Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.4 Quattro]Kontrolka silnika

Silniki benzynowe
Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: goly191 » 12 kwie 2009, 08:16

simix77 pisze:pare minut wczesniej zaświeciła mi się rezerwa paliwa, czy może być to jakoś ze sobą powiązane :-? ?
raczej nie
ale radzę podjechać do "dobrego" gazownika i zrobić dobrą mapę
a jak chcesz ją zgasić za free, odłącz klemę na chwilę ;-)

simix77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: simix77 » 12 kwie 2009, 14:16

goly191 pisze:
simix77 pisze:pare minut wczesniej zaświeciła mi się rezerwa paliwa, czy może być to jakoś ze sobą powiązane :-? ?
raczej nie
ale radzę podjechać do "dobrego" gazownika i zrobić dobrą mapę
a jak chcesz ją zgasić za free, odłącz klemę na chwilę ;-)
ale czemu do "dobrego gazownika" skoro jezdze tylko na benzynce?? :roll:

a tak w ogole to we wtrek znajomy podepnie mi go pod VAG'a
Sim

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goly191 » 12 kwie 2009, 15:06

simix77 pisze:ale czemu do "dobrego gazownika" skoro jezdze tylko na benzynce?? :roll:
o dame :mrgreen: mój błąd, zawsze kojarzę tą kontrolkę z LPG, bo tak w sumie jest
sorry mój błąd
kontrolka silnika oznacza za ubogą albo zbyt bogatą dawkę

simix77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: simix77 » 12 kwie 2009, 22:08

goly191 pisze:
simix77 pisze:ale czemu do "dobrego gazownika" skoro jezdze tylko na benzynce?? :roll:
o dame :mrgreen: mój błąd, zawsze kojarzę tą kontrolkę z LPG, bo tak w sumie jest
sorry mój błąd
kontrolka silnika oznacza za ubogą albo zbyt bogatą dawkę
luzik :-P we wtorek lub srode podepne pod VAG'a to zobaczy od czego swieci ... albo i nie zobaczymy ;-)
tak czy inaczej podziele sie informacjami

[ Dodano: 2009-04-13, 13:30 ]
hmm... nie wiem co się stało ale dzisiaj podczas jazdy sama zgasła i przy kolejnych uruchomieniach silnika juz tylko prawidlowo zapala sie na chwile do startu silnika i gaśnie...wydaje mi się jednak że zapalenie jej było związane z paliwem.
Pozdrawiam
Sim

patryk456
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: patryk456 » 30 kwie 2009, 21:41

witam kolega goly191 gdzie niegdzie i ma racje ale niedokonca. Panowie niemam zainstalowanego gazu jezdze na benzynie poniewaz nieuznaje gazu.Wracajac do odpowiedzi kolegi goly191 kontrolka od silnika nie jest czyms od pomiaru dawkowania mieszanki gazu czy tez paliwa lub czegos innego.Kontrolka jest, zeba informowac kierowce ze cos jest zle zjakas czynnoscia pracy silnika czy tez innych podzespolow podlaczonych do komputera.Skoro twierdzisz, ze mozna ja wylaczyc przez odlaczenie klemy przy aku to ok. to kest twoje zdanie. Moje zdanie jest takie. Inzynierowie ktorzy projektoja auta niedodaja ot tak sobie jakies kontrolki zeby sie swiecila. Kazda ma swoje znaczenie i za cos jest odpowiedzialna. Jak ktos niewie jak wyglada ta kontrolka mam pare fotek mojego autka i tam widac jak sie ona swieci. Zaswiecila sie dlatego poniewaz wysiadla sonda lambda, a pozatym bylo to odczuwalne poniewaz autko odrazu jezdzilo troszke slabiej i szarpalo.

