Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[AJK 2.7 230 KM] Nie odpala

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Dedi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[AJK 2.7 230 KM] Nie odpala

Post autor: Dedi » 31 lip 2014, 20:43

Witam,
Potrzebuję pomocy, bo już brak mi pomysłów.
Dzisiaj jak co dzień przyjechałem całkowicie bezproblemowo do pracy, samochód odpalił na rys, przełączył się tak jak zawsze na gaz (BRC) i zgasiłem go jak zwykle. Po pracy wsiadam i kręcę, kręcę ... i nic. Po telefonie do znajomego sprawdziłem kable od modułów zapłonów, kabel od przepływki. Po dłuższym kręceniu z wydechów śmierdzi benzyną, odkręciłem przewód paliwowy i po przekręceniu stacyjki pompa ładuje. Na VAGu żadnych błędów, napięcie na cewkach jest jednakowe niecałe 4V (nie wiem czy prawidłowo). Wykręciłem świecę i iskra jest. Odpiąłem aku i dalej bez zmian. Po odpięciu komputera od gazu silnik na kilka sekund odpalił wszedł na obroty około 1500 i zgasł - dolot miałem rozebrany, przepływka podpięta, ale nie założona. Myślę że to zbieg okoliczności, że odpalił po odłączeniu kompa od gazu bo po złożeniu wszystkiego już nie chce odpalić, a kompa dalej nie ma. Przez te parę sekund chodził bardzo ładnie. Grzebałem w nim kilka godzin, aż aku prawie padło. Ma ktoś jakiś pomysł?

Edit:
Nikt nie ma żadnego pomysłu co jeszcze sprawdzić i co zrobić?

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 01 sie 2014, 07:59

próbowałeś odpalić na lpg?

Dedi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dedi » 01 sie 2014, 08:18

Tak, ale moja instalacja mi na to nie pozwala - w tej BRC jest blokada. Wiele by to wyjaśniło, ale nie da rady. Sprawdzałem jeszcze dzisiaj i wałki się kręcą, czyli pasek cały, ale czy nie przeskoczył to nie wiem jak bez rozbierania całego przodu sprawdzić. Paliwo do listwy dochodzi, ale nie wiem jak sprawdzić czy wtryski działają - chyba tylko wykręcić?
Aha elektroda w świecy była sucha jak ją wykręciłem, ale skąd w takim razie zapach benzyny z wydechów po dłuższym kręceniu?

Edit:
Wpadłem na pomysł, że kupię samostart i tak sprawdzę czy przyczyna tkwi w paliwie, co o tym sądzicie - nie zaszkodzi silnikowi?

Edit 2:
Naładowałem aku i silnik od razu odpalił, ale po podpięciu kompa wyskoczyło 10 błędów związanych z wtryskami - zwarcie do masy. Wydedukowałem, że jednak gaz ma z tym coś wspólnego, pewnie gazownicy coś źle się podpięli pod wtryski. Muszę namierzyć miejsce gdzie się podłączyli wiązką od kompa od gazu.

daw2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: daw2 » 03 sie 2014, 19:10

To normalne ,że jak odłączysz kompa gazowego to auto nie zapali i wyskoczą błędy wtrysków. Nie da się inaczej tego podłączyć, W kompie LPG jest tzw emulator wtrysków. A że nie chciał odpalić to uważam że poprostu silnik zalał sie 2 paliwami poprzez np. zawieszeniu wtrysku.
Pomogłem? Kliknij

Dedi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dedi » 04 sie 2014, 10:12

Też to brałem pod uwagę, więc zakręciłem butle i wypuściłem gaz z przewodu od parownika do wtrysków - nic nie pomogło. Na innym forum znalazł się ktoś kto miał to samo i winę ponosił czujnik temperatury. Sprawdziłem u siebie to wczoraj wskazywał dobrze, a dzisiaj -28stC :shock: - komp nie wywalał błędu więc go wcześniej nie sprawdziłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja