[A6 C5 2.4 ARJ] Metaliczne drgania w okolicy silnika
-
Onlineidiax7
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Marcin
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
[A6 C5 2.4 ARJ] Metaliczne drgania w okolicy silnika
Witam, w moim audi A6 C5 '99 2.4 ARJ z lpg słychać dziwne metaliczne drgania jakby blaszki w okolicy silnika a bardziej z okolicy kół. Dźwięk ten słychać dopiero jak silnik lekko się nagrzeje i przypomina po prostu uderzenia jakiejś blaszki o drugi metalowy element. Jest też drugi dźwięk, gdy obroty wzrastają powyżej 2 tysięcy - jest to tak jakby tarcie głębokie, basowe i słychać je bardziej gdy silnik się nagrzeje oraz gdy jadę pod górkę. Czy te dwa elementy mogą mieć jakiś związek ze sobą i co to może być?
-
Onlinebgroni
- Moderator

- Imię: bgroni
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 163KM
Re: [A6 C5 2.4 ARJ] Metaliczne drgania w okolicy silnika
Witajidiax7 pisze: ↑14 maja 2026, 14:43Witam, w moim audi A6 C5 '99 2.4 ARJ z lpg słychać dziwne metaliczne drgania jakby blaszki w okolicy silnika a bardziej z okolicy kół. Dźwięk ten słychać dopiero jak silnik lekko się nagrzeje i przypomina po prostu uderzenia jakiejś blaszki o drugi metalowy element. Jest też drugi dźwięk, gdy obroty wzrastają powyżej 2 tysięcy - jest to tak jakby tarcie głębokie, basowe i słychać je bardziej gdy silnik się nagrzeje oraz gdy jadę pod górkę. Czy te dwa elementy mogą mieć jakiś związek ze sobą i co to może być?
Rano jak odpalać auto słychać "terkotanie" przez sekunde?
Ile km ma przejechane twoje auto? Wiesz co to są nastawniki faz rozrządu?
-
Onlineidiax7
- Forum Audi A6 / A7

Tak, rano jest terkotanie przez sekundę dźwięk dochodzi jakby spod szyby od strony kierowcy. Przejechane mam 318 tyś, a co to nastawniki faz rozrządu nie mam pojęcia 
-
Onlineidiax7
- Forum Audi A6 / A7

10W40, interwał wymiany 10 tysięcy km - przynajmniej z tego co mówił poprzedni właściciel, samochód posiadam od niedawna. Kilka dni temu musiałem zmienić korek od wlewu oleju a w zasadzie jego uszczelkę bo była nieszczelna, i ten dźwięk o którym wspominałem wcześniej tj. głebokie, basowe tarcie wtedy "przyszedł". Byłem także na wymianie klocków i w warsztacie dodali 1,5 litra oleju, gdyż było za mało, miałem to zrobić sam ale skoro dodali to dodali.