Nagrzewanie się silnika 1.8 turbo
Nagrzewanie się silnika 1.8 turbo
Witam
Temat wałkowany - wiem, ale nigdzie nie udało mi się znaleźć 1.8 turbo. Pytanie : jak długo nagrzewa się Wam silnik do temperatury 90 stopmi obecnie gdy na zewnątrz jest 0 - 5 stopni. Pytam bo ja muszę przejechać jakieś 5km żeby coś drgnęło, potem już trzyma 90 ale długo się chyba rozgrzewa.
Temat wałkowany - wiem, ale nigdzie nie udało mi się znaleźć 1.8 turbo. Pytanie : jak długo nagrzewa się Wam silnik do temperatury 90 stopmi obecnie gdy na zewnątrz jest 0 - 5 stopni. Pytam bo ja muszę przejechać jakieś 5km żeby coś drgnęło, potem już trzyma 90 ale długo się chyba rozgrzewa.
Witam
Sprzęgło wiskotyczne tym się właśnie charakteryzuje, że kręci się cały czas.
Ale podczas rozgrzewania się silnika (i sprawnym termostacie ) ciecz krąży w małym obiegu i nie ma to zbytnio znaczenia.Większe znaczenie ma natomiast to ile silnik spala.
Silniki które spalają więcej paliwa nagrzewają się szybciej (nie jest to oczywiście bardzo znacząca różnica),ale tak jest.
Poza tym całkowite nagrzanie silnika 5km. to nie jest wcale tak dużo i nie masz powodu do zmartwienia.
Sprzęgło wiskotyczne tym się właśnie charakteryzuje, że kręci się cały czas.
Ale podczas rozgrzewania się silnika (i sprawnym termostacie ) ciecz krąży w małym obiegu i nie ma to zbytnio znaczenia.Większe znaczenie ma natomiast to ile silnik spala.
Silniki które spalają więcej paliwa nagrzewają się szybciej (nie jest to oczywiście bardzo znacząca różnica),ale tak jest.
Poza tym całkowite nagrzanie silnika 5km. to nie jest wcale tak dużo i nie masz powodu do zmartwienia.
Pozdrawiam Stanisław
no właśnie tak myślałem, że wisko ma to do siebie, że pracuje non stop w różnym zakresie prędkości, po osiągnięciu 90 stopni temperatura nie spada co świadczy o tym, że termostat działą poprawnie. Zapytałem jak u kolegów się to odbywa ponieważ uważam, że momo wszystko mój nagrzewa się odrobinę zbyt długo ale jak mówisz, że ok to ok 

- NieTykalny
- Forum Audi A6 / A7
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
dużo zależy z jaką prędkością przejeżdżasz te 5 km. ja mam jakieś 2,5km do asfaltu i jadę tą drogą raczej wolno, potem na asfalcie jeszcze dobry 1km aby rozgrzał się do 90atlas1977 pisze:no właśnie tak myślałem, że wisko ma to do siebie, że pracuje non stop w różnym zakresie prędkości, po osiągnięciu 90 stopni temperatura nie spada co świadczy o tym, że termostat działą poprawnie. Zapytałem jak u kolegów się to odbywa ponieważ uważam, że momo wszystko mój nagrzewa się odrobinę zbyt długo ale jak mówisz, że ok to ok