdzies spod miski i spod pokrywy zaworow.
-
- Forum Audi A6 / A7
Ale co tak naprawde nazywane jest Odma?? Cala ta instalacja odpowietrzenia skrzyni korbowej czyli wszystkie weze, ich laczenia i podlaczenia itp....Pioter211 pisze:Sprawdź czy odma jest drożna. przy zapchanej zimą może Ci wywalić uszczelniacze. Możliwe że gdzies już puściły i stąd te wycieki. Jeżeli cieknie spod pokrywy zaworów to akurat łatwo wyeliminować. Wystarczy zmienić uszczelkę.

- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
-
- Forum Audi A6 / A7
Przeciez po to jest forum, zeby w googlach nie trza bylo szukacPioter211 pisze:Wujek google i ciotka logika służą pomocą.Zobacz w wyszukiwarce jak to dokladnie wyglada, znajdz i wyczysc.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
-
- Forum Audi A6 / A7
Nie tyle lenistwo, co zmecenie i nerwy. Dz iscaly dzien od rana wymienialem wszystkie wahacze......absolutnie wszystkie na calym przodzie......gdyby nie pomoc dwoch kolegow doswiadczonych mechanikow i cala masa narzedzi to sam w zyciu bym tego nie zrobil w pojedynke.......udreka poprostu.......do tego patrze a tu cieknie z pompy wspomagania,z przewodow wspomagania.......z miski olejowej (chyba), z gornej czesci miski olejowej chyba tez.......do tego jak slysze, o calej tej odmie i czyszceniu to juz widze te cudowne chwile spedzone w kanale i mordowanie sie z dostepem do czegokolwiekPioter211 pisze:Nie marudz, lenistwo przemawia przec Ciebie. Jezeli bedziesz liczył tylko na pomoc na forum to nigdy nie ogarniesz furki. Wystarczyłoby pare klikniec w google i juz wiadomo mniej wiecej czego szukac (odmy:) ). To logiczne:P

Pozdrawiam tych bardziej cierpliwych i mniej nerwowych

-
- Forum Audi A6 / A7
Powiem ci kolego, ze chyba nie slyszales dwulitrowej doladowanej Imprezy WRX...tam jest silnik bokser i uwierz mi, ze dzwiek jest zblizony do V8 nawet chyba fajniejszy, tez przyciaga uwage przechodniow i wlosy sie jeza na karku hehhPioter211 pisze:Wiem jak to bywa. Sam nie dopilnowalem odmy i rok temu mi zamarzla. Wywalilo uszczelniacz na wale. 1000 złociszy w plecy. Jednak wole fajna V-ke niz male doladowane guano:)

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
Nie wiem o jakiej imprezie kolega mówi że koszta 2x niższe ale chyba nie o najmocniejszej jej odmianie- jeśli tak to kolegą chyba posiada igiełkę imprezkę z małym nalotem i nie użytkowaną w 100% jej możliwości a eskę szrota totalnego... A odnośnie dźwięku... Jak ktoś wsadzi w bmw 316 odpowiedni tłumik to też dźwięk będzie przyciągał uwagę przechodniów, sam dźwięk silników V8 w zwyż uważam za nieporównywalny do żadnego dorobionego układu w 4c. Tego bulgotu nie zaćmi nawet odpływ od klopa fi 100 przy samym kolektorze w 4cylindrowym motorku...
-
- Forum Audi A6 / A7
W takim razie wpisz na youtube dzwiek Imprezy WRXqwertyy pisze:Nie wiem o jakiej imprezie kolega mówi że koszta 2x niższe ale chyba nie o najmocniejszej jej odmianie- jeśli tak to kolegą chyba posiada igiełkę imprezkę z małym nalotem i nie użytkowaną w 100% jej możliwości a eskę szrota totalnego... A odnośnie dźwięku... Jak ktoś wsadzi w bmw 316 odpowiedni tłumik to też dźwięk będzie przyciągał uwagę przechodniów, sam dźwięk silników V8 w zwyż uważam za nieporównywalny do żadnego dorobionego układu w 4c. Tego bulgotu nie zaćmi nawet odpływ od klopa fi 100 przy samym kolektorze w 4cylindrowym motorku...

![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
Zapytam tylko raz, bo widzę że nie ma to sensu. Czy według Ciebie koszty utrzymania używanego STI dość wysoko zmapowanego są 2x niższe od S6 ? A jeśli chodzi o uturbione auta, to można wszystko jeśli twój portfel jest odpowiedni duży. Objedziesz nie jedno m5 czy amg, pytanie ile dziesiąt może set km takie auto na danym setupie wytrzyma, a za koszty modów żeby dało radę nim normalnie jeździć to kupisz kilka esek...
-
- Forum Audi A6 / A7
Chodzilo mi akurat o zwyklego WRXa, ktory do tych 160-180 km/h tez daje rade, a jego koszty eksploatacji to grosze. S-ka poprostu troche za malo oferuje w SPAM do kosztow eksploatacjqwertyy pisze:Zapytam tylko raz, bo widzę że nie ma to sensu. Czy według Ciebie koszty utrzymania używanego STI dość wysoko zmapowanego są 2x niższe od S6 ? A jeśli chodzi o uturbione auta, to można wszystko jeśli twój portfel jest odpowiedni duży. Objedziesz nie jedno m5 czy amg, pytanie ile dziesiąt może set km takie auto na danym setupie wytrzyma, a za koszty modów żeby dało radę nim normalnie jeździć to kupisz kilka esek...