Co do rrozrządu......temat rzeka.......czytałem na różnych forach, jak ludzie wydawali fortunę na to aby chociaż zbliżyć się do wartości 0/0 i się to nie udawało. A masa rzeczy wymienionych na nowe.
U mnie motylki mogłem wymienić, tylko że uważam w 99 % że nic to nie zmieni, bo nie były "wyjechane". Obydwa wchodziły bardzo ciasno na wałek, tak, że palcami nie byłem w stanie ich dociągnąć. Wchodziły na wałki otworami kształtowymi naprawdę ciasno bez grama luzu. To samo dotyczy otworów pod blokadę. Stalowe kołeczki na blokadzie wchodziły ciasno w te motylki. Należało je dobić lekko jakimś narzędziem, bo tak luźno nie wchodziły. Po zamontowaniu blokady kół rozrządu, nie dało rady niczym przesunąć ani obrócić. Wszystko sztywno zblokowane. Przecież wartości -10/-10 to ponoć przesunięcie równe mniej więcej jednemu ząbkowi na pasku. Taka wartość przesunięcia końcowego nie jest możliwa nawet na wychlastanych blokadach i motylkach bo otwory musiały by być o połowę większe i porozbijane. To jest takie skoszenie kółka rozrządu, że aż widać by było gołym okiem (no chyba, że się mylę i te -10/-10 to jest nie do wychwycenia na oko). U mnie nic takiego nie miało miejsca. Tłumik drgań też wykluczam, bo wjechał nowy z kompletu Conti, tak jak wszystkie elementy rozrządu. Jak dla mnie to rozrząd źle ustawiony przede wszystkim dawałby rozjazdy między lewą a prawą stroną zwłaszcza, jeśłi nie luzuje się kół rozrządu przy wymianie.
Marcin, a co wychodziło nie tak, że mechanik poprawiał u Cb dwa dni ten rozrząd? Miałeś rozjazdy między stronami

Być może za jakiś czas, kiedy przy okazji będę coś robił w aucie i zrzucał pas przedni, to spróbuję poprawić ten rozrząd, ale wydaje mi się, że u mnie to grubszy temat, bo poprzednie ustawianie na flamaster dawało niewiele gorszy rezultat z wartościami w bloku 093. A tu na blokadach, z użyciem dynamometrów, okazuje się, że niewiele się poprawiło. A z tego co pamiętam, kilku forumowiczów też walczyło w tym temacie i tylko niepotrzebne wydawanie kasy. Jednemu wskoczy przy pierwszym czy drugim ustawianiu, a innemu nie uda się nawet zbliżyć do idealnych wartości mimo usilnych prób. Póki co jeżdzę dalej i może wrócę do tematu za jakiś czas.
[ Dodano: 2018-01-02, 14:11 ]
Marcin85 .....tak zapytam jeszcze o te tolerancje co podałeś że jest to jedynie -4/-4 , jesteś pewien, że ta tolerancja dotyczy bloku 093, a nie bloku 090, gdzie widać pracę fazatorów (bo tam u mnie stoi 0/0 na zmianę z -1/-1)

[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2018-01-02, 16:05 ]
Nie stosuj notorycznie wieloznaków(wielokropków) to niezgodne z regulaminem!