Kaszeszczuk pisze:Z mojego doświadczenia...
Kiedyś mi nie odpalała na ciepłym silniku.
Wyskakiwał mi błąd czujnika położenia wału korbowego ( tez budowa Halla).
I też wyczytałem na forum, że może wyskakiwać ten błąd mimo, że czujnik jest dobry ( przy dłuższym kręceniu)
I tak męczyłem się i szukałem przyczyn aż w końcu wymieniłem ten czujnik i problem z odpalaniem znikł.
Więc skoro Vag Ci pokazuje ten czujnik to kup sobie nawet używany i podmień.
Zrób tak:
usuń błąd, upewnij się, że się skasował.
Zacznij kręcić rozrusznikiem przez min. 6 sekund. Nie musi być więcej.
jeżeli auto nie odpali a w vagu się pojawi błąd tego czujnika to już bardziej pewnie że przy odpalaniu nie może czytać danych z tego czujnika.
Sterownik potrzebuje 6 sekund aby wykryć czujnik.
Dzisiaj podpinam pod vaga i patrze jest znow ten bład ale to musial wyskoczyc po wczorajszych probach odpalania bo dzisiaj go skasowalem i krecilem jak pisales 6 sekund a nawet dluzej i nie wyskakiwal ale oprócz tego bledu byl jeszcze jeden 17978 Moduł sterujący zablokowany
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY
ale to napewno wyskoczylo wczoraj bo probowalem odpalic innym kluczykiem i przy tym drugim kluczyku jak wlaczylem zaplon to kontrolka od imo nie gasła tak jak przy tym kluczyku co zawsze odpalalem, tylko migała.
Skasowalem ten bład i juz nie wyskakuje.
Dodam ze ten blad 17978 nigdy predzej nie wyskakiwal ale to pewnie dlatego ze nigdy nie odpalalem tym drugim kluczykiem i mysle ze raczej to nie ma wpływu na to ze samochod nie odpala...