Pozdrawiam ;-)

Awatar użytkownika
gregorklinski
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gregorklinski » 01 maja 2009, 02:29

patryk456 pisze:witam kolega goly191 gdzie niegdzie i ma racje ale niedokonca. Panowie niemam zainstalowanego gazu jezdze na benzynie poniewaz nieuznaje gazu.
Pozdrawiam ;-)
Wyłapałem wątek i chciałbym z innej beczki. Patryk456 , możesz mi powiedzieć dlaczego nie LPG??? U mnie rachunek prosty przy 120km/h 12l Pb/100km = 50zł, 12-13l/ LPG /100km=20zł. Zostaje mi 30 zł na każde sto kilometrów. Nie wspominając już o predkościach 180-200km/h gdzie pobór gazu to max 15l/100km a benzyny ok15-17l. Więc wytłumaczysz mi dlaczego nie LPG. Ja o każde przejechane 100km jestem o 30 zł bogatszy od Ciebie ;-)
Co ty na to???
Moja niunia 28-v6-quattro-193km-moja-sliwka-vt7778.htm

Zamiana na 2.5 TDI 180 KM.. Zobaczymy.. Wkrotce foto machen ;)

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: goly191 » 01 maja 2009, 08:12

patryk456 pisze:Wracajac do odpowiedzi kolegi goly191 kontrolka od silnika nie jest czyms od pomiaru dawkowania mieszanki gazu czy tez paliwa lub czegos innego.Kontrolka jest, zeba informowac kierowce ze cos jest zle zjakas czynnoscia pracy silnika czy tez innych podzespolow podlaczonych do komputera
tak dokładnie jest
ja tylko napisałem w sumie co oznacza zapalenie się tej kontrolki po podłączeniu VAGa, KTSa, u mnie, błędy dotyczą, złej dawki LPG, dokładniej za małej dawki, mieszanki, ale nie podaje że LPG, tylko paliwa, bo wiadomo, komp nie wie na czym jedzie, dlatego wariuje

co do kalkulacji LPG=Pb to na dzień dzisiejszy lepiej nie rozpętać wojny
bo jaki V6 pojedzie przy 20zł na 100km, ktoś kto dużo bije km odczuwa to z dnia na dzień
a mowa, że "do tego auta nie pasuje" słyszałem o instalacjach, w cayenne, ML, A8, Grand Cherokee i wielu innych bardzo grubych furach i jakoś się właściciele nie przejmują, ale jadą wiele taniej
cieszmy się tanim LPG, bo nie znamy dnia ani godziny do wzrostu cen, u mnie na dzień dzisiejszy LPG kosztuje 1.58, tankujemy tak tanio ze względów politycznych, nie będę tego tu tłumaczył, niektórzy pewnie są w temacie

patryk456
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: patryk456 » 03 maja 2009, 23:07

Juz odpowiadam drogi kolego gregorklinski. Tlumaczenie jest super proste. Kupilem auto z motorem 2,4 taki mnie stac utrzymac bez problemu. Smieszni sa dlamnie Ci ktorzy kupuja sobie fure z motorem np. 2,7 lub 3,0 i wiecej i odrazu wala gaz bo tanio bo na benzynie go niewyzywi bo zadrogo jezdzic. To prosze wy mi wytlumaczcie gdzie tu logika. Podjerzdza koles audi a6 pod maska 4,2 ale w kole butla z gazem. Smiech na sali. Bez urazy panowie. Kupuje to na co mnie stac. ;-)

Karkowa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Karkowa » 04 maja 2009, 12:23

Dobra mogę dostać ostrzeżenie, ale jak widzę takie gadanie jak kolegi powyżej to mnie wątroba skręca. Twoje argumenty są dla mnie co najmniej śmieszne, bo powiedz co to za wstyd mieć butle od gazu w kole zapasowym, albo wlew od gazu w zderzaku, jeżeli chcesz przepłacać to proszę bardzo bo ja nie widzę różnicy nie zarabiam mało, a mimo to wole nie przepłacać bo za zaoszczędzone pieniądze po roku mam na kompletny rozrząd albo na fele i wcale się nie wstydzę butli w bagażniku i tak samo jak na benzynie objeżdżam innych. Popatrz sobie na Europę Holandia, Belgia tam jazda na gazie to same plusy nie dosyć że oszczędności to jazda na gazie jest bardziej ekologiczna i tam to doceniają.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja