do gruchy z przodu idzie podciśnienie z bocznego wyjścia z zaworu
Może ten schemat jest nieczytelny , opis może pomoże lepiej:
Podciśnienie z wężyka tego pionowego zaraz za przepustnicą rozdziela się na dwa - jeden do regulatora ciśnienia paliwa , drugi do zaworka jednokierunkowego nr części 433862117
Za tym zaworkiem rozdziela się ponownie - jeden do zbiornika podciśnienia ( na podłużnicy lewej z przodu ) , drugi to zaworka sterującego długością dolotu.
Z tego zaworka to już wiadomo.
Jak już pisałem wcześniej w od momentu instalacji LPG przed tym zaworkiem jednokierunkowym mam u siebie trójnik i odejście do reduktora
Ten typ tak ma takie lekkie falowanie na jałowym, ja już ogarnąłem praktycznie wszystko i jak się rozgrzeje to przy wysprzęglaniu potrafi przyfalować. Co do zaworków podciśnienia to w zasadzie inne ich podpięcie nie wpływa jakoś drastycznie na pracę silnika. Co do przepustnicy to musisz zrobić jej adaptację.
No chyba że masz jakies inne objawy, ale skoro piszesz że chodziło dobrze przed wymianą kolektora to szukaj nieszczelnosci w dolocie
Adaptacje wykonam od razu jak dostanę hasło do chomika od xoslox.
Jeżeli chodzi o objawy to są tragiczne, autem nie da rady jeździć..
Do 2.5tyś rpm czasami przyśpiesza w miarę (nie jak powinno) a czasami w ogóle dusi się przerywa.. :shock:
Powyżej 3.5t rpm jedzie normalnie ale nie kręcę go za wysoko bo przecież coś jest nie tak...
Kolektor nie był ściągany. Kolektor został na swoim miejscu, tylko elekrtonika gazu była wymieniana, pod wężykami podciśnienia były kable od lpg i dlatego węże rozłączyliśmy.
Obecnie mam chyba 0,5b w dolocie, sprawdzone przez kompa z lpg. Czym to może być spowodowane? Do tego chyba jakieś napięcie na cewkach skaczące. To nie potwierdzone info, będę wiedział na 100% jak podłącze sam kompa
Podpowiedzcie Panowie co od razu kompem sprawdzić, bo będę robił tą adaptację to od razu zrobię foty na forum.
pawel20 pisze:Adaptacje wykonam od razu jak dostanę hasło do chomika od xoslox.
Jeżeli chodzi o objawy to są tragiczne, autem nie da rady jeździć..
Do 2.5tyś rpm czasami przyśpiesza w miarę (nie jak powinno) a czasami w ogóle dusi się przerywa.. :shock:
Powyżej 3.5t rpm jedzie normalnie ale nie kręcę go za wysoko bo przecież coś jest nie tak...
Kolektor nie był ściągany. Kolektor został na swoim miejscu, tylko elekrtonika gazu była wymieniana, pod wężykami podciśnienia były kable od lpg i dlatego węże rozłączyliśmy.
Obecnie mam chyba 0,5b w dolocie, sprawdzone przez kompa z lpg. Czym to może być spowodowane? Do tego chyba jakieś napięcie na cewkach skaczące. To nie potwierdzone info, będę wiedział na 100% jak podłącze sam kompa
Podpowiedzcie Panowie co od razu kompem sprawdzić, bo będę robił tą adaptację to od razu zrobię foty na forum.
Próbowałeś całkowicie odłączyć gaz i przepiąć wtyczki na normalne zasilanie przez wtryskiwacze PB?
Wszyscy gazownicy tak robią , u mnie wlutowane w skrzynce ECU - nie bardzo rozumiem co kolega miał na myśli? Przecież wtyczki do wtryskiwaczy PB są wpięte cały czas co ma przepinać?
bendzji pisze:Wszyscy gazownicy tak robią , u mnie wlutowane w skrzynce ECU - nie bardzo rozumiem co kolega miał na myśli? Przecież wtyczki do wtryskiwaczy PB są wpięte cały czas co ma przepinać?
Wtyczki ori od pb sa spięte z wtyczkami od kompa lpg i ten emuluje wtrysk dopiero. Popatrz sobie dobrze. Może być tak że padnie np emulacja wtrysku w komputerze lpg i auto będzie źle chodzić na pb. Widziałem kilka takich przypadków m in u mnie tak było. Sam wyłączenie istalacji lpg nie wystarczy, trzeba powpinać oryginalne wtyczki od wtryskiwaczy pb odłączając te od lpg. Wykluczysz wtedy wpływ instalcji LPG i będziesz wiedział gdzie masz szukać
Łączenie poszło słabo.. Najpierw chyba z 15 min trwało zrobienie tej listy niżej, a poźniej przy adaptacji error, i rozładowany akumulator.
Najpierw było
Co to są nastawy? Gdzie klikam:
Wybierz grupę "060".
[Idź!]
[Przełącz na Nastawy - 04]
Po przełączeniu na Nastawy podstawowe w górnym, prawym polu ekranu pojawi się informacja:
"Adapt. trwa" i rozpocznie się proces adaptacji. Można będzie również usłyszeć pracę przepustnicy i zauważyć jak zmieniają się pewne wartości wyświetlane przez program VAG-COM.
Wcześniej było ad:ok czy coś takiego, później error.
-----------------------------------------------
A tu lista:
VAG-COM Version: Release 311.2-N
Chassis Type: 4B - Audi A6 C5
Scan: 01,02,03,06,08,15,16,17,18,34,35,36,37,45,55,56,57,67,75,76,77
Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 3B0 907 552 J
Component: 2.4L V6/5V G 0001
Coding: 04252
Shop #: WSC 10580
5 Faults Found:
17650 - Fuel Injector for Cylinder 6 (N84): Open Circuit
P1242 - 35-10 - - - Intermittent
17646 - Fuel Injector for Cylinder 2 (N31): Open Circuit
P1238 - 35-10 - - - Intermittent
17535 - Fuel Trim: Bank 1 (Mult): System too Rich
P1127 - 35-00 - -
17537 - Fuel Trim: Bank 2 (Mult): System too Rich
P1129 - 35-00 - -
16500 - Engine Coolant Temp. Sensor (G62): Implausible Signal
P0116 - 35-10 - - - Intermittent
Readiness: 0000 0000
Mam wszystkie add. 77 jak by trzeba było coś wkleić.
Dziś rano dolałem płynu do chłodnicy, i wziąłem się za kompa.
Zaraz po adaptacji przepustnicy wszystko chodziło git.
Później im bardzie auto się grzało tym gorzej, pojeździłem po wsi pod górki wszystkie wiadomo quattro. Git. Wróciłem do domu przeprałem się i do pracy, przejechane może z 3km i zaczeło szarpać mi lekko na 5biegu. Później stoję na światłach a on mi tak telepie budą, że szok, obroty robią co chcą. Wkurw na maxa... Dojechałem do pracy na światłach musiałem na N stać i pilnować żeby nie zgasło... W pracy posiedziałem może z 20min. Myślę wracam do domu robić to... W drodze powrotnej zapaliła mi się kontrolka płynu, dojechałem do domu... Cały płyn spierd,,, śmierdziało gazem i oblane chyba koło reduktora... Pewnie wąż nie miał co robić i zakończył swój żywot akurat teraz..
Jak mam się zająć tą elektroniką? Czy po adaptacji na filmie wskazania są git? Mam też film jak auto przerywa na poszczególnych biegach..
[ Dodano: 2015-01-05, 21:42 ]
Niestety czyszczenie nie pomogło... Do linku wyżej dołożyłem fotki po czyszczeniu..
Jak bym chu**** tak jest dalej...
Nagrałem filmik z grupami..
Dwa pierwsze błędy pojawiają się bardzo często, i zawsze 2 i 6:
4 Faults Found:
17650 - Fuel Injector for Cylinder 6 (N84): Open Circuit
P1242 - 35-10 - - - Intermittent
17646 - Fuel Injector for Cylinder 2 (N31): Open Circuit
P1238 - 35-10 - - - Intermittent
17535 - Fuel Trim: Bank 1 (Mult): System too Rich
P1127 - 35-00 - -
17537 - Fuel Trim: Bank 2 (Mult): System too Rich
P1129 - 35-00 - -
Taki filmik za dużo nie pomoże bo prawie nic nie widać , musisz zrobić log i wrzucić na vaglog: dynamicznie 002 czyli przepływomierz , wrzucić statyczny 032 i dynamiczny 033
Sprawdź przewody i instalację do tych wtryskiwaczy co wywala błędy , pamiętaj że masz lpg i gdzieś gdzie się gazownik wpiął może być jakieś otwarty obwód , tym bardziej że pisałeś że to się dzieje po wymianie wtryskiwaczy... jeśli masz interfejs do lpg to możesz tam podejrzeć czasy wtrysku benzyny na poszczególnych cylindrach
Co błędów bogatej mieszanki to mignęło mi w filmiku że masz korekty -18% - czyli Ecu zmniejsza ilość paliwa żeby skorygować nadmiar , kiedy korekta długa dotrze do -25% to wtedy zapala się błąd stąd chwila na jego pojawienie się.
Zastanawia mnie podobna korekta na jednym i drugim banku , może przyczyną jest przepływomierz? Odpowiedzią będzie log.
Nieszczelność raczej odrzucamy bo byłoby zbyt ubogo ( dodatkowe powietrze za przepływomierzem ) byłby błąd z Add a nie Mult.
Jeszcze można podejrzewać lejące wtryski , niedopalanie paliwa ( musiałbyś sprawdzić ja świece wyglądają ) , przewody cewkę itd....